Een havercappu is zo ingeburgerd dat niemand er meer van opkijkt als je de melk van je cappuccino vervangt door de plantaardige variant. Maar kan haver zelfs rijst vervangen? Wij testen het voor je uit!
Je hebt het vast al voorbij zien komen op de socials of gewoon in de supermarkt: haverrijst. Net als bij melk biedt haver ook voor rijst een alternatief. Het wordt gezien als gezonde koolhydraatbron. Maar wat is het eigenlijk en is het de hype wel waard? Wij testen het voor je uit!
Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat is haverrijst?
Tip!
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Havermout en havervlokken kennen wij allemaal wel, maar wat is haverrijst precies? In principe is het niets anders dan de gehele graankorrels. Doordat de haver niet geplet wordt, zoals bij havermout of -vlokken, blijft de korrel volledig in tact. Dit maakt het een volkoren product met een bron van plantaardige eiwitten en vezels. Haverrijst is dus eigenlijk niets anders dan haverkorrels. Toch wordt het zo genoemd omdat de bereiding en het gebruik met rijst overeenkomt. Het is daarmee een goed alternatief voor rijst.
Tijd voor de test
Op papier komt haverrijst dus heel goed uit de test. Maar hoe zit het met de smaak? Om daarachter te komen, duiken we de Foodies Studio in om de haverrijst van Lassie te bereiden. Omdat we er zelf geen ervaring mee hebben, besluiten we het recept op de verpakking te maken. Dat moet wel het beste in het ingrediënt naar boven halen, toch?
Het recept dat op de verpakking van de haverrijst van Lassie staat, is een paddenstoelen Stroganoff. Het zou al in vijftien minuten op tafel moeten staan. We zetten de timer aan… en gaan! Terwijl de saus in de pan staat te pruttelen, koken we de haver zoals we van bijna alle koolhydraatbronnen gewend zijn: in pan met een ruime hoeveelheid water. In tegenstelling tot rijst, hoef je de haver niet te wassen. Dat scheelt weer tijd. Binnen tien minuten is de haverrijst gaar en geloof het of niet: Lotus en ik weten het gerecht echt binnen een kwartier aan de redactie te serveren.
Conclusie: haverrijst
Over de smaak van de Stroganoff valt te twisten, want echt authentiek is ‘ie natuurlijk niet. En hoe kan het ook anders in zo’n korte tijd? Waar we het wel allemaal over eens zijn is verrassende smaak van de haverrijst. Het heeft een goede bite en is in een gerecht als dit heel passend als koolhydraatbron. Eerlijk is eerlijk, het doet sommigen van ons wel een beetje aan hun ontbijt denken maar gelukkig is de hartige havermout weer helemaal hot! Daarnaast staat het hartstikke snel op tafel en is het, in tegenstelling tot veel andere koolhydraatbronnen, gezond én glutenvrij. Redenen genoeg om haverrijst een vast plekje in onze voorraadkast te geven!
Onze tips
Do or don’t: rijst wassen voor het koken
Rijst recepten: 11 wereldse gerechten
Zelf maken: Thaise kleefrijst voor een zachtzoet dessert
Perfecte rijst koken zonder rijstkoker? Zo doe je dat
Restjes rijst? Maak er deze recepten mee!
Van basmati tot zilvervliesrijst: het verschil tussen verschillende rijstsoorten
Dumplings, curry’s en meer: maak het met de nieuwe Foodies!
Starbucks introduceert deze nieuwe smaak
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.