Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Klassieke cannoli met een vulling van ricotta

Eten op Sicilië: wat je écht moet bestellen als je op het eiland bent

In samenwerking met Riksja Travel
Profielfoto van
BasBas Erkens
Van de bruisende straten van Palermo tot authentieke dorpjes langs de kust, Sicilië is een prachtig eiland. Je vindt er veel goede restaurants en markten vol verse producten, op het eiland kun je heel erg goed eten. Maar wat zijn nu dé gerechten die niet kunt missen als je op Sicilië bent? Wij zetten ze op een rijtje!

Lees verder na de advertentie

Eten op Sicilië

Dat je in Italië erg goed kunt eten wist je vast allang, maar op het eiland Sicilië vind je typische gerechten die misschien wel nóg lekkerder zijn dan de pasta’s en pizza’s die je al kent. Wat dacht je bijvoorbeeld van cannoli of een briochebroodje met ijs? Bekijk snel al het eten op Sicilië dat je móét proeven als je op het eiland bent.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Naar Sicilië met Riksja Travel

Met Riksja Travel ontdek je de wereld op jouw manier, vol lokale ervaringen en knusse kleinschalige hotels. Samen met de bestemmingsexperts bouw je je eigen reis en combineer je de highlights met plekken waar nog weinig toeristen komen en waar je de lokale keuken en cultuur écht proeft.

Of je nu kiest voor een verre bestemming of een reis dichter bij huis in Europa, je beleeft altijd een authentieke ervaring bij Riksja Travel.

Wijngaard op het eiland Sicilië

Lees verder na de advertentie

Pasta alla norma

Grote kans dat je deze heerlijke pasta met aubergine allang kent, maar wist je dat deze allemansvriend zijn oorsprong vindt op Sicilië? Pasta alla norma kun je gemakkelijk thuis maken, maar nergens smaakt dit gerecht zo lekker als op Sicilië. Want laten we eerlijk zijn, juist de verse aubergine en basilicum van het land én lokale kaas maken deze pasta zo lekker.

Met een paar ingrediënten zoals pasta, aubergine en tomaat zet je in een handomdraai een heerlijk gerecht op tafel. De pasta wordt vaak gemaakt met rigatoni, een pastasoort die de heerlijke smaken van de saus helemaal in zich opneemt. Toch liever zelf aan de slag? Probeer dan eens dit recept:

Makkelijke pasta alla norma

Pasta alla norma

Ga aan de slag met dit heerlijke – en simpele – recept, en waan jezelf even helemaal op het Italiaanse eiland Sicilië.

Naar het recept

Lees verder na de advertentie

Pasta con le sarde

Nog een pasta die je waarschijnlijk bij veel restaurants op Sicilië op de menukaart ziet staan – pasta con le sarde. Oftewel, pasta met sardientjes en venkel. Hoewel het gerecht met name veel wordt gegeten in de hoofdstad Palermo, kom je het vast op meer plekken tegen.

Wat deze pasta zo bijzonder maakt? De liefde waarmee het bereid wordt én de verse ingrediënten. Verse Italiaanse venkel zit boordevol smaak, heel anders dan de venkel bij ons in de supermarkt. De sardientjes geven het gerecht een diepe, ziltige smaak.

Pasta con le sarde

Pasta con le sarde

Natuurlijk smaakt deze pasta het lekkerst op een terrasje op Sicilië, maar je kunt ‘m ook gemakkelijk thuis maken.

Naar het recept

Lees verder na de advertentie

Caponata

Caponata is een smaakvolle Italiaanse salade, die wat weg heeft van Franse ratatouille. Beide klassieke gerechten bestaan namelijk uit gestoofde groenten, al heeft caponata een kenmerkende zoetzure smaak. Dit komt door de toevoeging van smaakmakers als rozijnen, kappertjes, suiker en azijn.

Daarbij bevat de salade ook lokale olijven en pijnboompitten. Op Sicilië gebruiken ze vaak verse aubergines als basis – zoals bij de pasta alla norma – en dit aanvullen met verschillende groenten uit de voorraadkast. Denk bijvoorbeeld bleekselderij, tomaten en paprika’s.

Haast elke regio op het eiland kent een eigen variant. Zo worden er soms vis of zeevruchten aan toegevoegd, of wordt het geserveerd met romige kazen als mozzarella of burrata. Je eet het als bijgerecht of als hoofdgerecht, bijvoorbeeld bij de lunch of het diner.

Caponata - een typisch gerecht van het Italiaanse eiland Sicilië

Lees verder na de advertentie

Sfincione

Natuurlijk vind je op Sicilië ook pizza, maar misschien net even iets anders dan dat je gewend bent. Een voorbeeld daarvan is sfincione, een rechthoekige of ronde pizza die wordt gebakken in een pan of op een bakplaat. De bodem is vaak wat dikker, net zoals bij focaccia.

