Advertentie
De vraag of je wel of niet rijst moet wassen kan tot verhitte discussies leiden. De een vindt het wat overdreven, de ander kan niet zonder. Daarom zoeken we voor eens en altijd uit hoe nou zit met het wassen van rijst. Is het een must om je rijst te wassen voor het koken en waarom zou je het doen?
Waarom rijst wassen?
Om erachter te komen of het noodzakelijk is om je rijst wel of niet te wassen voordat je het tot jouw favoriete rijst gerecht verwerkt, kunnen we het beste eerst uitleggen waarom je überhaupt je rijst zou wassen. Op de verpakking van rijst staat deze stap namelijk vaak niet vermeld. Dus waarom zou je het doen?
Nooit meer zulke handige kooktips missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Schoonmaken
Al eeuwenlang wordt rijst gewassen om het schoon te maken. Bij het oogsten kunnen er namelijk vuil en steentjes bij komen en je wil natuurlijk niet dat deze op je bord belanden. Toch is dit tegenwoordig niet meer de reden waarom je rijst zou moeten wassen. De productieprocessen zijn anno 2023 zo goed dat vuil in je eten uitgesloten zou moeten zijn. Maar waarom wassen mensen dan alsnog hun rijst?
Rijst wassen
Al kan de rijst in feite geen viezigheid bevatten, het heeft wel een laagje dat je eraf wil wassen. Door het vervoeren schuren de korrels tegen elkaar aan waardoor het laagje zetmeel dat van nature om de rijstkorrels heen zit los kan laten. Dit zorgt ervoor dat de rijst wat stoffig aan kan voelen. Het zetmeel voelt niet alleen wat gek aan maar heeft ook grote invloed op de structuur van je gekookte rijst. Zetmeel kleeft van nature aan elkaar vast en wie zijn rijst niet wast voor het koken, krijgt al snel een kleverige boel. De oplossing? Je rijst wassen. Want alleen door de korrels te wassen worden ze mooi fluffy in plaats van sticky.
Conclusie
Of je jouw rijst wil wassen, is natuurlijk helemaal aan jou. Het is net wat je lekker vindt. Vind je het niet erg als je rijst wat nattig en kleverig aanvoelt? Dan hoef je het echt niet te wassen. Smaken verschillen en voor je gezondheid of veiligheid is het echt niet per se nodig. Maar wil je graag de perfecte rijst op tafel zetten zoals ze dat in de meeste Aziatische landen doen? Dan is het wel aan te raden om het eerst goed te wassen. Dit doe je als volgt:
- Voeg je rijst toe aan een kom met koud water.
- Roer er met je handen door heen zodat het zetmeel vrijkomt.
- Giet het water af boven een fijne zeef, doe de rijst terug in de kom en herhaal 3-5 keer tot het water dat wegloopt helder is.
Vervolgens kook je de rijst in schoon water volgens de methode die je op de verpakking vermeld staat.
Soorten rijst
Rijst wassen voor het koken is aan te raden wanneer je witte, langgraanrijst, basmati of bijvoorbeeld jasmijnrijst gebruikt. Andere rijstsoorten, die een andere bereidingswijze vragen, hoef je niet te wassen. Bij risottorijst wil je bijvoorbeeld graag het zetmeel behouden omdat je juist wilt dat de rijst aan elkaar gaat kleven.
Recepten met rijst
Nu je weet hoe het zit, wil je vast gelijk je favoriete gerecht gaan maken. Zoek je nog wat inspiratie? Bekijk dan onderstaande recepten met rijst eens:
Pittige ketjap lamskoteletjes met komijnrijst
Deze lamskoteletten in combinatie met de fluffy komijnrijst zorgt voor een sensationele smaakbeleving. De lamskoteletten zijn lekker plakkerig en mals door de pittige ketjapsaus waarin ze worden gebakken.
Limoenrijst met gepocheerde kip
Door de rijst in dit recept te wassen, krijgt het de perfecte textuur. De limoensmaak kan hierdoor nog beter worden opgenomen en dat gaat hartstikke mooi samen met de gepocheerde kip.
Geroosterde bloemkoolcurry met koriander
Geroosterd heeft bloemkool een extra volle smaak. Perfect in een pittige Indiase curry! Schuif de bloemkoolroosjes in de oven terwijl je de rijst kookt en de saus maakt.
Onze tips
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Knoflook snijden, kneuzen of persen: zo krijg je de sterkste smaak
Pico bello gnocchi: tips & tools
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.