Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Yotam Ottolenghi & Noor Murad in DeLaMar

Het kookboek van Ottolenghi’s topchef is nú uit en iedereen is laaiend enthousiast

Profielfoto van
JulieJulie van den Berg

Noor Mourad, co-auteur van Ottolenghi, heeft nu een heerlijk kookboek uitgebracht: Lugma. Wij vertellen waarom je deze wilt hebben én delen onze favoriete recepten!

Ben je bekend met Yotam Ottolenghi? Dan ken je vast ook zijn “kookclub”: de Ottolenghi Test Kitchen. Dankzij dit team genieten we al jarenlang van heerlijke recepten voor doordeweekse dagen én gezellige diners, allemaal met ingrediënten uit je voorraadkast, koelkast of vriezer.

Na Sami Tamimi, heeft nu ook chef-kok Noor Murad het heft in eigen handen genomen. Nadat ze met Ottolenghi aan verschillende boeken werkte, brengt ze nu haar eigen kookboek uit. Het boek Lugma zit boordevol verrukkelijke gerechten uit Bahrein, het omliggende Midden-Oosten en daarbuiten. Dit móét wel een fantastisch kookboek zijn!

Noor Mourad

Noor Mourad is geboren in Bahrein en inmiddels chef-kok, auteur en receptontwikkelaar. Nadat ze haar jeugd in het Midden-Oosten heeft doorgebracht, is ze gaan studeren aan het Culinary Institute of America in New York om zich uiteindelijk te vestigen in Londen. Hier werd ze in 2018 onderdeel – en later zelfs hoofd – van de Ottolenghi Test Kitchen. Samen maakten ze de boeken: Falastin, Flavour, Shelf Love en Extra Good Things.

Wat zegt Ottolenghi?

Noor’s kookstijl draait voornamelijk om het gebruik van seizoensgebonden ingrediënten, prachtige presentaties en vooral het ontspannen en gezellige koken. Ottolenghi himself heeft dan ook geen slecht woord over haar te vertellen: “Noors kookkunsten zijn ongelooflijk genereus en leggen de geest van zoveel koks in het Midden-Oosten vast: gedurfde gebaren, rijke smaken, hele universums aan gerechten rond één tafel. Noor is bovendien een uniek talent; haar kookkunsten weerspiegelen de essentie van huiselijk comfort, plus een ongeëvenaard innovatief smaakpalet.”

De keuken van het Midden-Oosten

Dit jaar besloot Noor om haar eerste solokookboek uit te brengen, genaamd Lugma. Hierin vertelt ze persoonlijke verhalen en deelt ze prachtige recepten, waarin ze de gerechten uit het Midden-Oosten zo mooi en lekker mogelijk presenteert. Met dit boek brengt ze een ode aan het eten waarmee ze is opgegroeid. Je vindt hier traditionele smaken en geeft klassieke gerechten uit Bahrein een moderne twist.

Lugma

€ 26,99
Lugma_Cover 2D

Lugma

“Lugma” betekent letterlijk “hap” in het Arabisch. Voor Noor draait haar haar hele kookervaring om het nemen van heerlijke happen eten om deze te blijven analyseren en zo te verbeteren. Ze neemt je in haar kookboek mee in haar eigen reis om haar eigen eetcultuur te laten zien en proeven.

Veel van haar recepten zijn geïnspireerd op recepten uit haar jeugd. Denk hierbij aan verschillende rijstgerechten, heel veel rijke kruiden en zure smaken uit Iran, pittige chili uit India en kleurrijke gerechten uit de Levant. Met deze combinatie heeft ze een prachtig en uniek kookboek uitgebracht, waar wij niet op kunnen wachten om van te smullen.

Recepten uit Lugma

Breng het Midden-Oosten maar naar je keuken met onze favoriete recepten uit het boek:

Pan met zalm harra

Zalm harra

Samaka harra, wat letterlijk ‘pittige vis’ betekent, is een klassiek gerecht uit de Levant en vooral geliefd in kustplaatsen van Syrië, Libanon en Palestina. In deze versie combineren we malse zalm met biber salçası – het hart van dit gerecht – die je makkelijk vindt in Turkse of Midden-Oosterse winkels. Simpel, maar vol van smaak.

Naar het recept
Salade van geblakerde broccoli met limoen-chilidressing en bombaymix

Geblakerde broccoli met limoen-chilidressing en bombaymix

Deze geblakerde broccoli met een frisse limoen-chilidressing en knapperige bombaymix is een smaakexplosie op je bord. Pittig, fris en vol textuur – perfect als verrassend bijgerecht of lichte maaltijd.

Naar het recept
Labneh-loomiflan met twee stukjes eruit

Labneh-loomiflan

Deze hartige flan is een verrassende draai op een klassiek dessert. Hij wordt gemaakt met zelfgemaakte labneh en op smaak gebracht met loomi, wat zorgt voor een subtiel citrusaroma. Geniet van dit heerlijke Arabische dessert!

Naar het recept

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!