Fijnproevers opgelet: zo herken je de perfecte aardbeien!
Advertentie
Aardbeien zijn weer volop verkrijgbaar en nu ze in het seizoen zijn, stoppen we wekelijks onze mandjes ermee vol. Maar hoe herken je de perfecte aardbeien? Want de ene aardbei is de andere niet en je wil er natuurlijk wel zeker van zijn dat je de goede kiest. De perfecte aardbeien zijn sappig, heerlijk zoet, groot van stuk, dieprood van kleur en hebben een beetzachte structuur. Fijnproevers weten dat de aardbeien van online supermarkt Crisp op al deze vlakken goed scoren. Maar hoe kan dat nou? Zijn alle aardbeien van eigen bodem zo smaakvol? Of zijn er misschien verschillende soorten? En worden alle aardbeien op dezelfde manier geteeld en geoogst? Of zijn de aardbeien van Crisp echt extra speciaal? Wij zochten het uit!
Wil je nog meer mooie verhalen en lekkere recepten ontvangen? Schrijf je in:
Hollandse aardbeien
We hoeven je vast niet uit te leggen dat niet elke aardbei hetzelfde smaakt. De Mediterrane aardbeien waar zelfs in de winter de andere supermarkten vol mee liggen, komen qua smaak en structuur niet eens in de buurt bij aardbeien van eigen bodem. Eten van dichtbij is dus niet alleen duurzaam maar in dit geval ook nog eens veel lekkerder. Dat komt niet alleen door het seizoen, maar ook doordat wij in Nederland andere soorten kunnen telen dan in de rest van de wereld. Bij Crisp vind je ze dan ook niet, aardbeien in de winter. Een hele bewuste keuze.
Wil Beekers, eigenaar van het Noord-Brabantse fruitteeltbedrijf Beekers Berries en leverancier van supermarktketen Crisp, legt uit waarom niet alle aardbeien hetzelfde smaken: “Er zijn verschillende aardbeienrassen. De een is smaakvoller dan de ander en niet allemaal gedijen ze bij dezelfde omstandigheden. Daarom smaakt de Nederlandse aardbei anders dan bijvoorbeeld de Spaanse. Nederlandse aardbeien zijn veel zoeter en sappiger. Dat komt doordat de lekkerste aardbeien het alleen goed doen bij Hollandse temperaturen. In het voorjaar hebben wij de beste omstandigheden: de dagen zijn heerlijk zonnig en de nachten lekker koel. Dat zorgt voor de perfecte aardbeien. Rassen die het goed doen zijn bijvoorbeeld de exclusieve Lambada aardbeien die wij aan Crisp leveren. Deze zijn al vroeg in het jaar heerlijk zoet en sappig en hebben een aangename structuur die wegsmelt op je tong.”
Aardbeien oogsten
Midden in zijn kassen laat Wil vol trots zien hoe de aardbeien geoogst worden. Ze werken er met een slim systeem en kunnen door jarenlange ervaring de perfecte omstandigheden voor de zomerkoninkjes creëren. Toch blijft het handwerk want de aardbeien worden dagelijks vers van de plant gehaald door een team van professionele plukkers. Dat dit niet zo eenvoudig is als het lijkt, laat Wil vakkundig zien. Met een soepele beweging plukt hij de aardbei van de plant. “De truc is om de aardbei nauwelijks aan te raken. Aardbeien zijn heel delicaat en zodra je ze aanraakt, vormen er zachte plekken. Dat moeten we natuurlijk voorkomen en daarom zorgen we ervoor dat alle plukkers de juiste techniek in de vingers krijgen. Wanneer je het goed doet, raak je alleen het steeltje of het kroontje aan” aldus Wil.
Perfecte aardbeien van Crisp
Om beurse plekken verder te voorkomen, gaan de aardbeien speciaal voor Crisp daarna direct in het bakje. Dat is behoorlijk uniek want de meeste andere aardbeien worden met behulp van machines verdeeld en verpakt. Het feit dat de perfecte aardbeien van Crisp niet alleen met de hand geplukt maar ook verpakt worden, zorgt ervoor dat ze binnen 48 uur in optimale omstandigheden vervoerd kunnen worden naar jouw huis. Best bijzonder want wanneer je aardbeien bij andere supermarkten koopt, liggen ze waarschijnlijk al een tijdje in het schap wanneer je ze koopt. Bij Crisp ben je daarentegen altijd verzekerd van verse aardbeien zonder zachte plekken. Dat is niet alleen lekker, maar zorgt er ook voor dat de aardbeien lang houdbaar zijn.
