Wie is Aniek?

Al van jongs af aan is Aniek Keijsers een echte zoetekauw. Dat heeft ze niet van een vreemde; voor haar vader moest ze vroeger altijd snoepjes verstoppen omdat er anders niks voor haar overbleef en haar oma kijkt wekelijks uit naar de baksels die Aniek langs komt brengen. “Dat gebak houdt ze dan ook voor zichzelf, bezoek krijgt gewoon gebak uit de supermarkt”, schrijft ze in het voorwoord van haar boek IJs & Co dat vorig jaar rond deze tijd verscheen.

Uit die liefde voor zoet ontstond een paar jaar geleden het blog flourgirl.nl waarop Aniek haar baksels met de rest van de wereld kon delen. Tussen alle taarten, koekjes en meringues ontbrak eigenlijk nog één ding: ijs. Met het idee van een ijsboek in het vooruitzicht begon Aniek met het experimenteren en honderden ijsjes verder kan ze zich inmiddels een echte ijs-expert noemen.

Verschillende soorten ijs

Voor haar boek probeerde Aniek verschillende soorten ijs. Van sorbet en sherbet tot softijs, waterijs en frozen yoghurt. Maar ook semifreddo, parfait en granita doorstaan de testkeuken van Aniek. In haar boek IJs & Co legt ze duidelijk uit wat de verschillen zijn tussen deze soorten ijs en welke technieken erbij komen kijken. Wist je bijvoorbeeld dat softijs veel koeler bewaard moet worden dan roomijs? En dat softijs geklopt wordt waardoor de structuur veel luchtiger is?  En dat granita de enige ijssoort is waarbij je juist wél ijskristallen in je ijs wilt hebben?

Overigens at ze niet alle ijsjes die ze voor haar boek maakte zelf op. Regelmatig ging er een bakje ijs over de schutting naar de buren die Aniek maar wat graag hielpen met het proeven van haar zelfgemaakte ijs. Dat kunnen wij ons maar al te goed voorstellen!

Met of zonder ijsmachine

Veel mensen denken dat je bij het maken van ijs een dure machine nodig hebt, maar niets is minder waar! Volgens Aniek kun je ijs ook prima met de hand maken, je hebt alleen wat tijd en inzet nodig. Staat er in een recept dat je de ijsbasis in de ijsmachine moet gieten? Zet dan op dat moment de ijsbasis met kom en al in de vriezer. In de 3 à 4 uur dat het ijs bevriest, roer je het ieder halfuur door met een lepel om het aantal ijskristallen te reduceren. Doe dit tot het ijs zo bevroren is dat je het niet meer kunt doorroeren. Zo makkelijk is het!

Aan de slag met ijs!

Speciaal voor foodies juli bedacht Aniek drie nieuwe ijsrecepten waaronder een aardbeien-balsamicosorbet, een caramel swirl magnum en lemon-meringue ijs. Vul je vriezer gauw met deze lekkere ijsjes!

Titel: IJs & Co
Auteur: Aniek Keijsers
Prijs: 20,95 euro

zelf ijs maken

Wil je direct aan de slag? Probeer dan deze ijsjes uit het boek IJs & Co:

Gekaramelliseerde wittechocoladeijs

zelf ijs maken

Semifreddo met frambozen en witte chocolade

zelf ijs maken