
Een dagelijks kopje koffie lijkt de gewoonste zaak van de wereld. Maar wat nu als koffie drinken door klimaatverandering straks helemaal niet zo vanzelfsprekend is? Koffiebranderij Brute Bonen is overtuigd van de oplossing. Wij spraken met Jop Bröcker, een van de eigenaren.
Lees verder na de advertentie
Je lees het steeds vaker in het nieuws: koffieoogsten mislukken, boeren kunnen geen kant op en koffieprijzen stijgen. Daar moet verandering in komen, vinden ze bij Brute Bonen. Bij deze kleinschalige koffiebranderij in Den Haag, opgericht door Pieter en Jop, branden ze elke week de mooiste arabicabonen en bezorgen die direct bij mensen thuis en op kantoor. Ze werken nauw samen met hun lokale partner in Bolivia, die al meer dan 270 koffieboeren ondersteunt bij het verbouwen van koffie in het bos.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Koffie uit het bos
Lees verder na de advertentie
Hoe zit dat nu, koffie uit het bos? Jop legt uit: “Koffie is een schaduwplant en groeit van nature in de luwte van hoge bomen. Echter, bijna alle koffie wordt tegenwoordig verbouwd op grote, kale plantages. Dat is killing voor zowel de boer als de natuur. Op die plantages staat koffie onbeschermd in de brandende zon, de bodem raakt uitgeput en de oogst is kwetsbaar voor ziektes en klimaatverandering. Als we zo doorgaan, wordt koffie een elitair drankje.”
En dat wil Brute Bonen oplossen, want er is een alternatief: koffie verbouwen ín het bos. Jop vertelt verder: “Daar groeien onze koffieplanten tussen hoge schaduwbomen in een omgeving vol biodiversiteit. En het resultaat? Gezonde bodem, sterkere planten en dus een stabielere oogst. En dat betekent zekerheid voor de boeren. Bovendien halen bomen veel CO2 uit de lucht, en dat is weer goed voor onze planeet.”



Lees verder na de advertentie
Koffie laat het bos groeien
Rond de Amazone verdwijnt veel bos door eenjarige gewassen zoals mais of rijst. Na een paar jaar is de bodem uitgeput en kappen boeren nieuw bos om weer verder te kunnen telen. Brute Bonen gelooft dat dit anders kan: door koffie ín het bos te verbouwen blijven bodems gezond en kunnen boeren generaties lang op hetzelfde land werken.
Brute Bonen sluit aan bij de beweging die Trees for All samen met de lokale partner in Bolivia in gang heeft gezet. Hierdoor zijn al duizenden hectare bos hersteld en hebben honderden boeren de overstap gemaakt naar een duurzamere manier van verbouwen. “En het mooie”, zegt Jop, “hoe meer koffie wij hier drinken, des te meer boeren daar mee kunnen doen.”
Lees verder na de advertentie
“Koffieplanten in de schaduw geven een volle, rijke smaak.”


Bomen zijn onmisbaar voor al het leven op aarde. Daarom zet stichting Trees for All zich al 25 jaar in voor een bosrijke wereld. Als CBF-erkend goed doel planten we bomen in Nederland en in het buitenland, en maken mensen bewust van het belang van bomen. Zo zorgen we samen voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en een gezonde leefomgeving.
De smaak uit het bos
Koffie draait uiteindelijk om smaak. En die zit bij Brute Bonen wel goed: klanten noemen de koffie in hun reviews vol, rijk van smaak en altijd versgebrand. Hoe kan dit? “Laten we eerlijk zijn”, zegt Jop, “koffie koop je in de eerste plaats omdat je gewoon een lekker bakkie wil. Gelukkig krijg je dat ook. Doordat onze koffieplanten in de schaduw groeien, rijpen de koffiebessen langzamer en ontwikkelen ze een complexere smaak. En dat proef je terug in je kopje.”
Help je mee?
Maar tegelijkertijd koop je meer dan alleen smaak. “Elk kopje van onze koffie helpt een boer in Bolivia om zijn land duurzaam te bewerken en om in de hele keten twee keer zoveel CO2 uit de lucht te halen als dat we uitstoten”, benadrukt Jop. Maar hij wil nog meer bos terugbrengen.“
Speciaal voor de lezers van Foodies hebben we daarom samen met Trees for All een actie opgezet. Bestel je een kilo Boliviaanse koffie uit het bos, dan planten wij daarbovenop een extra boom. Zo steun je niet alleen de boer en zijn koffiebos, maar help je ook mee om sneller nieuw bos terug te brengen. Hoe lekker is dat?”
Ga om te bestellen én voor meer informatie naar brutebonen.nl/plant-een-boom.
Onze tips

11x bakken met koffie

30x feitjes over koffie

7x de lekkerste recepten met koffie

Keukenhack: dit is waarom je nooit koffiedik moet weggooien

Koffie bewaren: doe jij dat al je hele leven verkeerd?

Italiaanse stijl: slow koffie zetten met een percolator

Nooit meer naar de koffietent: zo kun je zelf ijskoffie maken

Van antipasto tot dolce: een heerlijk Italiaans kerstmenu

Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?