Maar met alleen een goed fingerspitzengefühl zijn ze er in de kassen nog niet. Want om de aardbeien zo natuurlijk mogelijk te kunnen telen en oogsten, hebben ze hulp nodig van vliegende vrienden. Hommels en bijen zijn welkome gasten in de kas omdat ze zorgen voor de bestuiving van de planten. En de insecten die wat minder geliefd zijn, worden verjaagd met natuurlijke vijanden waardoor er minder ‘normale’ gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden. Zo blijven alle vruchten, op een duurzame manier, gezond. Naast aardbeien verkoopt de online supermarkt Crisp ook frambozen, bramen en blauwe bessen van de lokale teler. Deze worden stuk voor stuk met de hand geselecteerd, geplukt en verpakt.
Recepten met aardbeien
Zomerfruit is een echte traktatie. Om zo uit het vuistje te eten of te verwerken in de lekkerste recepten met aardbeien. Ter inspiratie delen wij een paar van onze favorieten die je eenvoudig klaarmaakt met de juiste ingrediënten. Want met kwalitatief goede producten heb je maar weinig nodig. Wil jij gelijk aan de slag? Met de app van Crisp haal je eenvoudig de perfecte aardbeien, en alle andere benodigdheden voor je recept, in huis. En wat je vóór 22.00 uur bestelt wordt de volgende dag in heel Nederland bezorgd op een moment dat jou uitkomt. Ontzettend lekkere producten, vol van smaak, volop in het seizoen en ook nog goed geprijsd. Dat krijgt Crisp voor elkaar door rechtstreeks in te kopen bij honderden kleine, zoveel mogelijk lokale makers, kwekers en telers zoals Beekers Berries.
Extra leuk: Foodies-lezers krijgen exclusief de Crisp aardbeien cadeau bij hun eerste bestelling. Proef ze zelf!
Aardbeiengalette met anijs en amandel
Een galette kun je zowel zoet als hartig maken, maar onze favoriete variant is deze met aardbeien. Je serveert ze in puntjes, net als bij een stukje taart.
> naar het recept: aardbeiengalette met anijs en amandel
IJslolly’s met kokos en aardbei
Beginnen jouw aardbeien een beetje beurs te worden? Dan kan je er nog steeds eenvoudig aardbeienijs van maken. In de blender en invriezen maar!
> naar het recept: ijslolly’s met kokos en aardbei
Aardbeiensalade met quinoa, geitenkaas en balsamico-vinaigrette
Dat aardbeien ook heel goed passen in hartige gerechten, bewijst dit heerlijke recept. Deze frisse salade met quinoa, geitenkaas en balsamico-vinaigrette is heerlijk als lichte lunch of als bijgerecht bij een zomerse BBQ.
> naar het recept: aardbeiensalade met quinoa, geitenkaas en balsamico-vinaigrette
Lees ook:
Nina Olsson: “Een smaakvol gerecht start bij écht goede ingrediënten”
Aardbeien bewaren: zo houd je ze langer vers
Welmoed Bezoen: “Met deze smaakbommen zet je elke dag wat lekkers op tafel”
Onze tips
WIN Foodies kerstcadeautjes: 3x kerstpakket van Vivi Oggi
WIN Foodies kerstcadeautjes: een cadeaubon voor een diner bij Zoldering van Sherry Wijnen
Herman den Blijker onthult zijn culinaire reis naar een topcarrière
Foodies test Freasy: wat vinden wij van diepvriesmaaltijden?
Vers van de pers: pasta van Toscanini bij je thuis en meer!
Dubai chocolade: wat is het en waarom is het zo’n trend?
Vers van de pers: gezonde snackmuur op school, KULT Kefir en meer!
Sneak peek: dit kun je verwachten in Het Grote Kerstnummer van Foodies
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.