
Yes, Sinterklaas is weer in het land! De chocoladeletters liggen dan ook al even in de winkel en de keuze is ook dit jaar weer enorm. Maar wat zijn de nieuwe bijzondere chocoladeletters die er écht uitspringen? Wij hebben ze op een rij gezet én getest! En het zijn er nogal een wat..
Lees verder na de advertentie
Sinterklaas en zijn pieten komen natuurlijk niet met lege handen aan. Want naast cadeautjes, pepernoten, taai taai en schuimpjes, heeft hij dit jaar ook nog hele bijzondere chocoladeletters meegenomen. Met de nadruk op bijzonder, want de smaken vliegen alle kanten op. Naast de klassieke smaken van witte, melk en pure chocolade, zien we ook varianten als Fristi, spicy carbonara en pumpkin spice voorbijkomen.
Natuurlijk kunnen wij dit als Foodies redactie niet zomaar voorbij laten gaan. Daarom besloten we om de meest bijzondere smaken van de chocoladeletters van dit jaar in te slaan en te testen. Of het bijzonder was? Dat zeker. Of het ook lekker was? Lees snel verder!
Altijd op de hoogte blijven van de laatste producten?
Dit zijn de bijzondere chocoladeletters van 2025
Aangezien er zo veel bijzondere chocoladeletters in 2025 uitgekomen zijn, hebben we uiteindelijk zelfs een selectie moeten maken en zijn we tot een (jawel!) top 14 gekomen. Om het toch even overzichtelijk te maken sommen we hier even op om welke deelnemende chocoladeletters het gaat. In witte chocolade hebben we Dubai Aardbei, Knettersuiker, Kokos, Pistache-Matcha, Mango Chamoy, Aardbei Matcha Latte, Cookies, Fristi en Spicy Carbonara Ramen. Voor de melkchocolade vonden we Crème Brûlée, Banoffee en Pumpkin Spice. Tot slot hebben we Pecan-Rozijn en sinaasappel in pure chocolade. Laten we gaan testen!


Getest: bijzondere chocoladeletters
Tijd om de letters te testen! Met de hele redactie sterk stonden we om het kookeiland in de Foodies studio, klaar om de letters stuk voor stuk te proeven. Sommige letters vielen ons gelijk op: van felgeel en roze met blauwe stippen. Waar zal zo’n bijzonder uiterlijk naar smaken?
Matcha of geen matcha?
Om alle matcha-smaken goed met elkaar te vergelijken, begonnen we met deze drie varianten. Startend met de witte chocoladeletter pistache-matchavulling van de HEMA. Hier moet je natuurlijk van houden en – aangezien menig redactielid dat niet doet (lees: het doet ons denken aan gras en visvoer) – viel deze niet goed in de smaak. Sterker nog, degene die er wél van houdt, vond dit ook geen lekkere matcha-smaak. Helaas voor HEMA. De witte chocoladeletter aardbei matcha latte van Jamin was echter meer geliefd. Deze smaakte naar aardbeienijs en had een goede crunch. Of zou het dan komen doordat de matcha minder aanwezig was..?
Minder bijzonder
Minder bijzonder waren de chocoladeletters met de smaken pumpkin spice, cookies, knettersuiker en crème brûlée. Vooral van de laatste waren wij geen fan, want deze was wel érg chemisch, goedkoop en kunstmatig. Maar wat voornamelijk opvalt aan deze letters is dat hoewel de “smaak” duidelijk naar voren komt, de daardoor heel goedkoop smaakt. Al met al dus prima letters om te eten, maar we zouden ze niet opnieuw kopen.

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Fruit-chocoladecombinaties
De chocoladeletters met pecan, kokos en sinaasappel zijn van die combinaties waar je echt van moet houden. De kokos chocoladeletter had overigens wel een onwijs lekkere crunch met een goede praliné-vulling. Uit dit rijtje was met name de sinaasappelsmaak is erg uitgesproken. Als we het dan toch over fruit hebben: de banoffee chocoladeletter smaakte echt óntzettend chemisch. Net als de Fristi-letter trouwens. Deze smaakt 1 op 1 naar het roze drankje: dus ook chemisch, maar wel naar aardbei. Zoals we zeiden: je moet er van houden….
Pittige chocolade
Tot slot de “pittige” letters: mango chamoy (een pittige, zoete Mexicaanse saus) en spicy carbonara ramen. Hoe je deze smaken verzint begrepen wij ook niet helemaal, maar dat weerhield ons er natuurlijk niet van om een klein stukje te proeven. En wat bleek: ze zijn zeker pittig! De mango chamoy smaakt verder naar alles behalve mango en de pittige smaak komt pas wanneer je de chocolade al hebt doorgeslikt. Voor de spicy carbonara waren we het meest bang, maar wat bleek? Dit was een witte chocoladeletter met een licht rokerige smaak en een lekkere pit. Verrassend lekker dus!


Waar kun je de bijzondere chocoladeletters kopen?
- Wit Dubai Aardbei – Jamin (€ 12,50)
- Wit Knettersuiker Delicata – Albert Heijn (€ 3,49 voor 135 g)
- Melk Gevuld Crème Brûlée – Jumbo (€ 2,99 voor 150 g)
- Melk Banoffee – Jumbo (€ 1,29 voor 65 g)
- Wit Kokos – Jamin (€ 9,75)
- Melk Pumpkin Spice – Jumbo (€ 2,89 voor 135 g)
- Wit pistache-matchavulling – HEMA (€ 7,99 voor 200 g)
- Wit Mango Chamoy – Jamin (€ 9,75)
- Wit Aardbei Matcha Latte – Jamin (€ 9,75)
- Puur Pecan – HEMA (€ 4,99 voor 125 g)
- Wit Cookies – HEMA (€ 4,99 voor 125 g)
- Wit Fristi – Jamin (€ 9,75)
- Puur Sinaasappel Delicata – Albert Heijn (€ 3,49 voor 135 g)
- Wit Spicy Carbonara Ramen – Jamin (€ 9,75)
Vier het najaar met Foodies
De dagen worden korter en het weer slechter. Tijd om op de bank te kruipen en je favoriete magazine open te slaan. We maken van de herfst hét seizoen om te lezen en hoe doe je dat nu beter dan met Foodies Magazine. Boordevol inspiratie, heerlijke recepten en mooie leesverhalen, waar jij zonder twijfel het najaar wel mee doorkomt!
Wist je dat we nu een hele fijne seizoensaanbieding hebben op alle Foodies abonnementen met kortingen die oplopen tot wel 48%? Profiteer nu van deze tijdelijke actie en vier de herfst!
Onze tips

Pepernoten met gekke smaken getest: alleen deze nieuwe variant is écht lekker

Wat eten we met Sinterklaas? 5x recepten voor pakjesavond

Sinterklaas snacks: 11x de lekkerste hapjes

Dit maak je met leftover Sinterklaassnoepgoed

Dít zijn de 3 beste Black Friday-deals voor koffiezetapparaten

Bizar goede deal: dubbele Ninja airfryer nu maar €99 bij Albert Heijn

Supermarkt-kruidnoten getest: goedkoop blijkt het best

Van spicy tot knettersuiker: deze kruidnoten gaan viraal, maar zijn ze ook lekker?

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.



