Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Jord Althuizen

BBQ als een pro? Dit zijn de favoriete rubs van Jord Althuizen

Een goede rub is onmisbaar als je een groot stuk vlees gaat barbecueën. Natuurlijk kun je zelf wat specerijen mengen, maar wij laten het liever aan een pro over. Dit zijn de beste rubs voor op de BBQ volgens Jord Althuizen!

Lees verder na de advertentie

Ga je barbecueën? Dan wil je de ingrediënten vast eerst op smaak brengen met een lekkere marinade of rub. Voor wie dit nog niet kent: een rub is eigenlijk niets anders dan een mengsel van gemalen specerijen dat is gemaakt om op rauw voedsel in te wrijven. Vandaar de naam natuurlijk. Hierdoor komt er een laagje op het eten wat tijdens het garen smaak afgeeft. Voor het serveren kun je rub er afvegen of eventueel opeten.

Maar wat zijn nou de beste rubs voor bij de BBQ? Jord Althuizen deelt hieronder de lekkerste BBQ recepten!

Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De beste rubs voor bij de BBQ

Jord Althuizen: “Met deze smaakmakers prop jij jouw voorraadkast vol flavors, deze rubs en blends zijn zo samengesteld dat ze voor ieder gerecht of ingrediënt het beste aan smaken naar boven halen. BBQ-rubs gebruik je voor low & slow bereidingen, de suiker zorgt ook bij lage temperaturen voor een knapperig, goudbruin korstje. In een luchtdichte pot zijn ze in je keukenkast op BBQ-cave maanden houdbaar. Maar jij gaat de beste rubs voor bij de BBQ gebruiken, niet bewaren. Deal?!

Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Recepten voor de beste rubs voor bij de BBQ:

Alle recepten zijn voor zo’n 300 gram in totaal. Veel hoef je gelukkig niet te doen, meng de ingrediënten met elkaar en je rub is klaar voor gebruik. Zoek je meer inspiratie en recepten?

BIG POWDER RUB

50 g paprikapoeder
50 g gerookte-paprikapoeder
50 g zout
50 g kristalsuiker
25 g bruine basterdsuiker
20 g knoflookgranulaat
25 g uiengranulaat
1 el versgemalen zwarte peper
1 tl chilipoeder
1 tl mosterdpoeder
2 tl gedroogd basilicum
2 tl gedroogde tijm
2 tl venkelzaad, gemalen
½ tl kaneel

CHEEKY CHICKEN RUB

50 g citroen-peperkruiden
40 g paprikapoeder
20 g gerookte-paprikapoeder
20 g zout
50 g kristalsuiker
20 g bruine basterdsuiker
30 g knoflookgranulaat
20 g uiengranulaat
1 el versgemalen zwarte peper
1 tl chilipoeder
2 el gedroogde basilicum
1 el gedroogde tijm
1 el gedroogde rozemarijn

SMOKEY’S BEEFALICIOUS RUB

30 g paprikapoeder
30 g gerookte-paprikapoeder
70 g grof zeezout
10 g gemalen gerookt zout
20 g bruine basterdsuiker
30 g kristalsuiker
20 g knoflookgranulaat
20 g uiengranulaat
3 el zwarte Lampong-peperkorrels (gestampt)
1 el chilipoeder
1 tl komijnpoeder
1 el gemalen koffie
1 el cacaopoeder
1 el gedroogde oregano

Kleinere hoeveelheden

Deze rubs zijn ideaal als je geen 300 gram nodig hebt en direct aan de slag wilt.

TROPICAL GOLD PORK RUB
(voor 250 gram)

75 g zout
60 g kristalsuiker
35 g paprikapoeder
50 g kurkuma
1 tl chilipoeder
2 tl venkelzaad (gemalen)
2 tl korianderpoeder
1 tl kaneel

SWEET HEAT RIB RUB
(voor 160 gram)

3 el gerooktepaprikapoeder
3 el rietsuiker
2 el chilipoeder
2 el grof zeezout
1 el zwarte peperkorrels (grof gestampt)
1 tl kaneel
1 tl piment
2 tl gemberpoeder

THE ITALIAN RUB
(voor 110 gram)

2 el knoflookgranulaat
2 el uiengranulaat
2 el zwarte peperkorrels (fijngestampt)
2 el grof zeezout
2 tl chilipoeder
4 el verse tijmblaadjes (fijngehakt)

TEX MEX BBQ RUB
(voor 70 gram)

1 el grof zeezout
1 tl zwarte peper (gestampt)
1 tl knoflookgranulaat
1 el gedroogde oregano
1 el cacaopoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl kaneel
2 tl chilipoeder
1 el paprikapoeder
1 el rietsuiker

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!