Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Sticky buns

Briochebrood bakken: zo maak je de perfecte sticky buns

Profielfoto van WillemWillem van Santen

Advertentie

Lekker zoet, zacht en fluffy. Ontrafel met onze tips het geheim van deze perfecte briochebroodjes. Duik de keuken in en bak briochebrood vervolgens als een pro!

Briochebrood bakken

Dit luchtige, zoete witbrood komt oorspronkelijk uit Frankrijk en is eigenlijk meer een cake dan een brood. Maak je geen zorgen dat zelf briochebrood bakken moeilijk is, met deze tips kom je er wel! Zelf briochebrood bakken is namelijk veel gemakkelijker dan het lijkt. Dus waar wacht je nog op?

Meer handige kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Het rijzen

In een zakje droge gist zitten duizenden hele kleine levende organismen die zich voeden met de suiker en zetmeel uit de bloem, boter, melk en eieren. De gistcellen zetten de suikers om in belletjes koolzuurgas, waardoor het deeg gaat rijzen en lekker luchtig wordt.

2. Ideale temperatuur

Gistcellen zijn nogal gevoelig als het op temperatuur aankomt – is het te koud doen ze het niet zo goed, is het te warm gaan ze dood. Gist gedijt het beste bij temperaturen tussen de 20 en 40 graden – daarom moet je de melk eerst iets opwarmen, zodat het deeg de juiste temperatuur heeft. Door de droge gist, die gedehydrateerd is om het inactief te maken, met warme melk te mengen, maak je het weer vloeibaar zodat je het makkelijker door het deeg kunt mengen.

3. Goed kneden

Het deeg bevat boter, eieren en melk wat betekent dat het veel plakkeriger wordt dan bijvoorbeeld brooddeeg. Het zal eerst iets moeilijker zijn om mee te werken – probeer vooral niet te veel bloem toe te voegen – maar door grondig te kneden zullen zich glutenketens vormen en krijg je meer lucht in het deeg met als resultaat zachte, fluffy broodjes.

4. Het narijzen

Na de eerste rijzing maak je bolletjes van het deeg en laat je ze opnieuw rijzen, dit noemen we ook wel ‘narijzen’. Hierdoor kun je de broodjes na het afbakken makkelijk uit elkaar halen.

5. Op tijd stoppen

Het deeg is goed gerezen wanneer het in volume is verdubbeld. Laat het beslist niet langer rijzen, want de gluten kunnen dan meer uitrekken dan ze aankunnen, waardoor de ketens afbreken en de broodjes in de oven inzakken.

6. Gouden gloed

Als je de broodjes voor het bakken met melk bestrijkt, zal de suiker in de melk tijdens het bakken karamelliseren en krijgen de broodjes zo een mooie goudbruine kleur.

Briochebrood recepten

Kan je niet wachten om je handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan met deze handige tips? Laat je dan inspireren door deze heerlijke briochebrood recepten!

Brioche met komijn en gezouten citrusboter

Dit is misschien wel ons favoriete recept om briochebrood te bakken. Niet alleen omdat je hele huis heerlijk naar citroen zal geuren maar ook omdat het brood onwijs goed samengaat met de komijn. Probeer maar!

> naar het recept: brioche met komijn en gezouten citrusboter

Brioche met komijn

Brioche breekbrood met zwarteknoflookboter

Hoe maak je briochebrood nog lekkerder? Door het te serveren met zwarteknoflookboter. Een flink lik op je broodje en je bent een gelukkig mens, geloof ons maar.

> naar het recept: brioche breekbrood met zwarteknoflookboter 

Brioche breekbrood met zwarteknoflookboter

Sinaasappelbrioche met karnemelkglazuur en maanzaad

Wil je het brood als toetje serveren? Dan is dit het recept wat je zoekt! Het glazuur maakt het briochebrood mooi glanzend en extra feestelijk (en lekker!).

> naar het recept: sinaasappelbrioche met karnemelkglazuur en maanzaad

Sinaasappelbrioche met karnemelkglazuur en maanzaad

Lees ook: No waste: wat maak je met overgebleven sinaasappels?

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograag

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!