
Met het warme weer snakken wij naast verkoeling ook nog steeds naar cafeïne. De oplossing? IJskoffie! Dit koude drankje houdt je hoofd koel en geeft je een fijne een oppepper. En het mooie is: je maakt het eenvoudig thuis. Zelf ijskoffie maken is hartstikke makkelijk, lees maar snel verder!
Lees verder na de advertentie
IJskoffie maken
Voor je dagelijkse shot cafeïne hoef je echt niet meer naar de Starbucks. Zelf ijskoffie maken is namelijk hartstikke simpel. Om een glas ijskoffie te maken, zet je een kop sterke koffie (bijvoorbeeld espresso). Breng deze eventueel op smaak met suiker of koffiesiroop in een smaak naar keuze (bijvoorbeeld hazelnoot, karamel of vanille). Laat deze koffie goed afkoelen. Giet de afgekoelde koffie vervolgens in een glas en voeg ijsklontjes en een scheut (plantaardige) melk toe. Zo simpel is het!
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Zelf ijskoffie maken
Het leuke van zelf ijskoffie maken is dat je het drankje helemaal kunt aanpassen naar jouw eigen smaak. Houdt je van lekker zoet? Voeg dan wat extra suiker of siroop toe. Liever wat romiger? Dan is een bol roomijs of een flinke dot slagroom de oplossing. Of ga experimenteren met verschillende smaakmakers als chocolade, (Oreo)koekjes en sauzen als Nutella of karamel.
Vind je dat je ijskoffie al snel ietwat waterig wordt door de gesmolten ijsblokjes? Dan kan je proberen om zelf koffie-ijsblokjes te maken en deze aan je drankje toe te voegen. Zet hiervoor flink wat sterke koffie, zoals espresso. Laat de koffie goed afkoelen en giet de afgekoelde koffie in een ijsblokjesvorm. Laat circa twee uur invriezen en voeg deze ijsklontjes vlak voor serveren toe.
Basisrecept voor ijskoffie
Vind je het fijn om een recept te volgen? Dan is dit basisrecept jouw redder in nood. Je neemt de juiste hoeveelheid ingrediënten, volgt de stappen op en in no-time heb je een koude kop koffie gemaakt. Probeer maar!

Fairtrade (h)eerlijke ijskoffie
Geniet van een verfrissende fairtrade ijskoffie, perfect voor warme dagen. Met deze ijskoffie kies je niet alleen voor smaak, maar ook voor eerlijke handel en duurzame productie.
Ingrediënten
Bereiding
Breng 300 ml koffie met de suiker aan de kook en kook in tot de koffie stroperig is. Neem van het vuur en laat de siroop helemaal afkoelen.
Zet het ijs ca. 20 minuten in de koelkast om het zacht te laten worden. Smelt de chocolade met 1 el slagroom. Giet het chocolademengsel in een spuitzakje en knip er een klein hoekje af. Versier de binnenkant van 4 grote, koele wijnglazen met de chocoladesaus door de chocola tegen de wand van het glas te spuiten en tegelijkertijd de steel van het glas tussen duim en wijsvinger snel rond te draaien.
Schep het ijs met de koffiesiroop en de slagroom in een keukenmachine en meng tot een glad geheel. Verdeel de overige koffie over de glazen. Schenk dan de ijskoffie in de glazen en serveer direct. Garneer eventueel met geraspte chocolade.
Lees ook:
Onze tips

Gevulde eieren maken? Zo maak je de lekkerste!

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Paasbrood bakken: zo doe je dat zelf het lekkerst

Zelf karamel maken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je wil proberen!

Witte asperges koken: zo maak je ze perfect klaar

Groene asperges bereiden: van koken tot grillen

Wanneer is een avocado rijp? Zo test je het in 5 seconden!

Kun je aardappels met uitlopers nog eten? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen witte, groene en paarse asperges

Avocado te hard? Zo maak je hem snel rijp

Lasagne opnieuw opwarmen: zo doe je dat

Van airfryer naar oven: tips en trucs mét omrekentabel

Soep bewaren in de koelkast of vriezer? Zo lang blijft het goed

Avocado snijden zonder snijwonden? Dit is de truc

Eieren koken in de airfryer: zo doe je dat
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.