
Ongeëvenaard bakken en razendsnel koken: de Effium pan is het product van de maand
Wist je dat tweederde van de energie via de randen van een gewone koekenpan ontsnapt? Twee slimme studenten besloten dat probleem aan te pakken. Wij vertellen je alles over het resultaat: de Effium pan!
Lees verder na de advertentie
Toen het bericht ‘Een doorbraak in pannenland’ onze inbox belandde, waren we meteen nieuwsgierig. “Voor het eerst in de geschiedenis is er een efficiënte koekenpan op de markt verschenen die amper warmte verliest,” lazen we verder. Wat blijkt? Met de Effium pan wordt het gasverbruik met minimaal de helft teruggedrongen. Reden genoeg om het tot ons product van de maand uit te roepen!
Wekelijks de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen?
Slimme student
De Effium pan is het idee van de Delftse ingenieur Surya Prakash. Toen hij voor zijn studie van India naar Nederland verhuisde, begon hij – zoals veel studenten – voor het eerst te zelf koken. Al snel viel hem op hoe traag dit ging. Vooral bij zijn favoriete curry’s duurde het eindeloos voordat de pan goed op temperatuur kwam. De boosdoener? De gladde bodem van traditionele pannen, waar de hete lucht gewoon langs glipt. Dat zette hem aan het denken.
Effium pan
Samen met medestudent en industrieel ontwerper Wytze de Vries bedacht hij een oplossing: een pan met speciale hittevinnen aan de onderkant, geïnspireerd op het thermodynamisch ontwerp van raketmotoren. “Bij een gladde onderkant ontsnapt de warme lucht heel makkelijk. Dat gaat om flinke hoeveelheden: wel 70% van de warmte verdwijnt. Een pan heeft oppervlak nodig om warmte effectief op te vangen en vast te houden,” legt Surya uit. De slimme structuur van de pan die zij onlangs ontwierpen – de Effium pan – doet precies dat: warmte opnemen en vasthouden, waar gewone pannen het laten ontsnappen.



Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Duidelijk verschil
Uit onafhankelijke tests (door TNO) blijkt dat de Effium pan tot 50% minder energie verbruikt en zo’n 35% sneller kookt. Voor dagelijkse gerechten maakt dat een duidelijk verschil. En dat hebben wij zelf ook gemerkt. Zo ging onze chef Willem er in de studio mee aan de slag en maakte hij een van onze populairste recepten in de pan: butter chicken. EEen logische start, want dit hele verhaal begon tenslotte met curry’s.



Eigen ervaring
Willem vertelt enthousiast: “Ik merk echt verschil. Normaal duurt het lang voordat alles goed warm is, maar met deze pan gaat het veel sneller, zonder dat er iets aanbrandt. Ideaal voor een gerecht als butter chicken. Je kunt er ook krachtig in dichtschroeien wanneer dat nodig is. De kip kreeg een prachtige bruine korst aan de buitenkant, terwijl hij van binnen zacht en sappig bleef. En toen de kip zachtjes moest sudderen om boterzacht te worden, hield de pan de warmte perfect vast. Ik had mijn vuur veel lager dan normaal, maar de pan bleef gewoon goed warm.”
Zelfs de sterrenchefs
Ook andere chefs zijn fan. Zo noemt sterrenchef Jan van Dobben de pan ‘superefficiënt’ en verkiest Rik van de Laar voor het bakken van vis en vlees de Effium Pan boven een reguliere pan. Hij legt uit: “Vis en vlees krijgen in deze pan een mooiere korst.” Maar ook groenten doen het goed, zegt hij. “Paddenstoelen bijvoorbeeld verliezen vrij veel vocht tijdens het bakken. Met deze pan schroei je ze vrijwel meteen dicht waardoor ze veel sappiger blijven.”
Product van de maand
Een pan die energie bespaart, sneller kookt én door verschillende chefs wordt geprezen? Voor ons is dat reden genoeg om de Effium pan uit te roepen tot product van de maand.
En het beste? Met de code FOODIES10 krijg je nu tijdelijk €10,- korting op je bestelling bij effium.com!
Onze tips

Koekenpan kopen? Hier moet je op letten

15x eenpansgerechten: makkelijk, snel en ontzettend lekker

Foodies boekenclub: The Curry Guy één pan

Welk meel gebruik je om pannenkoeken te bakken?

Stovember is begonnen: zo win jij de populaire LOV-pan van Tefal

Vergeet chips en kaas: dit is de beste borrelbox van het moment

Van Fristi tot spicy carbonara: zijn deze chocoladeletters écht lekker?

Dít zijn de 3 beste Black Friday-deals voor koffiezetapparaten

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



