Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Wilder Land Laura

Lekker lokaal met Laura: (on)kruidenthee

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Op haar elektrische motor scheurt Laura de Grave het hele land door, op zoek naar de lekkerste producten van eigen bodem. Spring je achterop? Deze keer ontdekt ze alles over (on)kruidenthee.

(On)Kruidenthee

Als je in Nederland – vanaf je motor of vanuit de auto – om je heen kijkt, zie je vaak hetzelfde landschap: omgeploegde zwarte akkers of kilometerslange hectares van hetzelfde gewas. Matthijs Westerwoudt (32) en Daan van Diepen (29) van Wilder Land brengen hier verandering in. Zij zaaien bij boeren stroken met diverse kruiden en bloemen in, om de biodiversiteit te stimuleren. Oftewel: ze maken een ‘wilder land’ van Nederland. Van de oogst maken ze heerlijke lokale (on)kruidenthee.

Iedere week de leukste verhalen en lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

In de wei bij boer Peter

Melkveeboer Peter in Haarzuilens (Utrecht) is een uitzondering op de regel. In tegenstelling tot veel reguliere boeren, gebruikt hij geen bestrijdingsmiddelen, kunstmest en laat hij de natuur volledig zijn gang gaan. Matthijs: “Hij had al zoveel mooie en bruikbare onkruiden staan, dat we hier niet meer in hoefden te zaaien.” De wei is prachtig: zo op het eerste oog spot ik paardenbloemen, boterbloemen en wilde haver. Ik doe een rondedans, bijna als een koe die de hele winter binnen heeft gestaan en voor het eerst de wei in loopt. “Zó mooi is het hier!”, roep ik uit. “Ja, zowat alles hier kun je eten”, zegt Matthijs, die ter illustratie wat weegbree in zijn mond stopt. “Voor koeien is dit hun medicijnkast”, lacht boer Peter.

(on)kruidenthee

De oogst: brandnetel en weegbree

Al gauw spotten de mannen enkele bruikbare clusters brandnetel en flink wat weegbree. Met de ‘Easy cut’, een machine die wat lijkt op een soort grasmaaier met een stofzuigerzak, choppen we de brandnetel en de weegbree, die worden op gevangen in de zak erachter. “Grappig wel”, lacht Matthijs. “Want deze machine wordt in China en Japan ook op theeplantages gebruikt om theebladeren te oogsten.” Met 60 kratjes vol groene, grassige brandnetel en weegbree rijden we naar Amsterdam terug, waar de oogst wordt versneden, gesorteerd en in 24 uur tijd wordt gedroogd.

Wilder Land Laura

Lokale groene en zwarte “thee”

In totaal oogsten Matthijs en Daan meer dan 20 verschillende soorten onkruid en bloemen in Nederland. Theesommelier Anne Adams stelde voor hen diverse blends samen, met namen als ‘offline blend’, ‘feeling fris blend’, ‘opkicker blend’ en ‘holy smokey blend’ – een gerookte thee à la lapsang souchong. De ‘off-black’ en off-groen’ blends hebben zelfs smaken van zwarte en groene thee. Matthijs: “Die zijn ontstaan toen we erachter kwamen dat sommige kruiden in Nederland, zoals walnotenblad en wilgenroosje, een zwartethee-achtige smaak hadden. De groenetheevariant maken we met hennep, paardenbloem en goudsbloem.”

De thee van Wilder Land is online te koop via wilder-land.com.

Wilder Land Laura(on)kruidenthee

Theeleuten

Eenmaal thuis vind ik de paardenbloempluis terug tot in mijn ondergoed en in mijn haar zit een verdwaalde boterbloem. Maar oh man, wat was dit een mooie dag. Nu ik dit verhaal zo zit te schrijven, staat er naast mij een geurende kop (on)kruidenthee te dampen. In de theepot drijven, naast allerlei soorten kruiden, ook felgele paardenbloemen. Ik neem een slok en waan me met mijn ogen dicht  weer even in het prachtige grasland van boer Peter. Of het lekker is? Ik ben er wild van.

Wilder Land Laura

Lekker lokaal

Laura de Grave is culinair journalist, kookboekenschrijfster en presentator. Ze schreef diverse boeken, waaronder het Amsterdam kookboek en haar kookboek Lekker Lokaal. Ook presenteerde ze de video-serie Lekker Lokaal voor 24Kitchen.

Lees ook: Zet jij je kopje thee al je hele leven verkeerd?

Onze tips

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!