Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
koffiefeitjes

30x feitjes over koffie

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Naar schatting worden er dagelijks wereldwijd 1,6 miljard kopjes koffie gedronken. Dat zijn er iedere vijf minuten bijna 2 miljoen! Vergis je niet, koffie is een vorm van kunst voor velen. Sommige mensen nemen hun koffie ontzettend serieus en zijn continue op zoek naar manieren om de perfecte koffie te maken. Een leuk kijkje in deze wereld door middel van 30 feitjes over koffie.

Wil jij meer weten over je dagelijkse bakkie pleur? Wij delen 30 feitjes over koffie; ken jij ze allemaal al? Met deze trivia maak je indruk!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Koffie-feitjes

1. Koffie is in de 9e eeuw ontdekt toen een herder van de Ethiopische geit genaamd Khaldi merkte dat zijn geiten meer prikkelbaar waren nadat ze de rode bessen van een boom hadden geknabbeld.

2. Pas in 1100 werd koffie populair in Mocha en Jemen. Vanaf Mocha werden bonen verscheept naar India, Java, en uiteindelijk Europa in 1515. In 1675 had Engeland meer dan 3.000 koffiehuizen.

3. Koffie was vroeger echt een wondermiddel. In Jemen dronk men het alleen op het advies van een arts.

4. Na ruwe olie is koffie ’s werelds meest verhandelde grondstof en er worden jaarlijks meer dan 500 miljard koppen koffie gedronken.

5. De enige plaatsen in Noord-Amerika waar ze koffie verbouwen zijn Hawaii en Puerto Rico.

6. ’s Werelds eerste koffiehuis werd geopend in Constantinopel (tegenwoordig Istanbul) in 1475.

7. Toen Khair Bey, de gouverneur van Mekka, in 1511 koffie verbood omdat hij vreesde dat het weerstand tegen zijn beleid zou kunnen aanmoedigen, liet de sultan hem afzetten.

8. Koffie werd vanuit Arabië via Venetië naar Europa geïmporteerd in de jaren 1600. Sommige monniken drongen bij paus Clemente VIII aan dat de Arabische drank verboden zou moeten worden, maar de paus vond de drank zo goed dat het zich door Europa begon te verspreiden.

9. In 1652 werd het eerste koffiehuis in Engeland geopend. Vrouwen waren er verboden.

10. Een Belg genaamd George Washington vond in 1906 in Guatemala instant koffie uit.

koffie

Wist je dit?

11. De Arabieren hebben koffie ontdekt en waren daar zo trots op dat vruchtbare koffiezaden het land niet mochten verlaten. Een 17e-eeuwse islamistische pelgrim smokkelde zeven zaden uit Arabië en plantte ze in India. Er wordt gezegd dat de koffie van de hele wereld voortkomt uit deze zeven zaden.

12. Er zijn twee belangrijke koffiesoorten: Arabica, ooit ontstaan in het Midden-Oosten en Robusta, ooit ontstaan in de Congo. Arabica bomen produceren de beste kwaliteitskoffie.

13. De Nederlanders waren de eerste Europeanen die koffie verhandelden. Ze hebben koffiestruiken uit de Malabarkust van India geïmporteerd naar hun toenmalige kolonies in Nederlands-Indië.

14. In 1715 gaven Nederlandse kooplieden een koffieplant aan de invloedrijke Franse koning Louis XIV. Miljoenen en miljoenen struiken zijn ontstaan uit die ene plant, mede dankzij Chevalier Gabriel Mathieu de Clieu, die stekken van de struik stal en op Martinique plantte. Binnen 50 jaar waren er meer dan 20 miljoen struiken op Martinique en naburige eilanden.

15. Hoewel de opbrengst van oogst tot oogst varieert, levert een enkele koffiestruik in een jaar tijd slechts genoeg koffiebonen om een halve zak koffie te vullen.

16. Een koffiestruik heeft 3 tot 4 jaar nodig voor hij groot genoeg is om bessen te dragen.

17. Licht geroosterde koffie bevat meer cafeïne dan donker geroosterde koffie.

18. De koffie-industrie biedt werk aan 25 miljoen mensen wereldwijd.

19. De Turken noemen hun koffiehuizen “scholen voor de wijzen.”

20. Met meer dan vier miljard koffiestruiken is Brazilië ’s werelds meest toonaangevende producent van koffie. Brazilië produceert ongeveer een derde van de totale koffie. Vietnam, Indonesië, Colombia en India volgen.

koffie feitjes

Meer feitjes over koffie

21. Koffiestruiken worden in meer dan 70 landen geteeld, vooral in Afrika, Zuid-Azië, Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika.

22. Het woord “koffie” komt van het Arabische “qahwah” dat eigenlijk wijn betekent. Het Turkse woord voor koffie, “kahve”, is afgeleid van het Arabische woord en is gerelateerd aan het woord café.

23. Een derde van het kraanwater in Noord-Amerika wordt gebruikt om koffie mee te zetten.

24. Studies tonen aan dat koffie drinken het risico van de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, hart-en vaatziekten, diabetes mellitus type 2 en cirrose van de lever vermindert.

25. Amerikanen zijn ’s werelds toonaangevende koffieconsument. Ze verbruiken 450 miljoen kopjes koffie per dag en meer dan 150 miljard koppen per jaar.

26. De andere twee grootste drinkers van koffie zijn de Fransen en de Duitsers. Deze drie landen drinken ongeveer 65% van de totale koffie in de wereld.

27. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Amerikaanse soldaten G.I. Joes genoemd. Omdat zij grote hoeveelheden koffie dronken, kreeg de drank spoedig de populaire bijnaam “een kopje van Joe.”

28. De hoeveelheid cafeïne in koffie is afhankelijk van het soort bonen, hoe ze worden geroosterd, en hoe de koffie wordt gebrouwen.

29. Studies tonen aan dat mannen die zes of meer koppen koffie per dag drinken het risico op prostaatkanker met 20% verminderen.

30. De eerste Starbucks werd 1971 in Seattle geopend. In 2010 pochte het bedrijf met inkomsten van $10,7 miljard en 16.850 winkels in 40 landen.

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!