Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
verschillende soorten koffie

Van espresso tot flat white: dit betekenen de verschillende soorten koffie

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Vroeger was koffie gewoon koffie, maar tegenwoordig heb je allerlei verschillende bereidingen. Superleuk natuurlijk, maar wat bestel je nou eigenlijk als je kiest voor een flat white of latte macchiato? Een lesje koffie bestellen 101.

Verschillende soorten koffie

De cappuccino is nog steeds de meeste bestelde koffie in Nederland. Maar vlak de overige soorten niet uit. Je ziet steeds vaker uitgebreide kaarten met flat whites, cortado’s en ristretto’s. Wat betekenen de verschillende soorten koffie? Lees snel verder!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Koffies zonder melk

Espresso: een espresso wordt gezien als de basis van koffie. Als je dit bestelt, krijg je een sterk bakkie van ongeveer 30ml.
Dubbele espresso: dit drankje wordt ook wel doppio genoemd en is niets anders dan twee shots espresso. Perfect voor als je wel een flinke caffeïne fix kunt gebruiken.
Ristretto: voor het maken van een ristretto gebruik je evenveel koffie als bij een espresso, maar de helft minder water. Hierdoor krijgt je koffie een volle, geconcentreerde smaak.
Americano: het ‘standaard’ kopje koffie. Dit is het tegenovergestelde van een ristretto. Je gebruikt juist meer water voor een americano. Leuk om te weten: deze koffie dankt zijn naam aan de soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog koffie dronken in Italië. Ze vonden de warme drank daar veel te sterk en deden er daarom een extra scheut water bij. Ben je in het buitenland op zoek naar een koffie die lijkt op het bakkie wat je thuis drinkt? Dan kun je het beste een americano bestellen.

Koffies met melk

Espresso macchiato: de standaard espresso, maar dan met een toefje melkschuim om het af te maken.
Cappuccino: de meest bekende koffie met melk, die je volgens de Italianen alleen bij het ontbijt mag drinken. Dit drankje bestaat uit gelijke delen espresso, melk en melkschuim (allemaal ⅓).
Latte Macchiato: hou je van melk? Dan is een latte macchiato iets voor jou. Je gebruikt hiervoor ⅔ melk. Vervolgens wordt er espresso overheen geschonken. Als je dit op de juiste (lees: rustige) manier doet, ontstaan er drie laagjes: een lag met melk, een laag koffie en een laag schuim.
Flat white: een flat white maak je door een dubbele ristretto, verwarmde melk en een beetje schuim. Dit is dan ook het verschil met een cappuccino, die veel meer schuim bevat. Ook is de koffiesmaak sterker en verfijnder dan bij bijvoorbeeld een latte macchiato.
Cortado: een koffiesoort die vooral in Spanje en Portugal veel wordt gedronken. Een cortado bestaat voor de helft uit espresso en voor de helft uit melk. Meestal wordt er geen schuim aan toegevoegd.
Moccachino: deze koffie is speciaal voor de chocoholics. Naast espresso, melk en melkschuim bevat dit drankje ook cacao.

koffie

Lees ook:

Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!