
Het kookboek van Ottolenghi’s topchef is nú uit en iedereen is laaiend enthousiast
Noor Mourad, co-auteur van Ottolenghi, heeft nu een heerlijk kookboek uitgebracht: Lugma. Wij vertellen waarom je deze wilt hebben én delen onze favoriete recepten!
Ben je bekend met Yotam Ottolenghi? Dan ken je vast ook zijn “kookclub”: de Ottolenghi Test Kitchen. Dankzij dit team genieten we al jarenlang van heerlijke recepten voor doordeweekse dagen én gezellige diners, allemaal met ingrediënten uit je voorraadkast, koelkast of vriezer.
Na Sami Tamimi, heeft nu ook chef-kok Noor Murad het heft in eigen handen genomen. Nadat ze met Ottolenghi aan verschillende boeken werkte, brengt ze nu haar eigen kookboek uit. Het boek Lugma zit boordevol verrukkelijke gerechten uit Bahrein, het omliggende Midden-Oosten en daarbuiten. Dit móét wel een fantastisch kookboek zijn!
Noor Mourad
Noor Mourad is geboren in Bahrein en inmiddels chef-kok, auteur en receptontwikkelaar. Nadat ze haar jeugd in het Midden-Oosten heeft doorgebracht, is ze gaan studeren aan het Culinary Institute of America in New York om zich uiteindelijk te vestigen in Londen. Hier werd ze in 2018 onderdeel – en later zelfs hoofd – van de Ottolenghi Test Kitchen. Samen maakten ze de boeken: Falastin, Flavour, Shelf Love en Extra Good Things.
Wat zegt Ottolenghi?
Noor’s kookstijl draait voornamelijk om het gebruik van seizoensgebonden ingrediënten, prachtige presentaties en vooral het ontspannen en gezellige koken. Ottolenghi himself heeft dan ook geen slecht woord over haar te vertellen: “Noors kookkunsten zijn ongelooflijk genereus en leggen de geest van zoveel koks in het Midden-Oosten vast: gedurfde gebaren, rijke smaken, hele universums aan gerechten rond één tafel. Noor is bovendien een uniek talent; haar kookkunsten weerspiegelen de essentie van huiselijk comfort, plus een ongeëvenaard innovatief smaakpalet.”
De keuken van het Midden-Oosten
Dit jaar besloot Noor om haar eerste solokookboek uit te brengen, genaamd Lugma. Hierin vertelt ze persoonlijke verhalen en deelt ze prachtige recepten, waarin ze de gerechten uit het Midden-Oosten zo mooi en lekker mogelijk presenteert. Met dit boek brengt ze een ode aan het eten waarmee ze is opgegroeid. Je vindt hier traditionele smaken en geeft klassieke gerechten uit Bahrein een moderne twist.

Lugma
“Lugma” betekent letterlijk “hap” in het Arabisch. Voor Noor draait haar haar hele kookervaring om het nemen van heerlijke happen eten om deze te blijven analyseren en zo te verbeteren. Ze neemt je in haar kookboek mee in haar eigen reis om haar eigen eetcultuur te laten zien en proeven.
Veel van haar recepten zijn geïnspireerd op recepten uit haar jeugd. Denk hierbij aan verschillende rijstgerechten, heel veel rijke kruiden en zure smaken uit Iran, pittige chili uit India en kleurrijke gerechten uit de Levant. Met deze combinatie heeft ze een prachtig en uniek kookboek uitgebracht, waar wij niet op kunnen wachten om van te smullen.
Recepten uit Lugma
Breng het Midden-Oosten maar naar je keuken met onze favoriete recepten uit het boek:

Zalm harra
Samaka harra, wat letterlijk ‘pittige vis’ betekent, is een klassiek gerecht uit de Levant en vooral geliefd in kustplaatsen van Syrië, Libanon en Palestina. In deze versie combineren we malse zalm met biber salçası – het hart van dit gerecht – die je makkelijk vindt in Turkse of Midden-Oosterse winkels. Simpel, maar vol van smaak.

Geblakerde broccoli met limoen-chilidressing en bombaymix
Deze geblakerde broccoli met een frisse limoen-chilidressing en knapperige bombaymix is een smaakexplosie op je bord. Pittig, fris en vol textuur – perfect als verrassend bijgerecht of lichte maaltijd.

Labneh-loomiflan
Deze hartige flan is een verrassende draai op een klassiek dessert. Hij wordt gemaakt met zelfgemaakte labneh en op smaak gebracht met loomi, wat zorgt voor een subtiel citrusaroma. Geniet van dit heerlijke Arabische dessert!
Onze tips

Gevulde tafels met heerlijke gerechten: Yotam Ottolenghi & Noor Murad waren in Nederland

Ben je fan van Ottolenghi? Dan wil je dit kookboek zeker hebben!

Recepten van Ottolenghi: 7x onze favorieten

Ottolenghi Test Kitchen: Extra lekker

Voorproefje: 3 heerlijke recepten uit het nieuwe boek Flavour van Ottolenghi

Foodies boekenclub: “Ottolenghi Test Kitchen – Shelf Love”

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.


