Advertentie
Met het warme weer snakken wij naast verkoeling ook nog steeds naar cafeïne. De oplossing? IJskoffie! Dit koude drankje houdt je hoofd koel en geeft je een fijne een oppepper. En het mooie is: je maakt het eenvoudig thuis. Zelf ijskoffie maken is hartstikke makkelijk, lees maar snel verder!
IJskoffie maken
Voor je dagelijkse shot cafeïne hoef je echt niet meer naar de Starbucks. Zelf ijskoffie maken is namelijk hartstikke simpel. Om een glas ijskoffie te maken, zet je een kop sterke koffie (bijvoorbeeld espresso). Breng deze eventueel op smaak met suiker of koffiesiroop in een smaak naar keuze (bijvoorbeeld hazelnoot, karamel of vanille). Laat deze koffie goed afkoelen. Giet de afgekoelde koffie vervolgens in een glas en voeg ijsklontjes en een scheut (plantaardige) melk toe. Zo simpel is het!
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Zelf ijskoffie maken
Het leuke van zelf ijskoffie maken is dat je het drankje helemaal kunt aanpassen naar jouw eigen smaak. Houdt je van lekker zoet? Voeg dan wat extra suiker of siroop toe. Liever wat romiger? Dan is een bol roomijs of een flinke dot slagroom de oplossing. Of ga experimenteren met verschillende smaakmakers als chocolade, (Oreo)koekjes en sauzen als Nutella of karamel.
Vind je dat je ijskoffie al snel ietwat waterig wordt door de gesmolten ijsblokjes? Dan kan je proberen om zelf koffie-ijsblokjes te maken en deze aan je drankje toe te voegen. Zet hiervoor flink wat sterke koffie, zoals espresso. Laat de koffie goed afkoelen en giet de afgekoelde koffie in een ijsblokjesvorm. Laat circa twee uur invriezen en voeg deze ijsklontjes vlak voor serveren toe.
Basisrecept voor ijskoffie
Vind je het fijn om een recept te volgen? Dan is dit basisrecept jouw redder in nood. Je neemt de juiste hoeveelheid ingrediënten, volgt de stappen op en in no-time heb je een koude kop koffie gemaakt. Probeer maar!
Fairtrade (h)eerlijke ijskoffie
Geniet van een verfrissende fairtrade ijskoffie, perfect voor warme dagen. Met deze ijskoffie kies je niet alleen voor smaak, maar ook voor eerlijke handel en duurzame productie.
Ingrediënten
Bereiding
Breng 300 ml koffie met de suiker aan de kook en kook in tot de koffie stroperig is. Neem van het vuur en laat de siroop helemaal afkoelen.
Zet het ijs ca. 20 minuten in de koelkast om het zacht te laten worden. Smelt de chocolade met 1 el slagroom. Giet het chocolademengsel in een spuitzakje en knip er een klein hoekje af. Versier de binnenkant van 4 grote, koele wijnglazen met de chocoladesaus door de chocola tegen de wand van het glas te spuiten en tegelijkertijd de steel van het glas tussen duim en wijsvinger snel rond te draaien.
Schep het ijs met de koffiesiroop en de slagroom in een keukenmachine en meng tot een glad geheel. Verdeel de overige koffie over de glazen. Schenk dan de ijskoffie in de glazen en serveer direct. Garneer eventueel met geraspte chocolade.
Lees ook:
Onze tips
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Spinazie opnieuw opwarmen: goed of gevaarlijk?
Column van Raghenie: de Surinaams-Chinese keuken
Slowcooker tips: zo maak je jouw gerechten nóg lekkerder
Pompoen uithollen en snijden voor Halloween: zo doe je dat
Wat zijn crumpets en hoe kun je ze zelf maken?
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Zelf kippenbouillon maken: zo doe je dat
Tomatensaus maken: de beste tips en recepten
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.