Lees verder onder de advertentie
Bijzondere pepernoten uit de supermarkt
Lees verder onder de advertentie
In onze zoektocht naar de lekkerste kruidnoten mochten we naast de ‘gewone pepernoten’ de speciale smaken natuurlijk niet overslaan. Want er liggen zo veel verschillende soorten bijzondere pepernoten in het schap. Van banaan tot brownie, met chocolade of juist zonder. Maar welke bijzondere pepernoten zijn nou het lekkerste? Wij hebben het getest zodat jij gelijk de succesnummers in je mandje kan stoppen.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!
Ben je op zoek naar culinaire inspiratie, uitdaging én wil je graag meer lezen over koken?
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Testresultaten bijzondere pepernoten
De tien borden met bijzondere pepernoten om te testen vallen iedereen op kantoor gelijk op. Hoe kan het ook anders? Want ze knallen van kleur. Geel, roze en zelfs met spikkels. Welke smaken zouden het zijn? Vol overgave storten dertien testpersonen zich op de verschillende smaken.
Het blijkt al gauw dat smaken verschillen. Waar de één de knalroze kruidnootjes van bord nummer twee gelijk uitspuugt, is de ander wat milder: “Al trekken je kaken aan het begin wat samen van de zuurheid, zodra je gewend bent is dit niet verkeerd.” Toch wordt de smaak veelal als chemisch bestempeld. Beide geelkleurige pepernoten krijgen dezelfde omschrijving, al komen deze beter uit de test. “Eigenlijk best wel heel lekker!”, luidt het oordeel.
De bijzondere pepernoten met spikkels springen bij alle testpanelleden in het oog. “Wat zien ze er feestelijk uit, alleen al daarom scoren ze punten”, hoor ik mijn collega zeggen. Daarbij zijn ze gelukkig ook lekker en bovenal leuk om te eten door de toevoeging van knettersuiker.
Toch scoren de pepernoten met minder opvallende kleuren het beste. Benieuwd welke dat zijn? Lees snel verder!
Dit zijn de lekkerste bijzondere pepernoten
Als lekkerste uit de test komen de brownie-pepernoten, met een nette 7. Ons panel waardeerde met name de “lekkere smaak”, de chocolade was goed te proeven. Toch verwarren enkelen de smaak met truffel, waar ook bekende pepernoten van zijn. Het panel was dan ook niet unaniem, een aantal vond deze variant namelijk enigszins saai: “Niet denderend van smaak en wat aan de droge kant”.
Op de tweede plaats komen de Cookies & Cream pepernoten met een 6,5, gevolgd door de knetterkuidnoten met een 6,4. De eerste worden veelal vergelijken met Oreo-koekjes en wij kunnen goed begrijpen dat dat in de smaak valt. De meesten omschrijven deze pepernoten als smaakvol, al vindt een enkeling ze ook ietwat saai: “Ze zijn wel oké, maar je kunt het eigenlijk geen kruidnoten noemen.”
Grote verschillen
Benieuwd naar de volledige uitslag? Die vind je hier:
- Brownie (Kruidvat huismerk: € 1,99 voor 250 g): 7,0
- Cookies & Cream (Albert Heijn huismerk: € 2,49 voor 200 g): 6,5
- Knettersuiker (Albert Heijn huismerk: € 2,49 voor 200 g): 6,4
- Stroopwafel (Bolletje: € 1,99 voor 220 g): 6,0
- Tompouce (Hema huismerk: € 2,75 voor 200 g): 5,8
- Karamel-zeezout (Kruidvat huismerk: € 1,99 voor 250 g): 5,6
- Limoncello (Van Delft: € 4,00 voor 225 g): 5,3
- Kokos (Hema huismerk: € 2,75 voor 200 g): 5,1
- Banaan (Jumbo Huismerk: € 2,50 voor 250 g) & Raspberry cheesecake (Van Delft: € 4,00 voor 225 g): 4,4
Kortom, als het aan ons panel ligt kun je het beste brownie-pepernoten in huis halen als je een speciale smaak wilt proeven. Toch blijkt wel uit de resultaten dat wij niet dolenthousiast zijn over deze bijzondere smaken. Zelfgebakken kruidnoten blijven toch nog het állerlekkerste. Trek gekregen? Duik dan de keuken in met ons recept voor zelfgemaakte kruidnoten.
Zelf kruidnoten bakken
Wie ze niet van Sinterklaas krijgt (of ze niet in de supermarkt koopt) moet zijn kruidnoten zelf bakken. Met zelfgemaakte speculaaskruiden is dat zeker geen straf. Makkelijk én leuk om te maken!
> naar het recept: zelf kruidnoten bakken
Elke maand inspiratie?
Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!
Lees ook:
Weet jij waar pepernoten vandaan komen?
Dit is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten
Getest: dit zijn de beste chocoladeletters
Onze tips
Starbucks introduceert deze nieuwe smaak
Nét geopend: de eerste blikviswinkel van Nederland
Zelfgebakken brood binnen 10 minuten: redden wij dat?
Vers van de pers: McDonald’s brengt populaire burger terug
Haverrijst getest: hype of heerlijk?
Vers van de pers: vlees- en zuivelvervangers het gezondst in Nederland
Alles over maaltijdboxen: welk recept past bij jou?
GEWONNEN: diner voor twee in het restaurant van Jamie Oliver in Londen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.
Lees verder onder de advertentie