Foodies All day brunch
All day brunch
Cover all day brunch
Hot cross buns bakken voor Pasen

Aan de bak met Foodies: hot cross buns

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Speciaal voor Pasen gingen we samen aan de bak. Anne liet op Goede Vrijdag stap voor stap zien hoe je hot cross buns maakt. Heb jij het gemist? Geen probleem, je kunt het gewoon terugkijken!

Lees verder na de advertentie

Hot cross buns zijn rijkgevulde zoete broodjes met een lichtkleurig kruis erop. Deze broodjes worden in Engeland traditioneel op Goede Vrijdag en tijdens Pasen gegeten. En het beste? Je kunt ze perfect voorbereiden en zo zonder stress op tafel zetten tijdens de paasdagen.

Bakken voor Pasen

In Foodies All Day Brunch, vind je in Annes Toetjeshoek het recept voor deze lekkere buns. En op Goede Vrijdag 18 april deelden we op ons Instagramkanaal stap voor stap video’s in onze stories waarin Anne je meeneemt door het hele recept.

Heb je het gemist? Je kunt alle instructies terugvinden in de highlight ‘hot cross buns’, zodat je alsnog deze heerlijke broodjes op een later moment kunt maken! Of bekijk de onderstaande samenvatting:

Meer bakken voor Pasen?

In Foodies All Day Brunch vind je niet alleen het recept voor de hot cross buns, maar nog veel meer lekkere zoete én hartige recepten voor het ontbijt, de brunch en het avondeten.

9 hot cross buns met pistache en chocolade met daarbij een bakje kardemomboter

Hot cross buns met pistache en chocolade

Met pistache en chocolade krijgen de traditionele hot cross buns een verrassende twist. Deze smaakvolle versie is perfect voor een feestelijke brunch of gewoon als tussendoortje!

Bekijk volledige recept

Voor het deeg

  • 75 g boter
  • 375 ml melk
  • 710 g bloem (gezeefd + bestuiven)
  • 7 g gedroogde gist
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl kardemom
  • 110 g suiker
  • 1 snuf zout
  • 1 ei
  • 125 g rozijnen (ca. 10 min. geweld in lauwwarm water)
  • 80 g pistachenoten (grof gehakt)
  • 100 g pure chocolade (grof gehakt)
  • olie (om in te vetten)
  • 80 ml water

Voor de opgeklopte kardemomboter

  • 100 g boter
  • 1/2 tl kardemom
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 el poedersuiker
  • snuf zeezout

Voor de stracciatellaroom

  • 125 g mascarpone
  • 1 scheutje melk
  • 20 g pistachenoten (fijngehakt)
  • 20 g pure chocolade (fijngehakt)

Benodigdheden

  • bakpapier
  • spuitflesje of spuitzak

Bereiding

  1. Smelt voor het deeg de boter in een pannetje. Schenk de melk erbij en laat afkoelen tot handwarme temperatuur.

  2. Doe 635 g bloem, de gist, de kaneel, de kardemom, de suiker en een snuf zout in een kom en meng door elkaar. Voeg het melkmengsel en het ei toe aan de droge ingrediënten en meng tot een kleverig deeg.

  3. Kneed het deeg ca. 8 minuten met een staande mixer met deeghaak of met de hand op een met bloem bestoven werkblad, tot het elastisch is. Laat ondertussen de rozijnen goed uitlekken en dep ze goed droog in een doek.

  4. Duw het deeg op een werkblad uit tot een rechthoek. Verdeel de rozijnen, de pistachenoten en de pure chocolade erover en vouw de ingrediënten in het deeg tot alles goed gemengd is.

  5. Vet een kom in met olie en leg het deeg erin. Dek af met een vochtige doek en laat op een warme plek ca. 1 uur rijzen, of tot het deeg in volume is verdubbeld.

  6. Maak intussen de toppings. Klop alle ingrediënten voor de kardemomboter in ca. 10 minuten met een handmixer of in een staande mixer licht en luchtig.

  7. Klop voor de stracciatellaroom de mascarpone met de melk los. Spatel de pistachenoten en de chocolade erdoorheen.

  8. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het deeg in 12 stukken en rol er bolletjes van. Plaats de bolletjes op de bakplaat met een klein beetje ruimte ertussen; ze zetten nog iets uit tijdens het rijzen en bakken.

  9. Dek af met een vochtige theedoek en laat op een warme plek nog ca. 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C).

  10. Mix 75 g bloem met het water in een kom tot een beslag. Schenk in een spuitflesje of spuitzak. Spuit kruisjes op ieder broodje.

  11. Bak de broodjes ca. 30 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn en hol klinken als je erop klopt. Serveer de broodjes met de toppings.

Receptuur: Anne Mebelder Fotografie: Willem van Santen

Wekelijks de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tip!

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!