Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Banoffee tarte tatin op een bedje van koffieroom

Zo geef je de klassieke tarte tatin een verrassende twist

In samenwerking met Ninja

De klassieke tarte tatin kennen we allemaal wel. Hoog tijd voor een twist! Wij geven het recept een upgrade met de smaken van een ander heel bekend dessert…

Lees verder na de advertentie

Tarte tatin

Tarte tatin betekent omgekeerde taart en is gemaakt van knapperig deeg, fruit en heel veel karamel. Je kunt hiervoor alle soorten fruit gebruiken, van een pruimen-tarte tatin tot een abrikozen-tarte tatin. Lekker natuurlijk, maar wat ons betreft is het wel eens tijd voor een twist. Die klassieke combinaties kennen wij namelijk onderhand wel. Dus laten we het combineren met een andere bekende smaken: die van koffie en banoffee!

Wekelijks de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Koffie en banoffee

Net zoals de tarte tatin, doet de typische combinatie van banaan, karamel en room het altijd goed. We kennen de smaak ook wel uit taarten en toetjes maar een banoffee tarte tatin hebben wij nog nooit gezien. Het is wat ons betreft een echte upgrade!

De banaan leent zich namelijk geweldig om te karamelliseren. Dat geeft een mooie, diepe smaak. Zeker wanneer je daar een vleugje koffie aan toevoegt. Met een espresso uit de Ninja Luxe Café Pro espresso-machine maak je een heerlijke koffiekaramel, superlekker met de banaan in dit taartje.

Ninja espresso-en-koffiemachine

Om de tarte tatin te kunnen upgraden, gebruiken wij de De Ninja Luxe™ Café Pro Series. Dit is is een intelligente espresso-en-koffiemachine met 3-in-1 functionaliteit (espresso, filterkoffie en cold brew) en beschikt over een handsfree melkopschuimer en een ingebouwde molen en weegschaal.

De machine biedt 13 espressostijlen, 4 filterkoffiestijlen, 7 koffiegroottes en 5 vooraf ingestelde soorten melkschuim. Deze machine helpt je om je koffieroutine naar een hoger niveau te tillen en drankjes van cafékwaliteit thuis te bereiden.

Tarte tatin met een twist

Ben je klaar voor de tarte tatin met een twist? Bekijk dan snel het recept:

Banoffee tarte tatin op een bedje van koffieroom

Banoffee tarte tatin

Tarte tatin betekent omgekeerde taart en is gemaakt van knapperig deeg, fruit en heel veel karamel. Met een espresso uit de Ninja Luxe Café Pro espresso-machine maak je een heerlijke koffiekaramel, superlekker met de banaan in dit taartje.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 100 g suiker
  • 25 g boter
  • 1 snuf zout
  • 1 dubbele espresso
  • 4 rijpe, maar stevige bananen
  • 1/2 citroen (alleen het sap)
  • 270 g bladerdeeg (rol, koeling)
  • 1 ei (geklutst)
  • 1 el rietsuiker
  • poedersuiker (om te bestuiven)

Voor de koffieroom

  • 1 espresso (koud)
  • 250 ml slagroom
  • 1 el suiker

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Doe de suiker met 2 el water in een ruime pan en verhit heel langzaam tot de suiker is opgelost. Roer niet in de pan maar draai en schud de pan een beetje.

  2. Zet het vuur hoger en kook het mengsel in tot een amberkleurige karamel. Voeg de boter en een snuf zout toe – wees voorzichtig, de hete karamel kan gaan spetteren – en draai de pan tot de boter gesmolten is.

  3. Voeg de espresso toe en laat de karamel rustig koken tot hij helemaal opgelost is. Schenk de karamel in een ingevette taartvorm en verdeel goed over de bodem.

  4. Pel de bananen en snijd ze in dikke plakken. Leg de plakjes banaan tegen elkaar aan, op de snijzijde, in de karamel en bedruip met het citroensap.

  5. Rol het bladerdeeg uit en snijd er een cirkel uit die net iets groter is dan de vorm. Bedek de bananen in de taartvorm met het deeg en stop het deeg rondom een beetje in.

  6. Snijd met een scherp mesje wat gaatjes in het deeg, zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen. Bestrijk het deeg met het ei en bestrooi met wat grove rietsuiker. Bak ca. 45 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is.

  7. Neem de taart uit de oven. Leg een grote, ronde serveerschaal op de pan en kiep de tarte tatin ondersteboven uit de pan op de schaal. Let op, er kan hete karamel langs de rand van de vorm lopen.

  8. Meng voor de koffieroom de koude espresso met de room en de suiker en klop de room lobbig met een garde. Strijk een flinke lepel van de room uit op een bordje en leg er een puntje van de taart bovenop. Bestuif met een beetje poedersuiker.

Fotografie en receptuur: Willem van Santen

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!