Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Yotam Ottolenghi & Noor Murad

Gevulde tafels met heerlijke gerechten: Yotam Ottolenghi & Noor Murad waren in Nederland

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Op dinsdag 8 november 2022 was het zover: Yotam Ottolenghi & Noor Murad waren in Nederland! Ter ere van hun nieuwe kookboek "Test Kitchen Extra lekker" gaven ze voor Foodies een live kookworkshop in De Kookfabriek in Amsterdam.

Yotam Ottolenghi & Noor Murad

Vraag een foodie wie zijn favoriete chef is en de meeste foodies zullen met ‘Ottolenghi’ antwoorden. Samen met zijn team produceert de Israëlisch-Britse chef de meest geweldige recepten én ook kookboeken. Noor Murad is een van de getalenteerde koks uit de Ottolenghi Test Kitchen. Samen zijn Yotam Ottolenghi & Noor Murad een gouden duo. In hun tweede gezamenlijke boek “Ottolenghi Test Kitchen Extra lekker” laat het tweetal zien hoe je op indrukwekkende wijze van een doordeweeks gerecht iets bijzonders maakt. Een heerlijke harissaboter voor over gestoomde groenten of een tamarindedressing bij een gebakken biefstuk. De magie zit ‘m in de ‘Ottolenghi-twist’, een keuze voor ingrediënten die elke maaltijd laat stralen.

Op dinsdag 8 november gaven ze in De Kookfabriek in Amsterdam een workshop. Ruim 180 kookliefhebbers verzamelden zich om de lekkerste gerechten uit het boek te koken én vervolgens met z’n allen op te eten.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Lange rijen

Stipt om 12.30 uur gingen de deuren van De Kookfabriek open. Er stond al een lange rij voor de deur, veel mensen kwamen extra vroeg in de hoop alvast een glimp van Yotam Ottolenghi & Noor Murad op te vangen. Bij binnenkomst stond er voor iedereen een glas bubbels klaar om alvast te proosten, om vervolgens plaats te nemen aan de grote gedekte tafels. Aan de zijkanten stonden alle producten al klaar op de zestien kookeilanden. Nog even kon iedereen ontspannen wachten, wat de meeste mensen niet wisten is dat Yotam & Noor ondertussen alle boeken voor in de goodiebag aan het signeren waren.

Lange rij voor Yotam Ottolenghi & Noor Murad

Interview met Yotam Ottolenghi & Noor Murad

Na een half uur geduldig wachten was het om 13.00 uur zover. Francis Wehkamp (Fontaine Uitgevers) en Bas Erkens (Foodies Magazine) lopen naar voren en pakken de microfoon om iedereen welkom te heten. Francis legt kort uit wat alle gasten kunnen verwachten van de dag. Eerst zal Bas Yotam & Noor interviewen waarna het publiek zelf vragen mag stellen. Vervolgens gaat iedereen naar de kookeilanden en worden er vijf gerechten uit het nieuwe boek gekookt. Om vervolgens natuurlijk alles gezellig op te eten!

Onder luid applaus en gejuich komen Yotam Ottolenghi & Noor Murad vervolgens de zaal in. Ze nemen plaats op de krukken die vooraan staan en bekijken de volle zaal eens goed. Wat volgt is een interview waarin Bas ze vraagt naar hun favoriete gerechten, wat ze het liefst thuis maken en hoe het er aan toegaat in de Test Kitchen. Noor vertelt honderduit over haar liefde voor verse kruiden en rijst en dat Yotam haar leerde dat in veel gevallen een gerecht echt niet uit tientallen ingrediënten hoeft te bestaan. Less is more. Daarentegen vertelt Yotam hoe Noor hem heeft geleerd wat de smaken van de Levantijnse keuken zijn en hoe belangrijk verse kruiden zijn.

