Advertentie
Nederlander Van Furth wordt foodfotograaf 2023
Lyan van Furth is door het internationale foodfotografieplatform Foodelia uitgeroepen tot foodfotograaf van 2023. Jaarlijks zenden duizenden professionele foodfotografen hun beste werk in om kans te maken op titel ‘Best Food Photographer of the Year’. Het is de vierde keer dat Van Furth is uitgeroepen tot beste foodfotograaf ter wereld. In 2019, 2020 en 2021 won hij deze titel ook al.
Al ruim tien jaar bekijkt de Amsterdamse fotograaf de wereld door de lens van zijn camera en inmiddels heeft hij een kenmerkende stijl ontwikkeld. In een donker en minimalistisch decor brengt hij met zacht ‘Rembrandt-licht’ de focus compleet naar het bord, om zo het idee van de chef zo zuiver mogelijk over te brengen.
‘Het is echt een samenwerking. Wanneer een chef vol enthousiasme iets creëert, krijg je kunst. Ik vind het te gek om die kunst weer in een andere kunstvorm vast te leggen’, aldus Van Furth.
Wil je deze culi-nieuwtjes ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Garden Gourmet introduceert voie gras
Wil je tijdens de feestdagen foie gras serveren, maar wil je liever een plantaardig alternatief? Dat komt goed uit. Speciaal in deze decembermaand introduceert Garden Gourmet namelijk iets nieuws: voie gras. Een variant op foie gras, met een rijke, boterachtige smaak maar dan volledig gemaakt van plantaardige ingrediënten, waaronder shea butter, soja, misopasta en truffelolie.
Lekker op een toastje of om in een feestelijk hoofdgerecht te verwerken. Heb je hier wel oren naar? Vanaf nu is de voie gras als limited edition verkrijgbaar in het koelschap van geselecteerde Albert Heijn winkels. Een pot van 180 gram is goed voor ca. 6 porties.
Nieuwe sauzen van mayonaisemerk Jean Bâton
Jean Bâton kennen we natuurlijk allemaal van de klassieke mayonaise én de variant met truffel. Met de lancering van de Jean Bâton Classiques treedt het merk buiten het mayonaiseschap. Met vijf verschillende sauzen, gebaseerd op veelal traditionele Franse recepten, bieden ze dé shortcut voor als je kritisch bent op receptuur, maar niet teveel smaak wilt verliezen.
De potten Bearnaise-, Hollandaise-, Red Wine-, Green Pepper- en Trufflesauce zijn perfect voor her kerstdiner. De charmante glazen potten hoeven alleen nog maar opgewarmd te worden voor gebruik. Kerstkoken was nog nooit zo makkelijk! Afgelopen zomer lanceerde Jean Bâton al vijf koude sauzen verpakt in een handige knijpfles, in de varianten truffle, ravigote, pepper, cocktail en aioli.
De Jean Bâton Classiques zijn verkrijgbaar bij nagenoeg alle supermarkten. Neem voor meer informatie een kijkje op jeanbaton.nl.
Nieuw van BATU kombucha: Northern Light
Kombuchamerk BATU lanceert een nieuwe limited edition smaak: Northern Light. Ongefilterd, tintelend en friskruidig. Het perfecte alcoholvrije drankje voor de feestdagen, of voor Dry January natuurlijk.
Het drankje is gemaakt op basis van thee van Japanse sencha, gist en de scoby, Zweedse dennennaalden en jeneverbessen. Dit laat men dertig dagen fermenteren, waarna kruipbramen worden toegevoegd. Na nog eens zeven dagen fermenteren is de kombucha op smaak.
Ben je nieuwsgierig? Wees er snel bij, want deze limited edition is vanaf vandaag te verkrijgen via batukombucha.com en écht limited: er worden zeshonderd flessen gemaakt en daarna is het op.
Deze vijf etenswaren het vaakst weggegooid tijdens de feestdagen
Je kent het wel, na de kerstdagen zit je met een koelkast vol overgebleven restjes. Uit onderzoekt blijkt dat zelfs twee op de drie Nederlanders tijdens de feestdagen regelmatig meer eten in huis halen dan nodig.
Weggooien is zonde, maar je weet ook niet wat je er precies mee aan moet. Daarvoor heeft Too Good to Go nu een aantal handige tips voor de vijf meest weggegooide etenswaren:
1. Zelfgemaakte sauzen
Voor zelfgemaakte sauzen geldt een simpel advies: vries ze in! Wil je ze weer serveren? Verwarm ze au bain-marie of zo in de pan. Fluitje van een cent!
2. Gekookte groenten
Gekookte boontjes, broccoli of andere groente over? Die verwerk je heel eenvoudig in een groenteomelet. Lekker als lunch!
3. Brood
Veel oud brood over? Maal het in een blender of hakmolen fijn tot paneermeel. Luchtdicht bewaard op een donkere plek blijft het wel twee tot drie maanden goed.
4. Rauwe groenten
Iets teveel kropsla, romaine en little gem ingekocht? Geen zorgen. Deze slasoorten zijn namelijk stuk voor stuk geschikt om soep van te maken. Bak een uitje in boter, voeg d esla toe en fruit het een paar minuten mee. Blokje bouillon en water erbij, even laten pruttelen en dan met de staafmixer er doorheen. Smakelijk!
5. Aardappelen, rijst en pasta
Aardappelen zijn een perfect bindmiddel voor soep. Blend ze met restjes groente tot een romig soepje. Of pureer ze en klop ze met bloem, eieren, bakpoeder, melk en kruiden tot een beslag om aardappelpannenkoekjes van te maken. Een restje rijst kun je, wanneer het goed afgekoeld is, de volgende dag lekker opbakken tot nasi bijvoorbeeld.
En heb je nog wat gekookte pasta over? Ook dat kun je nog prima gebruiken, bijvoorbeeld in een omelet. Doe de pasta in een pan, overgiet met een mengsel van eieren, parmezaan en kruiden. Laat stollen en klaar is je snelle avondmaal of lunch.
Lees ook:
Dit zijn de lekkerste dipsauzen en zo maak je ze zelf
7x feestelijke voorgerechten voor kerst
No waste: 6 tips om minder eten weg te gooien
Onze tips
WIN: 3x het kookboek ZOETE ZOOI. van Eefje Friedhoff
Nu verkrijgbaar: Foodies Lekker stoven
Vers van de pers: nieuwe smaken van Côte d’Or, Golden Cups en meer!
Tefal x Jamie Oliver: de beste producten voor in jouw keuken
WIN: elke week een AIR braadpan van Tefal voor #stovember
NIEUW: Foodies Travel + win een culinaire reis!
Vers van de pers: Foodies’ kerstcover, Jamie Oliver-week en meer!
Jamie Oliver-week bij Foodies Magazine!
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?