De toppings maken het echte verschil, dit is namelijk niet te vergelijken met klassieke pizza’s. Er gaat bijvoorbeeld een saus van ui, ansjovis, kaas, tomaat en olijfolie op. De kaas en ansjovis worden in het deeg gedrukt voor de overige ingrediënten erop gaan. Vaak gaat er ook nog wat knapperig broodkruim overheen.

Oorspronkelijk is sfincione een gerecht dat tijdens de feestdagen wordt gemaakt, maar je vindt het tegenwoordig het hele jaar door op Sicilië.

Lees verder na de advertentie

Arancini

Dit is misschien wel mijn favoriete eten op Sicilië, ik vergelijk het altijd een beetje met een bitterbal, maar dan op z’n Italiaans. Arancini zijn namelijk gefrituurde balletjes, gevuld met rijst en kaas.

De kern bestaat uit romige risotto – vaak leftovers van het avondeten – met gesmolten kaas zoals mozzarella. Dit is omhuld met een laagje paneermeel, wat de balletjes lekker krokant maakt. De naam betekent ‘kleine sinaasappel’ in het Italiaans, wat verwijst naar de ronde vorm en goudoranje kleur na het frituren. 

Gefrituurde risottoballetjes

Lees verder na de advertentie

Cornetto al pistacchio

Houd je ook zo van pistache? Dan is Sicilië al helemaal een droombestemming, er groeien namelijk ontzettend veel pistachenoten op het Italiaanse eiland. Je komt dan ook veel eten op Sicilië tegen met pistachenootjes of -pasta. Een voorbeeld daarvan is de cornetto al pistacchio.

Dit is eigenlijk een soort Italiaanse croissant – maar dan zoeter – gevuld met een crème of pasta van pistache. Vaak wordt de cornetto nog besprenkeld met knapperige pistachenootjes. Klinkt goed, of niet? Je haalt deze heerlijke lekkernij bij haast elke bakkerij op Sicilië.

Treccine Siciliane

Nog iets lekkers dat bij haast elke bakkerij op Sicilië in de vitrine ligt: treccine Siciliane. Dit zijn Italiaanse zoete broodjes in de vorm van een vlecht. De naam betekent ‘Siciliaanse vlechtjes’, vaak worden ze versierd met een laagje suiker. Het broodje – een beetje vergelijkbaar met briochebrood – is relatief simpel, maar dat maakt het niet minder lekker.

Ideaal voor bij een typisch Italiaans ontbijtje met een goede kop koffie, of als zoet tussendoortje terwijl je het eiland ontdekt. Heerlijk om te delen, al begrijp ik het ook volledig als je deze lekkernij liever voor jezelf houdt…

Brioche con gelato amarene

Dit is misschien wel mijn favoriete eten op Sicilië, zeker in de zomer. Het klinkt misschien wat gek, maar sla deze zoete en verfrissende lekkernij zeker niet over. Brioche con gelato amarene is precies wat de naam doet vermoeden, een briochebol gevuld met het lekkerste ijs.

In de straten van verschillende steden en dorpjes op Sicilië zie je het overal voorbijkomen. Eet het als tussendoortje, als toetje, ter verkoeling óf als ontbijt. Want dit broodje kun je wat mij betreft op elk moment van de dag eten…

Brioche con gelato amarene

Brioche con gelato amarene

Dit zoete broodje met ijs zie je ook steeds vaker in Nederland opduiken in de zomer, maar ik raad je toch echt aan om het origineel op Sicilië te proeven.

Naar het recept

Cannoli

Je komt ze door heel Italië tegen, maar oorspronkelijk komen deze krokante en gefrituurde deegrolletje uit Sicilië. Het is dan ook bij uitstek dé zoete snack die je niet kunt overslaan als je op het eiland bent. Cannoli zijn vaak gevuld met een zoete, romige vulling van ricotta en citrus.

Een cannolo – de naam in enkelvoud – is een typisch gebakje uit de Siciliaanse keuken. Omdat goede gerechten gemaakt zijn om te delen, spreek je eerder over cannoli – meervoud – dan cannolo. De naam is de Siciliaanse vertaling voor ‘klein buisje’, omdat het gebakje met behulp van metalen cilinders wordt gemaakt.

Klassieke cannoli

Meer Italië?

Samen met Riksja Travel geven we dé ultieme reis door Toscane weg. Bekijk snel onderstaand artikel en doe mee! De winactie loopt tot en met 31 januari 2026.

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

De beste tips en inspiratie in je mail:

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.