Vanuit de zaal komen vragen als wat de favoriete keukenapparatuur van Yotam & Noor is, en of ze van plan zijn om een restaurant in Amsterdam te openen. Spoiler alert: helaas zit dat de komende tijd niet in de planning. Wil je toch graag aanschuiven in het restaurant van Ottolenghi of proeven bij de bakkerij? Dan moet je voorlopig nog even naar Londen.

Interview Yotam Ottolenghi & Noor Murad door Bas Erkens

De keuken in

Het is tijd voor alle gasten om de keuken in te duiken. Yotam & Noor geven kort wat uitleg over de vijf gerechten die alle gasten gaan bereiden. Het belangrijkste zijn uiteraard de verse ingrediënten. De recepten liggen klaar op de zestien kookeilanden. Terwijl iedereen enthousiast de mouwen opstroopt en de schort aantrekt kan het kookfestijn beginnen. Op het menu staan onder andere crostini’s met ansjovisboter en roze daikon, geroosterde wortels en bimi met pinda-gochujangdressing. Smaakvolle gerechten, stuk voor stuk met de typische Ottolenghi-twist.

Wat die twist precies inhoudt? Dat is moeilijk uit te leggen. ‘Ottolenghificeren’ staat niet in het hedendaagse woordenboek, maar mag daar wat ons betreft gerust aan toegevoegd worden. Het is een begrip dat al jarenlang meegaat in de Ottolenghi Test Kitchen en waar iedereen zich inmiddels wel een voorstelling bij kan maken. Officieel betekent het de volgende drie dingen: iets ondubbelzinnig Ottolenghi laten smaken, er flair aan toevoegen en het creëren van een verrassing in de mond. Door het gebruik van specerijen, verse kruiden of andere stevige smaakmakers, hebben de gerechten altijd net wat meer smaak. Net wat meer diepgang. Dát is typisch Ottolenghi.

Workshop Ottolenghi: dessert

Aan tafel

Tijdens het koken gaan Yotam Ottolenghi & Noor Murad alle kookeilanden langs. Niet alleen voor een groepsfoto met alle kokende fans, ook om vragen over de betreffende recepten te beantwoorden. Enthousiast helpen Yotam & Noor mee bij de verschillende eilanden en wordt er druk gekookt en geproefd. Na ruim een uur koken is het tijd om de eerste gerechten op te dienen en aan tafel te gaan.

Niet veel later staan alle tafels boordevol met prachtige gerechten. De geur die in De Kookfabriek hangt is watertandend lekker. Van al dat koken krijg je trek, dat blijkt wel als iedereen aan tafel zit. Gezellig kletsend vult iedereen zijn bord met de overheerlijke gerechten uit het nieuwe boek. Er wordt geproost, gegeten en gelachen. En natuurlijk worden alle gerechten op de foto gezet om trots te delen met het thuisfront.

workshop Ottolenghi

Geslaagde dag

Terwijl iedereen aan tafel zit te genieten van de gekookte gerechten is het helaas ook tijd om afscheid te nemen van Yotam & Noor. Dezelfde avond worden ze nog verwacht in het DeLaMar Theater in Amsterdam voor een uitgebreid interview met Yvette van Boven. Net als bij binnenkomst worden ze uitgezwaaid met een oorverdovend applaus, veel gejuich en vooral allemaal blije gezichten. Wat was het een heerlijke dag. En het mooie? Voor alle gasten is de dag nog niet voorbij. Er komt nog een heerlijk toetje met koffie en thee. Na een geslaagde dag nemen ook alle gasten afscheid, maar uiteraard niet voordat ze met een volle goodiebag naar huis gaan, mét het gesigneerde boek “Test Kitchen Extra lekker” én verschillende producten die veel voorkomen in de recepten van Ottolenghi – waaronder zwarte knoflook, rozenharissa en za’atar van SouQ.

Bekijk hier het filmpje van het event:

Workshop Yotam Ottolenghi & Noor Murad in De Kookfabriek

Ottolenghi Extra Lekker

Ottolenghi Test Kitchen – Extra lekker

€ 26,99
Cover OTK

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!