Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
fruit

Van dit verrassende fruit kun je ook de schil eten

Advertentie

Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. Vandaag vertellen we je van welk verrassende fruit je de schil kunt eten.

De schil eten van fruit

Dat je van appels en peren de schil kunt eten, weet iedereen. Maar de schil van bananen en veel citrusvruchten gooien we vaak weg. Dat is niet gek want citrusvruchten, zoals sinaasappels, grapefruits en citroenen, hebben doorgaans dikke en oneetbare schillen. Maar wist je dat er is één soort citrusvrucht waarvan de schil wél gegeten kan worden? Lees snel verder om erachter te komen welke dat is.

Meer leuke kooktips en recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Schil eten

Er zijn veel verschillende soorten fruit waarvan je de schil kunt eten. Maar er is een fruitsoort waarvan je het niet verwacht. De citrusvrucht wordt niet vaak geassocieerd met eetbare schillen omdat deze hard en stug zijn. Toch is er een uitzondering op de regel: mandarijnen.

Mandarijnen eten

Mandarijnen zijn kleine citrusvruchten met een zoetzure smaak. De oranje schil pel je eenvoudig van de vrucht af zodat je kleine partjes met vruchtvlees overhoudt. Omdat ze zo makkelijk te pellen zijn, lijkt het alsof dat zo hoort maar verrassend genoeg kun je in tegenstelling tot andere citrusvruchten de schil van een mandarijn zonder problemen eten. Sterker nog: mandarijnenschillen zijn hartstikke gezond en worden in Azië al eeuwen gebruikt als medicijn. De schil bevat namelijk veel vezels en antioxidanten. Hierdoor kan het eten van de schil helpen om het immuunsysteem te versterken, de spijsvertering te verbeteren en ontstekingen te verminderen.

Hoe eet je de schil van mandarijnen?

De schil van een mandarijn eten is een stuk makkelijker dan je misschien wel denkt. Je kunt een mandarijn natuurlijk zo uit het vuistje eten maar lekkerder is om de schil in stukjes te snijden en deze toe te voegen aan salades en smoothies. De schillen op zichzelf kunnen namelijk ietwat bitter smaken en daardoor zijn ze geschikter om in gerechten te verwerken dan zo te eten. In Azië, waar de schil als medicijn wordt gegeten, is het gangbaar om de schil te drogen en deze te gebruiken als smaakmaker in gerechten zoals gebak en desserts. In China worden de gedroogde schillen Chen Pi genoemd.

mandarijn schil eten

Kies altijd bio

Ben je enthousiast geworden en wil je de schil van mandarijnen voortaan opeten in plaats van weggooien? Lekker bezig! Maar let er dan wel op dat je biologische mandarijnen koopt. Dan weet je zeker dat de vrucht niet is behandeld met pesticiden en andere chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Maar ook als je bio koopt is het verstandig om de schil alsnog goed te wassen om vuil te verwijderen. Dan kun je er thee van zetten, de mandarijn in zijn geheel opeten of er mee aan de bak gaan:

Kwarktaart met mandarijn

De combinatie van room en citrusvruchten is altijd goed. Combineer het beste van twee werelden en maak deze heerlijke kwarktaart met mandarijn. De schillen kun je gebruiken om de gelei mee te maken of bewaar je om je eigen mandarijnenlikeur mee te maken. Dat is net zo makkelijk als zelf limoncello maken.

> naar het recept: speculaas-kwarktaart met mandarijn

bakken met mandarijn speculaas kwarktaart

Mandarijnen droomcake

Deze heerlijke mandarijnen droomcake is naar recept van Jamie Oliver. Hij tipt ons: “Deze taart is superleuk om te maken en heerlijk bij een kop thee. Wat je overhoudt is lekker om te over roomijs te kruimelen. Ik maak hem altijd op de dag zelf, maar de cake kun je natuurlijk ook van tevoren bakken en een nachtje in de trommel bewaren.”

> naar het recept: mandarijnen droomcake

bakken met mandarjin droomcake Jamie Oliver

Mandarijn-marsepeinmuffins

In deze heerlijke kleine gebakjes gebruik je niet alleen het vruchtvlees maar ook de schil van de mandarijnen. Dat maakt dit recept niet alleen lekker maar ook helemaal no waste!

> naar het recept: mandarijn-marsepeinmuffins

Bakken voor pakjesavond: mandarijn-marsepeinmuffins

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!