Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
opening visblikwinkel (eigen beeld)

Nét geopend: een nieuwe blikviswinkel in Nederland

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Na Lissabon, Londen, New York en Terschelling nu ook in Amsterdam: een echte blikviswinkel. Een winkel gevuld met de meest prachtige blikjes vis. Geopend door – hoe kan het ook anders – de visexpert van ons land: Bart van Olphen. Wij waren erbij.

Lees verder na de advertentie

Vis in blik is zijn suffe imago al lang kwijt! In Spanje of Portugal kun je al heel lang vis in blik op alle toffe terrassen spotten en is het niet meer weg te denken bij het borrelen. Maar tegenwoordig wordt het in steeds meer landen populair…

Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Vis in blik populair

Tip!

Ook in Amerika hebben ze de trend van vis in blik opgepikt. Onze trendwatcher Marijn Reiff schreef eerder al over de flagship store ‘The Fantastic World of Portugese Sardine’ op Times Square. Een winkel vol met blikjes, gesorteerd op datum van 1916 tot 2024. Zo kan je bijvoorbeeld een blikje met het jaartal van je bezoek mee naar huis nemen.

Feestelijke opening

En nu is Amsterdam dus ook aan de beurt. Bart opende zijn winkel donderdag 16 januari feestelijk met pers, vrienden en visliefhebbers. Ook was de onbetwiste koningin van het blikvis verpakkingsontwerp – Ana Lisa Lucas – bij de opening aanwezig om voor de genodigden hun eigen persoonlijke blikje te ontwerpen. Heel cool!

De blikviswinkel, aan de Prinsengracht 234, is vanaf 17 januari 2025 tijdelijk open voor bezoek.

Bart van Olphen

Bart van Olphen is al jarenlang dé visexepert van Nederland. Hij reist voor zijn bedrijf Fish Tales de hele wereld over op zoek naar duurzame visserij en het verhaal achter de visserij. Wie zijn de vissers en wat is hun verhaal?

Nadat Bart jarenlang had gewerkt als chef in Parijs, opende hij in 2002 zijn eerste visspeciaalzaak in Amsterdam. Toentertijd had hij een romantisch beeld over hoe vis werd aangeleverd door kleine boten. Maar hij realiseerde zich al snel dat dat niet de realiteit was en dat veel vis die verkocht werd niet duurzaam was.

Zo begon hij zijn missie: alleen nog maar duurzame vis verkopen. Ook al betekende dat destijds dat tweederde van zijn toonbank leeg zou zijn. Inmiddels heeft hij met zijn goedlopende bedrijf Fish Tales duurzame visserij écht op de kaart gezet in Nederland.

Nieuw boek van Bart

Tegelijkertijd met de opening van zijn eerste blikviswinkel in Nederland, lanceerde Bart van Olphen gisteren ook zijn nieuwste kookboek Vis van de Plank, vol recepten met – je raadt het al – vis in blik.

Met Vis van de Plank laat visexpert Bart van Olphen zien hoe veelzijdig, verrassend en lekker vis uit blik kan zijn. Dit boek is jouw geheime wapen om in no time spectaculaire visplanken te maken die elke tafel omtoveren tot een feestje. Van zonnige picknicks en bruisende borrelavonden tot een feestelijke kersttafel en een mediterrane avond met vrienden.

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!