Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Yotam Ottolenghi & Noor Murad in DeLaMar

Ottolenghi Test Kitchen: Extra lekker

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Tweehonderd lezers van Foodies staan vandaag - op 8 november 2022 - in de keuken met hun culinaire idolen Yotam Ottolenghi en Noor Murad. Ottolenghi Test Kitchen - Extra lekker is het boek waar ze uit gaan koken. Meedoen op afstand? Wij delen drie heerlijke recepten!

Ottolenghi Test Kitchen – Extra lekker

Op 8 november is het eindelijk zover. Yotam Ottolenghi & Noor Murad komen naar Nederland voor een workshop met Foodieslezers in de Kookfabriek in Amsterdam. Kon je er niet bij zijn? Geen nood, ook op afstand kun je meekoken uit het nieuwe boek “Ottolenghi Test Kitchen – Extra lekker“. We delen namelijk drie heerlijke recepten uit het boek!

Uit het boek

Ottolenghi Test Kitchen – Extra lekker

€ 26,99
Cover OTK

Ottolenghi Test Kitchen

Het is een magische plek. Een plek waar de inspiratie altijd stroomt. Een plek waar je kunt leren, kunt proeven, kunt vallen en ook weer kunt opstaan. De plek waar iedere chef-leerling van droomt: de Ottolenghi Test Kitchen. Noor Murad is een van de gelukkigen die een plekje kreeg in het team van The Big Y, zoals de leerlingen Yotam noemen. Zij leerde er de fijne kneepjes van het vak en ontwikkelde er haar eigen kookstijl. Ze wordt er ‘de koningin van de Midden-Oosterse keuken’ genoemd, nadat Yotam haar op dat podium had gezet.

“Ge-Ottolenghificeerd”

Ze heeft de afgelopen jaren in de testkeuken al heel wat gerechten gekookt, geproefd en ‘ge-Ottolenghificeerd’. Een begrip dat wat uitleg nodig heeft. ‘Ottolenghificeren’ staat niet in het hedendaagse woordenboek, maar mag daar wat ons betreft gerust aan toegevoegd worden. Het is een begrip dat al jarenlang meegaat en waar iedereen zich inmiddels wel een voorstelling bij kan maken.

Officieel betekent het, volgens het gebruik in de testkeuken, de volgende drie dingen: iets ondubbelzinnig Ottolenghi laten smaken, er flair aan toevoegen en het creëren van een verrassing in de mond. Maar wat is dan precies ‘iets ondubbelzinnig Ottolenghi laten smaken?’. Dat kan je enkel weten als je veel recepten van Ottolenghi hebt geproefd en hebt gekookt. Door het gebruik van specerijen, verse groene kruiden of andere stevige smaakmakers, hebben zijn gerechten altijd net wat meer smaak. Wat meer diepgang. Dát is typisch Ottolenghi.

Extra lekker

In de volksmond zou je natuurlijk ook gewoon kunnen zeggen dat de gerechten van Ottolenghi altijd ‘extra lekker’ zijn, zoals de titel van zijn nieuwste kookboek luidt. Samen met Noor dook hij de keuken in om hun eigen én jouw creativiteit te boosten.

“Dit boek gaat uit van het idee van overvloed en creativiteit, van selecteren en kiezen, mengen en combineren, van bij nul beginnen en op tien eindigen, met nog heel veel ruimte voor uitbreiding”, aldus Yotam. Volgens hem ga je met dit boek op verkenning door zijn testkeuken. Door zijn potjes met sauzen, zijn busjes met strooisels, zijn potten met zuur en zijn tuin met verse oogst. Het zijn díe extra’s die de maaltijd aankleden, die een gerecht nog verrukkelijker maken. Het zijn de tools waarmee jij thuis kunt ‘Ottolenghificeren’.

Drie recepten uit Ottolenghi Test Kitchen – Extra lekker:

Garnalen in kokosbouillon met gebakken smaakgevers

Yotam: “Dit gerecht is geïnspireerd op Zuidoost-Aziatische smaken en draait om het opbouwen van een volle, diepe smaak, waarbij garnalenschalen zorgen voor een rijke, pittige bouillon. Voel u vrij om andere schaal- en schelpdieren of vis te gebruiken en ze direct in de bouillon te koken. Serveer dit gerecht met de geurige kokosrijst of simpelweg jasmijn- of bruine rijst.”

> naar het recept: garnalen in kokosbouillon met gebakken smaakgevers

Garnalen in kokosbouillon met gebakken smaakgevers

Bladgroenten met krokante knoflook

Noor: “‘Serveer er een bladgroente bij’ is een veel gebruikte serveersuggestie in de geschiedenis van de Ottolenghi-boeken, en zo is dit gerecht ‘het groente bijgerecht’ dat u simpelweg aan maaltijden in het weekend kunt toevoegen: zo op zich al erg lekker, maar eenvoudig genoeg om niet al te zeer af te leiden van het hoofdgerecht. U kunt de snijbiet ook door andere bladgroenten vervangen, bijvoorbeeld spinazie, boerenkool of andere kool.”

> naar het recept: bladgroenten met krokante knoflook

Ottolenghi Test Kitchen - Extra lekker: bladgroenten met krokante knoflook

Geblakerde kip met karamel-clementinedressing

Yotam: “Wees niet bang om de kippendij en flink te blakeren (zorg wel voor een goed geventileerde keuken) – dit zal aan de al sprankelende dressing een intense smaak toevoegen en voor een zeer pittige eetervaring zorgen. Dit gezegd hebbend, kunt u de kippendij en ook in de oven grillen, of ze eventueel door kippenborst vervangen. Gebruik een keukenschaar om de botjes wat gemakkelijker uit de dij en te halen, of vraag de slager dit voor u te doen, zorg wel dat het vel heel blijft. U kunt ook zonder probleem de clementines door sinaasappelpartjes vervangen; het gerecht is dan net zo lekker.”

> naar het recept: geblakerde kip met karamel-clementinedressing

Geblakerde kip met karamel-clementinedressing

Foto’s: Elena Heatherwick

Lees ook:

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!