
Kleurrijk, veelzijdig en onwijs lekker. We hebben het over de Braziliaanse keuken én het nieuwe kookboek Fusão van bestsellerauteur Ixta Belfrage. Hierin deelt ze heerlijke recepten uit Brazilië, met een eigen twist. Wij geven je alvast een inkijkje!
Lees verder na de advertentie
De Braziliaanse keuken staat bekend om haar talloze recepten met invloeden uit verschillende culturen. Daardoor is ze ontzettend veelzijdig en barst ze van de gerechten met onder andere rijst, tropisch fruit, kokos, bonen, vlees, vis en vooral veel maniok (cassave). Dit ingrediënt is tot op de dag van vandaag de basis van de Braziliaanse keuken, waarmee de oorspronkelijke bewoners dagelijks koken. Daarnaast vind je ook veel Afrikaanse en Portugese invloeden, wat de keuken nog rijker maakt.
Aangezien Brazilië tot de top drie favoriete landen van kok Ixta Belfrage behoort, kon ze niet anders dan een mooie verzameling recepten uit dit land bundelen in haar nieuwe kookboek Fusão. We vertellen je er graag meer over én delen alvast wat heerlijke recepten!

Lees verder na de advertentie
Ixta Belfrage
Ixta is een creatieve chef en staat bekend om haar unieke kookstijl die ze beschrijft als ‘onbeschaamd fusion’. Doordat ze zelf is opgegroeid in Italië, haar moeder uit Brazilië komt en haar opa uit Mexico, heeft ze eigenlijk altijd tussen deze drie werelden ingeleefd. Hierdoor heeft ze veel kennis van deze culturen en uiteindelijk zichzelf de technieken van de keukens aangeleerd.
Zo startte – zonder koksopleiding – haar eigen cateringbedrijf én taco-truck in Londen, waarna ze later ging werken in Ottolenghi’s restaurant NOPI. Dit bleek een succes, want daarna heeft ze maar liefst vijf jaar in Ottolenghi’s Test Kitchen gewerkt en is ze co-auteur van zijn populaire kookboek Flavour. Kort daarna bracht ze haar eerste kookboek Mezcla uit, dat genomineerd werd voor ‘beste debuutkookboek’ bij de Fortnum & Mason Awards en ‘beste internationale kookboek’ bij de James Beard Awards.
Lees verder na de advertentie
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken?
Fusão
In haar nieuwe kookboek combineert ze de gerechten uit Brazilië met haar creativiteit; ze geeft er haar unieke, eigen draai aan. Zo maakt ze traditionele Moqueca visburgers met een verrassende twist en maakt ze een cake met cassave, kokos en passievrucht. Te gek, toch? Naast deze overheerlijke recepten, deelt ze ook persoonlijke verhalen en prachtige beelden uit het geboorteland van haar moeder. Zo neemt ze de lezer mee in haar leven en inspireert zij ze om zelf aan de slag te gaan.
Lees verder na de advertentie
Recepten uit Fusão
Fusão lijkt in het eerste opzicht te bestaan uit wat meer ingewikkelde recepten en ingrediënten, maar door de duidelijke uitleg en opties om deze ingrediënten te vervangen door simpelere alternatieven, is het boek laagdrempelig en voor iedereen beschikbaar.
Laat je inspireren door de kleurrijke keuken van Brazilië, mooie verhalen en natuurlijk heerlijke recepten van Ixta. Wij zijn in ieder geval fan!

Moqueca visburgers
Deze moqueca visburgers zijn een verrassende twist op de klassieke Braziliaanse visstoofpot. Ze brengen de rijke smaken van moqueca – een geurige stoof van vis, kokosmelk en kruiden – samen in een sappige burger. Tropisch, kruidig en onweerstaanbaar!

Zoete-aardappelgnocchi met gekruide aubergineragout
Deze smaakvolle combinatie van zachte zoete-aardappelgnocchi en een kruidige aubergineragout wil je elke dag wel eten…

Gebakken-bananenijs met choc-fudgesaus
Dit ijs is vegan, zuivelvrij en kan zelfs glutenvrij! Ideaal voor alle dieetwensen en ook nog eens leuk om op te dienen: zet gewoon het ijs, de fudgesaus en gehakte noten op tafel en laat iedereen zijn eigen ijscoupe samenstellen!
Onze tips

Dit zijn de lekkerste gerechten uit zinderend Zuid-Amerika

Pit in de pan: 7x gedroogde pepers op een rijtje

Dit is het verschil tussen bakbanaan en banaan

Zuid-Amerikaanse klassieker: dit moet je weten over ceviche

Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie

Tobias Camman bewijst: ook een foodsnob kan van fastfood houden

Fan van wild? Dan wil je dit nieuwe kookboek zeker hebben (inclusief recepten)

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben (inclusief recepten!)

Deze allesomvattende bijbel voor patisserie wil je hebben (inclusief recepten!)

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.


