Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Bijzondere pepernoten getest: dit zijn de lekkerste smaken

Bijzondere pepernoten getest: dit zijn de lekkerste smaken

Advertentie

Pepernoten en kruidnoten zijn er tegenwoordig in alle smaken, kleuren en geuren. Maar wat zijn nu de lekkerste? Wij testten tien verschillende soorten bijzondere pepernoten uit de supermarkt, zodat jij meteen de juiste keuze kunt maken.

Bijzondere pepernoten uit de supermarkt

In onze zoektocht naar de lekkerste kruidnoten mochten we naast de ‘gewone pepernoten’ de speciale smaken natuurlijk niet overslaan. Want er liggen zo veel verschillende soorten bijzondere pepernoten in het schap. Van banaan tot brownie, met chocolade of juist zonder. Maar welke bijzondere pepernoten zijn nou het lekkerste? Wij hebben het getest zodat jij gelijk de succesnummers in je mandje kan stoppen.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Testresultaten bijzondere pepernoten

De tien borden met bijzondere pepernoten om te testen vallen iedereen op kantoor gelijk op. Hoe kan het ook anders? Want ze knallen van kleur. Geel, roze en zelfs met spikkels. Welke smaken zouden het zijn? Vol overgave storten dertien testpersonen zich op de verschillende smaken.

Het blijkt al gauw dat smaken verschillen. Waar de één de knalroze kruidnootjes van bord nummer twee gelijk uitspuugt, is de ander wat milder: “Al trekken je kaken aan het begin wat samen van de zuurheid, zodra je gewend bent is dit niet verkeerd.” Toch wordt de smaak veelal als chemisch bestempeld. Beide geelkleurige pepernoten krijgen dezelfde omschrijving, al komen deze beter uit de test. “Eigenlijk best wel heel lekker!”, luidt het oordeel.

De bijzondere pepernoten met spikkels springen bij alle testpanelleden in het oog. “Wat zien ze er feestelijk uit, alleen al daarom scoren ze punten”, hoor ik mijn collega zeggen. Daarbij zijn ze gelukkig ook lekker en bovenal leuk om te eten door de toevoeging van knettersuiker.

Toch scoren de pepernoten met minder opvallende kleuren het beste. Benieuwd welke dat zijn? Lees snel verder!

bijzondere pepernoten test

Dit zijn de lekkerste bijzondere pepernoten

Als lekkerste uit de test komen de brownie-pepernoten, met een nette 7. Ons panel waardeerde met name de “lekkere smaak”, de chocolade was goed te proeven. Toch verwarren enkelen de smaak met truffel, waar ook bekende pepernoten van zijn. Het panel was dan ook niet unaniem, een aantal vond deze variant namelijk enigszins saai: “Niet denderend van smaak en wat aan de droge kant”.

Op de tweede plaats komen de Cookies & Cream pepernoten met een 6,5, gevolgd door de knetterkuidnoten met een 6,4. De eerste worden veelal vergelijken met Oreo-koekjes en wij kunnen goed begrijpen dat dat in de smaak valt. De meesten omschrijven deze pepernoten als smaakvol, al vindt een enkeling ze ook ietwat saai: “Ze zijn wel oké, maar je kunt het eigenlijk geen kruidnoten noemen.”

Grote verschillen

Benieuwd naar de volledige uitslag? Die vind je hier:

  1. Brownie (Kruidvat huismerk: € 1,99 voor 250 g): 7,0
  2. Cookies & Cream (Albert Heijn huismerk: € 2,49 voor 200 g): 6,5
  3. Knettersuiker (Albert Heijn huismerk: € 2,49 voor 200 g): 6,4
  4. Stroopwafel (Bolletje: € 1,99 voor 220 g): 6,0
  5. Tompouce (Hema huismerk: € 2,75 voor 200 g): 5,8
  6. Karamel-zeezout (Kruidvat huismerk: € 1,99 voor 250 g): 5,6
  7. Limoncello (Van Delft: € 4,00 voor 225 g): 5,3
  8. Kokos (Hema huismerk: € 2,75 voor 200 g): 5,1
  9. Banaan (Jumbo Huismerk: € 2,50 voor 250 g) & Raspberry cheesecake (Van Delft: € 4,00 voor 225 g): 4,4

Kortom, als het aan ons panel ligt kun je het beste brownie-pepernoten in huis halen als je een speciale smaak wilt proeven. Toch blijkt wel uit de resultaten dat wij niet dolenthousiast zijn over deze bijzondere smaken. Zelfgebakken kruidnoten blijven toch nog het állerlekkerste. Trek gekregen? Duik dan de keuken in met ons recept voor zelfgemaakte kruidnoten.

Zelf kruidnoten bakken

Wie ze niet van Sinterklaas krijgt (of ze niet in de supermarkt koopt) moet zijn kruidnoten zelf bakken. Met zelfgemaakte speculaaskruiden is dat zeker geen straf. Makkelijk én leuk om te maken!

> naar het recept: zelf kruidnoten bakken

sinterklaas kruidnoten

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!