
De schil eten van fruit
Lees verder na de advertentie
Dat je van appels en peren de schil kunt eten, weet iedereen. Maar de schil van bananen en veel citrusvruchten gooien we vaak weg. Dat is niet gek want citrusvruchten, zoals sinaasappels, grapefruits en citroenen, hebben doorgaans dikke en oneetbare schillen. Maar wist je dat er is één soort citrusvrucht waarvan de schil wél gegeten kan worden? Lees snel verder om erachter te komen welke dat is.
Meer leuke kooktips en recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief:
Schil eten
Er zijn veel verschillende soorten fruit waarvan je de schil kunt eten. Maar er is een fruitsoort waarvan je het niet verwacht. De citrusvrucht wordt niet vaak geassocieerd met eetbare schillen omdat deze hard en stug zijn. Toch is er een uitzondering op de regel: mandarijnen.
Mandarijnen eten
Mandarijnen zijn kleine citrusvruchten met een zoetzure smaak. De oranje schil pel je eenvoudig van de vrucht af zodat je kleine partjes met vruchtvlees overhoudt. Omdat ze zo makkelijk te pellen zijn, lijkt het alsof dat zo hoort maar verrassend genoeg kun je in tegenstelling tot andere citrusvruchten de schil van een mandarijn zonder problemen eten. Sterker nog: mandarijnenschillen zijn hartstikke gezond en worden in Azië al eeuwen gebruikt als medicijn. De schil bevat namelijk veel vezels en antioxidanten. Hierdoor kan het eten van de schil helpen om het immuunsysteem te versterken, de spijsvertering te verbeteren en ontstekingen te verminderen.
Hoe eet je de schil van mandarijnen?
De schil van een mandarijn eten is een stuk makkelijker dan je misschien wel denkt. Je kunt een mandarijn natuurlijk zo uit het vuistje eten maar lekkerder is om de schil in stukjes te snijden en deze toe te voegen aan salades en smoothies. De schillen op zichzelf kunnen namelijk ietwat bitter smaken en daardoor zijn ze geschikter om in gerechten te verwerken dan zo te eten. In Azië, waar de schil als medicijn wordt gegeten, is het gangbaar om de schil te drogen en deze te gebruiken als smaakmaker in gerechten zoals gebak en desserts. In China worden de gedroogde schillen Chen Pi genoemd.
Kies altijd bio
Ben je enthousiast geworden en wil je de schil van mandarijnen voortaan opeten in plaats van weggooien? Lekker bezig! Maar let er dan wel op dat je biologische mandarijnen koopt. Dan weet je zeker dat de vrucht niet is behandeld met pesticiden en andere chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Maar ook als je bio koopt is het verstandig om de schil alsnog goed te wassen om vuil te verwijderen. Dan kun je er thee van zetten, de mandarijn in zijn geheel opeten of er mee aan de bak gaan:
Kwarktaart met mandarijn
De combinatie van room en citrusvruchten is altijd goed. Combineer het beste van twee werelden en maak deze heerlijke kwarktaart met mandarijn. De schillen kun je gebruiken om de gelei mee te maken of bewaar je om je eigen mandarijnenlikeur mee te maken. Dat is net zo makkelijk als zelf limoncello maken.
> naar het recept: speculaas-kwarktaart met mandarijn
Mandarijnen droomcake
Deze heerlijke mandarijnen droomcake is naar recept van Jamie Oliver. Hij tipt ons: “Deze taart is superleuk om te maken en heerlijk bij een kop thee. Wat je overhoudt is lekker om te over roomijs te kruimelen. Ik maak hem altijd op de dag zelf, maar de cake kun je natuurlijk ook van tevoren bakken en een nachtje in de trommel bewaren.”
> naar het recept: mandarijnen droomcake
Mandarijn-marsepeinmuffins
In deze heerlijke kleine gebakjes gebruik je niet alleen het vruchtvlees maar ook de schil van de mandarijnen. Dat maakt dit recept niet alleen lekker maar ook helemaal no waste!
> naar het recept: mandarijn-marsepeinmuffins
Lees ook: 5x bakken met mandarijn
Onze tips

Dit is dé lekkerste uitgave van Foodies ooit: chocolade & karamel

Product van de maand: Italiaanse kazen

Dit nieuwe kookboek wil je hebben

Starbucks zet nieuwe smaak op het menu

Bitterballen uit de airfryer: net zo krokant als uit de frituur?

Doe je mee met onze kookwedstrijd? Deze prijzen kun je winnen!

Dit zijn de meest gezochte recepten van februari

Nu verkrijgbaar: Foodies Italië mét gratis kaasgids
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.