Lees verder onder de advertentie
Lekker zoet, zacht en fluffy. Ontrafel met onze tips het geheim van deze perfecte briochebroodjes. Duik de keuken in en bak briochebrood vervolgens als een pro!
Lees verder onder de advertentie
Briochebrood bakken
Dit luchtige, zoete witbrood komt oorspronkelijk uit Frankrijk en is eigenlijk meer een cake dan een brood. Maak je geen zorgen dat zelf briochebrood bakken moeilijk is, met deze tips kom je er wel! Zelf briochebrood bakken is namelijk veel gemakkelijker dan het lijkt. Dus waar wacht je nog op?
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
1. Het rijzen
In een zakje droge gist zitten duizenden hele kleine levende organismen die zich voeden met de suiker en zetmeel uit de bloem, boter, melk en eieren. De gistcellen zetten de suikers om in belletjes koolzuurgas, waardoor het deeg gaat rijzen en lekker luchtig wordt.
2. Ideale temperatuur
Gistcellen zijn nogal gevoelig als het op temperatuur aankomt – is het te koud doen ze het niet zo goed, is het te warm gaan ze dood. Gist gedijt het beste bij temperaturen tussen de 20 en 40 graden – daarom moet je de melk eerst iets opwarmen, zodat het deeg de juiste temperatuur heeft. Door de droge gist, die gedehydrateerd is om het inactief te maken, met warme melk te mengen, maak je het weer vloeibaar zodat je het makkelijker door het deeg kunt mengen.
3. Goed kneden
Het deeg bevat boter, eieren en melk wat betekent dat het veel plakkeriger wordt dan bijvoorbeeld brooddeeg. Het zal eerst iets moeilijker zijn om mee te werken – probeer vooral niet te veel bloem toe te voegen – maar door grondig te kneden zullen zich glutenketens vormen en krijg je meer lucht in het deeg met als resultaat zachte, fluffy broodjes.
4. Het narijzen
Na de eerste rijzing maak je bolletjes van het deeg en laat je ze opnieuw rijzen, dit noemen we ook wel ‘narijzen’. Hierdoor kun je de broodjes na het afbakken makkelijk uit elkaar halen.
5. Op tijd stoppen
Het deeg is goed gerezen wanneer het in volume is verdubbeld. Laat het beslist niet langer rijzen, want de gluten kunnen dan meer uitrekken dan ze aankunnen, waardoor de ketens afbreken en de broodjes in de oven inzakken.
6. Gouden gloed
Als je de broodjes voor het bakken met melk bestrijkt, zal de suiker in de melk tijdens het bakken karamelliseren en krijgen de broodjes zo een mooie goudbruine kleur.
Briochebrood recepten
Kan je niet wachten om je handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan met deze handige tips? Laat je dan inspireren door deze heerlijke briochebrood recepten om dit brood zelf te bakken.
Brioche met komijn en gezouten citrusboter
Dit is misschien wel ons favoriete recept om briochebrood te bakken. Niet alleen omdat je hele huis heerlijk naar citroen zal geuren maar ook omdat het brood onwijs goed samengaat met de komijn. Probeer maar!
Brioche breekbrood met zwarteknoflookboter
Hoe maak je briochebrood nog lekkerder? Door het te serveren met zwarteknoflookboter. Een flink lik op je broodje en je bent een gelukkig mens, geloof ons maar.
Sinaasappelbrioche met karnemelkglazuur en maanzaad
Wil je het brood als toetje serveren? Dan is dit het recept wat je zoekt! Het glazuur maakt het briochebrood mooi glanzend en extra feestelijk (en lekker!).
Onze tips
Keukenhack: zo kun je hard ijs makkelijk scheppen
Aangekoekte airfryer schoonmaken: zo doe je dat
Bakpapier in de airfryer: kan dat?
Clubsandwich maken: zo doe je dat!
Lifehack: zo maak je harde boter snel smeerbaar
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Chocolade smelten: deze 4 manieren werken het best
Wat te doen met overgebleven oliebollen?
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Houdbaarheid champagne: hoe lang kun je champagne bewaren?
Rauwe aardappel eten? Dit is waarom je deze ingrediënten moet koken
Zo maak je de perfecte havermoutpap
Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen
Eten opwarmen: zo doe je dat in de oven en magnetron
Gezonde gembershot maken zonder slowjuicer
Wijn en spijs: de meest gestelde vragen én antwoorden voor het kerstdiner
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.
Lees verder onder de advertentie