
(On)Kruidenthee
Lees verder na de advertentie
Als je in Nederland ā vanaf je motor of vanuit de auto ā om je heen kijkt, zie je vaak hetzelfde landschap: omgeploegde zwarte akkers of kilometerslange hectares van hetzelfde gewas. Matthijs Westerwoudt (32) en Daan van Diepen (29) van Wilder Land brengen hier verandering in. Zij zaaien bij boeren stroken met diverse kruiden en bloemen in, om de biodiversiteit te stimuleren. Oftewel: ze maken een āwilder landā van Nederland. Van de oogst maken ze heerlijke lokale (on)kruidenthee.
Iedere week de leukste verhalen en lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Kerst Tip

Een ontspannen kerst.
Bij MediaMarkt kun je terecht voor de beste Kleine keukenapparatuur kerstdeals. Leuk voor onder de kerstboom.
Lees verder na de advertentie
In de wei bij boer Peter
Lees verder na de advertentie
Melkveeboer Peter in Haarzuilens (Utrecht) is een uitzondering op de regel. In tegenstelling tot veel reguliere boeren, gebruikt hij geen bestrijdingsmiddelen, kunstmest en laat hij de natuur volledig zijn gang gaan. Matthijs: āHij had al zoveel mooie en bruikbare onkruiden staan, dat we hier niet meer in hoefden te zaaien.ā De wei is prachtig: zo op het eerste oog spot ik paardenbloemen, boterbloemen en wilde haver. Ik doe een rondedans, bijna als een koe die de hele winter binnen heeft gestaan en voor het eerst de wei in loopt. āZó mooi is het hier!ā, roep ik uit. āJa, zowat alles hier kun je etenā, zegt Matthijs, die ter illustratie wat weegbree in zijn mond stopt. āVoor koeien is dit hun medicijnkastā, lacht boer Peter.

Lees verder na de advertentie
De oogst: brandnetel en weegbree
Al gauw spotten de mannen enkele bruikbare clusters brandnetel en flink wat weegbree. Met de āEasy cutā, een machine die wat lijkt op een soort grasmaaier met een stofzuigerzak, choppen we de brandnetel en de weegbree, die worden op gevangen in de zak erachter. āGrappig welā, lacht Matthijs. āWant deze machine wordt in China en Japan ook op theeplantages gebruikt om theebladeren te oogsten.ā Met 60 kratjes vol groene, grassige brandnetel en weegbree rijden we naar Amsterdam terug, waar de oogst wordt versneden, gesorteerd en in 24 uur tijd wordt gedroogd.

Lokale groene en zwarte ātheeā
In totaal oogsten Matthijs en Daan meer dan 20 verschillende soorten onkruid en bloemen in Nederland. Theesommelier Anne Adams stelde voor hen diverse blends samen, met namen als āoffline blendā, āfeeling fris blendā, āopkicker blendā en āholy smokey blendā ā een gerookte thee Ć la lapsang souchong. De āoff-blackā en off-groenā blends hebben zelfs smaken van zwarte en groene thee. Matthijs: āDie zijn ontstaan toen we erachter kwamen dat sommige kruiden in Nederland, zoals walnotenblad en wilgenroosje, een zwartethee-achtige smaak hadden. De groenetheevariant maken we met hennep, paardenbloem en goudsbloem.ā
De thee van Wilder Land is online te koop via wilder-land.com.

Theeleuten
Eenmaal thuis vind ik de paardenbloempluis terug tot in mijn ondergoed en in mijn haar zit een verdwaalde boterbloem. Maar oh man, wat was dit een mooie dag. Nu ik dit verhaal zo zit te schrijven, staat er naast mij een geurende kop (on)kruidenthee te dampen. In de theepot drijven, naast allerlei soorten kruiden, ook felgele paardenbloemen. Ik neem een slok en waan me met mijn ogen dicht weer even in het prachtige grasland van boer Peter. Of het lekker is? Ik ben er wild van.

Lekker lokaal
Laura de Grave is culinair journalist, kookboekenschrijfster en presentator. Ze schreef diverse boeken, waaronder het Amsterdam kookboek en haar kookboek Lekker Lokaal. Ook presenteerde ze de video-serie Lekker Lokaal voor 24Kitchen.
Lees ook: Zet jij je kopje thee al je hele leven verkeerd?
Onze tips

Zo ontvang je elke maand Foodies op je deurmat (met korting!)

Lekkere Ʃn makkelijke kerstrecepten uit de airfryer

7x de lekkerste nacho ovenschotel recepten

Macaroni ovenschotel: 5x ouderwets lekkere recepten

De lekkerste kerstontbijt recepten voor een feestelijke start

10x vegetarische hoofdgerechten voor kerst

15x borrelhapjes voor kerst

Vegetarisch gourmetten? Deze combinaties moet je proberen

Redactie



