Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
wat is havermout

Wat is havermout en wat kun je ermee?

In samenwerking met Smaakt
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Je hebt vast wel eens muesli of cornflakes gebruikt voor je ontbijt, maar er zijn ook producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want dit geeft je gerecht nét weer een andere draai. We vertellen je dan ook graag alles over havermout. Want wat is havermout en wat maak je ermee?

Wat is havermout?

Havermout is eigenlijk niets anders dan gedroogde, gepelde en geknipte graansoort haver. Over het algemeen wordt het al eeuwen gebruikt als voedzame start van de dag (denk maar aan havermoutpap), maar je komt het ook tegen als ingrediënt van muesli of in brood.

Voordat je havermout hebt wordt de haverkorrel gewassen en ontdaan van de buitenste schutblaadjes van de graankorrel, deze zijn namelijk niet eetbaar. Vervolgens worden de korrels verhit en in stukjes geknipt, om daarna gestoomd en platgewalst te worden.

Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Is havermout gezond?

Havermout staat volgens Het Voedingscentrum in de Schijf van Vijf en past daarmee in een gezond voedingspatroon. Doordat het om een volkoren graan gaat, verlaagt haver het risico op hart- en vaatziekten.

Daarnaast bevat havermout over het algemeen veel voedingsvezels, waardoor het een graag gezien ingrediënt is. Door de vele voedingsvezels helpt het ook bij een goede stoelgang.

Hoe gezond het uiteindelijk is, heeft natuurlijk alles te maken met hoe je het ingrediënt gebruikt en wat je ermee maakt. Maak je een gezond ontbijtje met havermout? Dan leg je een goede basis, waardoor je waarschijnlijk later op de dag minder snel trek krijgt en ook nog eens meer energie hebt.

Hoe smaakt het?

De smaak is redelijk neutraal, waardoor je volop kunt variëren met andere smaakmakers. Denk bijvoorbeeld aan vers fruit bij het ontbijt, of rijpe bananen om gezonde repen of bananenpannenkoekjes mee te maken.

Wat is het verschil tussen havermout en havervlokken?

Havermout is een volkoren graansoort, het is gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels. Havervlokken bestaan uit óngeknipte en geplette haverkorrels, dat is eigenlijk het grote verschil. Beide producten worden vaak vooraf gestoomd, om de bereidingstijd te verkorten.

Waar koop je het?

Over het algemeen is havermout goed verkrijgbaar in de supermarkt, in verschillende vormen en maten. Bij Smaakt hebben ze een breed assortiment aan diverse producten, waaronder havermout.

Hoe maak je havermoutpap?

Havermout wordt veel gebruikt bij het ontbijt, doordat het voedzaam en vezelrijk is. Bijvoorbeeld in havermoutpap. Vaak kook je de granen met melk totdat je een pap hebt. Deze pap breng je vervolgens op smaak met bijvoorbeeld vers fruit of andere smaakmakers.

Havermoutpap maken? Lees dan ook:

Hoe bewaar je havermout en hoe lang is het houdbaar?

Je bewaart havermout op een donkere, droge en koele plaats, zoals bijvoorbeeld de voorraadkast. Gesloten verpakkingen zijn vaak ruim een jaar (of langer) houdbaar.

Is de verpakking geopend? Dan is het vaak nog ruim twee maanden goed om te gebruiken, al kun je dit verlengen door het in een luchtdichte pot of bak te bewaren. Kijk altijd op de verpakking voor de houdbaarheidsdatum.

Wat kun je er allemaal mee?

Je kunt er alle kanten mee op, van een voedzaam ontbijtje, tot aan diverse zoete en hartige gerechten. Ben je ook zo benieuwd geworden? Probeer dan deze lekkere recepten:

Havertartelette met ricotta

Havertartelette met ricotta, honing en pijnboompitten

Ontbijten met taart?! Nou en of! Deze granolabodempjes vul je met vanillericotta en rood fruit. Zeg maar dag tegen dat gewone bakje havermout, voortaan wil je niets anders meer.

Naar het recept
Golden-milkhavermout

Golden-milkhavermout

Behalve het mooie kleurtje voegt kurkuma ook heel veel smaak toe aan je gerechten. In dit recept staat dit kleurige specerij in de spotlights.

Naar het recept
Weekendbaksels 5 ingrediënten vegan Banaan-havermoutrepen met pecan en kaneel

Vegan banaan-havermoutrepen

Maak deze smeuïge havermoutrepen voor een ontbijt on the go of een lekker tussendoortje. Hoe rijper de bananen, hoe zoeter de smaak, dus laat de ahornsiroop er gerust uit als je denkt dat de repen zoet genoeg zijn.

Naar het recept
Gebakken appeltjes

Gebakken appeltjes met notenhavermoutvulling en sabayon

Dat havermout niet alleen geschikt is voor het ontbijt blijkt wel met dit heerlijke recept voor gebakken appeltjes. Wat ons betreft is dit een toetje om je vingers bij af te likken!

Naar het recept
Met tomaat gebakken meatloaf

Met tomaat gebakken meatloaf

Ook in het avondeten kun je gemakkelijk granen verwerken, probeer maar eens met dit recept.

Naar het recept

Meer recepten? Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!