
Deze allesomvattende bijbel voor patisserie wil je hebben (inclusief recepten!)
Denken we aan bakken, dan denken we aan Rutger van den Broek. Met zijn enorme kennis heeft hij nu de Pattiseriebijbel gemaakt en wij zijn laaiend enthousiast. Lees er hier alles over én ontdek de eerste recepten!
Lees verder na de advertentie
Voor zijn nieuwste boek verbleef kookboekenauteur Rutger van den Broek – winnaar van de eerste editie van Heel Holland Bakt – ruim anderhalve maand in het midden van Le Marais in Parijs. Daar proefde, ontdekte, fotografeerde en verzamelde hij volop inspiratie om later bij Carrera Culinair zijn nieuwe bakboek uit te brengen. Zo ontdekte hij nieuwe smaken en technieken die hij meenam tijdens het maken van zijn recepten. Het resultaat? Een prachtig boek boordevol Franse klassiekers en moderne patisserie.

Patisseriebijbel
Rutger weet als geen ander hoe ingewikkeld de Franse patisserie kan zijn. Toch heeft hij in zijn bijbel geprobeerd de recepten zo toegankelijk mogelijk te maken. Hij wil vooral dat alle thuisbakkers ermee aan de slag kunnen, zonder dat er meteen ingewikkelde technieken bij komen kijken. Toch vindt je ook een aantal uitdagende recepten, maar wel met een duidelijk stappenplan en heldere uitleg.
Hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen? Tijdens zijn lange bezoek aan de stad van de liefde ontdekte hij dat iedere patissier op zijn eigen manier bakt. De een kiest voor luchtig, de ander voor compact, en weer een ander gaat juist voor smeuïg. Iedereen geeft zijn eigen draai aan aan het gebak en dat zie je terug in de recepten uit de Patisseriebijbel. Rutger heeft ze keer op keer gemaakt en geproefd, net zo lang tot hij ze perfect vond. Zo weet hij zeker dat jij er thuis mee uit de voeten kunt.
Met dit heerlijke boek kun jij nu zelf aan de slag met de Franse patisserie – van klassieke gebakjes tot verrassende variaties met een twist. Denk aan pavlova’s, eclairs, babka’s, koeken, indrukwekkende taarten en nog veel meer. Als kers op de taart vind je ook een hoofdstuk over viennoiserie: de perfecte combinatie van brood en banket. Begin jij ook al te watertanden?

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Rutger van den Broek
Rutger is al jaren kookboekenauteur, maar wellicht dat je hem vooral kent van zijn deelname aan de eerste editie van Heel Holland Bakt in 2013, waarin hij schitterde met zijn prachtige bruidstaart. Hij bakt al van kinds af aan en proefde alles wat zijn moeder in de keuken maakte. Hierdoor begon het bij hemzelf ook te kriebelen en begon hij niet veel later zelf met experimenteren in de bakwereld. Zo heeft hij van zijn hobby zijn werk gemaakt en doet hij niets liever dan elke dag bakken. En met succes!
Inmiddels heeft hij al elf bakboeken geschreven, waaronder de Bakbijbel, Koekjesbijbel en Toetjesbijbel, waar al meer dan 350.000 exemplaren van zijn verkocht. Nu vond hij het tijd voor een bijbel waarin de Franse patisserie wordt uitlicht. “De stad van de liefde heeft mij nog meer liefde voor patisserie gegeven dan ik al had. Ik heb ervan genoten om dit boek te maken en nu is het aan jou om te genieten. Gebruik de recepten in dit boek als leidraad en inspiratie, maar varieer er ook vooral zelf op los!”
Recepten uit de Patisseriebijbel
Met dit heerlijke boek kun jij nu zelf aan de slag met de Franse patisserie – van klassieke gebakjes tot verrassende variaties met een twist. Denk aan pavlova’s, eclairs, babka’s, koeken, indrukwekkende taarten en nog veel meer. Als kers op de taart vind je ook een hoofdstuk over viennoiserie: de perfecte combinatie van brood en banket.
Begin jij ook al te watertanden? Ga dan gelijk aan de bak met de recepten uit het boek:

Chocoladekoeken met karamel en hazelnoten
Ook de American chocolate chip cookies zijn niet meer weg te denken uit Parijs. Rutger Bakt deelt een heerlijke variatie op de chique gedecoreerde cookies, zoals je die tegenwoordig bij menig patissier tegenkomt. Dit recept kan iedereen maken!

Driekoningentaart met pistache, amarenakersen en chocolade
Deze bladerdeegtaart wordt in Frankrijk traditiegetrouw met Driekoningen gegeten. In de amandelvulling zit een verrassing; dat kan een hele amandel, een gedroogde boon of een speciaal porseleinen beeldje zijn. Degene die het in zijn stuk taart aantreft mag zich die dag koning noemen en de kroon dragen. Dit recept is een variant op de klassieke taart, maar minstens net zo lekker. Probeer zelf maar!

Tiramisu-tartelettes
Wil jij de klassieke tiramisu eens in een anderen vorm serveren? Maak dan bijvoorbeeld eens deze leuke tartelettes en serveer ze bij de koffie als gebakje of natuurlijk als overheerlijk dessert.
Altijd de nieuwste kookboeken in je mailbox?
Onze tips

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Simpel én lekker? Dan wil je deze recepten maken

Dit is de reden dat iedereen massaal vlaaien aan het bakken is

Krokant, sappig en cheesy: dit zijn de burgers waar iedereen over praat

Eenvoudig uitsloven met het kookboek F*cking Lecqer (inclusief recepten!)

Eva Koper verklapt: dit is waarom zelfs een pistachecroissant gezond kan zijn

Kun je alles maken in de airfryer? Deze recepten bewijzen het

Het kookboek van Ottolenghi’s topchef is nú uit en iedereen is laaiend enthousiast

Zo ga je zelf aan de slag als de bakkers van bakkerij Fort Negen

Zó haal je alles uit je citrusvruchten: ontdek deze lekkere recepten

Jamie Oliver komt met nieuw boek vol gezonde gerechten (en jij scoort ‘m nu met korting)

Brazilië op haar best: de lekkerste recepten vind je in dit kookboek

Gezond eten zonder gedoe? Jamie Oliver deelt zijn 50 healthy hacks

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.



