
Monkeybread is onwijs lekker en ideaal om te delen tijdens bijvoorbeeld je brunch, lunch of borrel. Benieuwd hoe je dit brood zelf maakt? Onze chef Willem en chef Tim van ATAG leggen het je stap voor stap uit!
Lees verder na de advertentie
Ben je bekend met monkeybread? Dit is een zoet, plakkerig plukbrood dat bestaat uit kleine deegbolletjes die aan elkaar zijn gebakken in een tulbandvorm. Oorspronkelijk komt het brood uit Oost-Europa. Je kunt het vergelijken met babka of andere zoete broden. Het verhaal gaat dat het zo heet, omdat je er stukjes vanaf kunt plukken – typisch apengedrag!
Scroll dan snel door naar onder om zelf aan de slag te gaan met dit heerlijke brood!
Monkeybread
Het klassieke recept wordt gemaakt met kaneel en suiker, maar je kunt er natuurlijk je eigen draai aan geven. Wat dacht je bijvoorbeeld van monkeybread met sriracha-honingglazuur of een drunken monkeybread? Stuk voor stuk verrassende varianten die je écht eens geproefd moet hebben.
Zoek je een monkeybread dat perfect past bij een uitgebreid ontbijt, een feestelijke brunch of een gezellige lunch? Dan is deze hot-honey-monkeybread precies wat je nodig hebt.

Hot-honey-monkeybread
Monkeybread is een zoet, plakkerig plukbrood dat normaal gesproken met kaneel wordt gemaakt. In dit recept gebruiken we honing in plaats van kaneel, waardoor het een prachtige glaze en onwijs lekkere zoete smaak krijgt.
Ingrediënten
- 280 ml melk (op kamertemperatuur)
- 7 g droge gist
- 440 g bloem voor brood (+ bestuiven)
- 8 g zout
- 75 g suiker
- 1 ei
- 60 g zachte boter
Voor de hot honey
- 150 g honing
- 1 tl chilivlokken
- 1 snuf zout
- sap van 1/2 citroen
Benodigdheden
- vershoudfolie
Bereiding
Schenk voor het deeg de melk in de kom van een staande mixer. Voeg de gist toe en roer goed door. Laat ca. 5 minuten staan.
Voeg de overige ingrediënten voor het deeg toe en kneed het geheel met een deeghaak op lage snelheid ca. 5 minuten goed door. Zet nu de mixer een standje hoger en kneed nog ca. 7 minuten tot een soepele bal deeg.
Stort op een werkvlak en vorm een mooie strakke bol van het deeg.
Leg terug in de kom, dek af met folie en laat op een warme plek ca. 1 uur rijzen, tot het deeg in volume is verdubbeld.
Schenk voor de hot honey de honing in een pannetje en voeg de chilivlokken en het zout toe. Verwarm de honing rustig tot hij goed vloeibaar is. Neem van het vuur en laat trekken.
Stort het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad. Rol uit tot een lange worst van ca. 5 cm dik. Snijd in gelijke stukken van ca. 40 g. Rol de stukken een beetje tot bolletjes, dit hoeft niet supernetjes.
Roer het citroensap door de honing en verwarm indien nodig opnieuw om goed vloeibaar te maken.
Verdeel de deegbolletjes rommelig door elkaar over een ingevette bakvorm of cakeblik en bedruip elke laag lichtjes met de hot honey. Laat nog ca. 20 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bak het brood in ca. 35 minuten goudbruin en gaar in de oven.
Fotografie: Jasper Bosman Receptuur: Willem van Santen
Tip!

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement
Samen cheffen
Willem is al jaren chef bij Foodies en weet dan ook als geen ander wat lekker smaakt. Chef Tim van ATAG maakt niet alleen heerlijke recepten, hij geeft ook geregeld kookworkshops door heel Nederland. Tim weet altijd het maximale uit ieder apparaat te halen.
Voor brood bakken heb je naast de juiste ingrediënten van goede kwaliteit en de nodige kennis van deeg ook een goede oven nodig. Tim nodigde Willem uit om de nieuwe 8-serie ovens te komen proberen in het ATAG Live Experience Center in Amsterdam. Samen bakten ze dit hot-honey-monkeybread.



Met de 8-serie ovens ben je altijd verzekerd van de juiste oventemperatuur. Met het intuïtieve touchscreen in combinatie met de verlichte draaiknop heb je in no-time de juiste instellingen te pakken. De oven komt ook standaard met een kernthermometer; wist je dat dit niet alleen voor vlees heel handig is maar ook voor het bakken van brood? Voor de enthousiaste thuisbakker is het fijn dat de oven een grote inhoud heeft, afhankelijk van het type tot wel 71 liter. In het assortiment zit ook een 5-in-1-oven, waarmee je kunt opwarmen, stomen én bakken. Meer weten over de nieuwe 8-serie ovens van ATAG? Kijk op atag.nl/8serie.
Onze tips

Geluk uit de oven: pindakaastaart, nutellacake en drunken monkeybread

Zelf breekbrood bakken: de lekkerste recepten voor bij de borrel

Briochebrood bakken: zo maak je de perfecte sticky buns

GEWONNEN: 3x ongefilterde olijfolie van Atrevido

Foodies kerstgelukjes: win deze geweldige prijzen in december

De virale Ninja SLUSHi scoor je nu belachelijk goedkoop

Zo geef je de klassieke tarte tatin een verrassende twist

Deze Ninja airfryer is nu spotgoedkoop bij Albert Heijn

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.



