
Jan-Jaap Altenburg, oftewel Sommeljj, weet álles te vertellen over wijn. Zo deelt hij een geheim gebied in Italië waar zijn favoriete flessen vandaan komen…
Lees verder na de advertentie
Het gebeurt bij mij iedere week in de wijnbar. Iemand vraagt: ‘en wat is dan jouw favoriete wijn?’ Dit is eigenlijk een van de moeilijkste vragen die er is. Je vraagt een ouder toch ook niet wie zijn favoriete kind is. Met wijn is dat exact hetzelfde. Wijn is een momentopname, maar dat betekent niet dat er geen favorieten zijn. Die zijn er zeker. Een daarvan is de druif nebbiolo uit de verborgen Italiaanse wijnregio Valtellina.
Benieuwd naar de exclusieve wijnen uit deze Italiaanse regio? Jan-Jaap deelt zijn favorieten in dit nummer:
Nu verkrijgbaar:
Foodies Stoven- Bak de lekkerste koekjes
- Leer de perfecte paddenstoelenrisotto maken
- Ga aan de slag met tiramisubrownies en meer!

Lees verder na de advertentie
Italiaanse wijnregio
De Valtellinaregio is de bakermat van de druif chiavennasca, zoals de nebbiolodruif hier lokaal ook wel genoemd wordt. Deze verborgen wijnregio ligt tussen de imposante bergtoppen van Noord-Lombardije, vlak bij de Zwitserse grens. Het is dus echt een alpenregio, waar jaarlijks veel mensen komen skiën. De zomers zijn warm, terwijl de herfst droog en zonnig is, wat de perfecte condities zijn voor het plukken van de druiven. Je hebt hierdoor namelijk minder kans op schimmels die de druiven aantasten. Daardoor wordt er zelfs in tijden van klimaatopwarming nog steeds zeer laat geplukt in deze regio; in oktober en november.
Wat maakt de Italiaanse regio uniek?
Lees verder na de advertentie
Ga er maar even voor zitten, want we gaan de diepte in. Je vindt grofweg ruim 800 hectare aan wijngaarden in deze regio. Ter illustratie: dat is 2,5 keer zoveel als in heel Nederland, maar slechts 0,1 % van de totale aanplant in Italië. Een wijn in de marges dus. Door de steile heuvels in de regio, met soms wel een hellingsgraad van 70%, vind je hier de meeste terraswijngaarden van Italië. Ze worden op hun plek gehouden door kleine muurtjes, die vaak ook de wijngaarden omsluiten. Bovendien zorgen die muurtjes voor een iets warmer klimaat, 4 tot 5 graden warmer dan een niet-omheinde wijngaard.
Dat dit veel onderhoud en inzet vergt blijkt wel uit de gemiddelde tijd die een wijnboer per hectare besteed, namelijk zo’n 1200 tot 1500 uur per jaar. En geloof mij, dat is gigantisch veel. Mede hierdoor zijn de wijnen logischerwijs iets duurder. Bedenk je namelijk dat ze hier helikopters inzetten voor het onderhoud van de wijngaard, vanwege de steile hellingen! Houd dit in gedachten als je een fles van deze wijn koopt, want hij komt letterlijk tot stand door bloed, zweet en tranen.
Lees verder na de advertentie
Wat eten we erbij?
Deze wijnen lenen zich geweldig voor de mooiste wijn-spijscombinaties. Vergeet niet de wijn iets terug te koelen voor serveren (12-14°C). Neem de proef op de som en probeer een aantal recepten uit deze Foodies, zoals de hele kip met truffel: de combinatie van nebbiolo en truffel of paddenstoel werkt altijd geweldig en vooral gevogelte vraagt altijd om een lichtere stijl rode wijn. Ook past de wijn geweldig bij bijvoorbeeld een risotto met groene kruiden en de bergkaas Bitto, die ook uit Valtellina komt. Want: when someting grows together, it goes together. Maar ook de champignonrisotto werkt erg goed. Vergeet ook vegetarisch niet; wat mij betreft sluit het zwoele geparfumeerde van de wijn ook perfect aan bij het zoete van pompoen.
Nu verkrijgbaar:
Foodies Stoven€ 7.99- Bak de lekkerste koekjes
- Leer de perfecte paddenstoelenrisotto maken
- Ga aan de slag met tiramisubrownies en meer!

Onze tips

Deze keukenfout verpest voor veel mensen pakjesavond

Voor eens en altijd: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen

Deze 10 producten moet je nooit in de koelkast bewaren

Iedereen maakt deze fout bij het bewaren van eten in de koelkast

Welk vlees voor stoofvlees? Zó kies je altijd de juiste soort

Zuurdesemstarter maken: tips en recept van de chef

Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden

Zo kan je het beste aardappelpuree opwarmen en bewaren

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?

Weet jij waar pepernoten vandaan komen? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen speculoos en speculaas

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.


