Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
kookboeken het franse kookatelier

Klassiek Frans koken? Dan mag dit niet in je keuken ontbreken!

Profielfoto van WillemWillem van Santen

Advertentie

Welke spullen heb je nodig om je huis om te toveren in een Franse bistro? Dit zijn de favoriete keukenhulpjes van de redactie om thuis goed Frans te kunnen koken!

Bestel Foodies Franse bistro

Wijnstopper

Yvonne: “Een goede fles wijn blijft natuurlijk nooit lang staan (zeker niet tijdens het Frans koken), maar als hem langer wilt bewaren is het wel fijn als je de fles weer goed kunt afsluiten. Bij mij breekt de kurk nogal eens en kurk in je wijn, dat is not done. Ik zorg dat ik dus altijd een paar mooie wijnstoppers in huis heb, staat nog leuk ook zo.”

Wijnstopper

€ 15,95
wijnstopper

Canalé-bakvorm

Willem: “Met het risico alle bakkers uit Bordeaux en omstreken tegen me in het harnas te jagen, raad ik voor het bakken van de canelés een antiaanbak-vorm aan. Traditioneel worden ze in koperen vormpjes gebakken die worden ingevet met bijenwas. Deze zijn duur en vergen wat oefening en onderhoud. Deze antiaanbakvormen geven een prima resultaat.”

Bakvorm

€ 19,95
canelevorm

Slowcooker

Martina: “Boeuf bourguignon, coq au vin of cassoulet, in de Franse keuken wordt veelvuldig en urenlang gestoofd. Dat kun je op de traditionele manier doen in de braadpan, maar je kunt het jezelf een stuk makkelijker maken met een slowcooker. Deze kun je gewoon aanzetten en ’s avonds aanschuiven voor een heerlijk stoofpotje zoals poulet chasseur.”

Slowcooker

€ 43,99
slowcooker

Pannenkoekenpan

Marieke: “Toen mijn moeder vol trots haar pannenkoekenpan liet zien vond ik het wat overdreven. Daar heb je toch een koekenpan voor? Maar toen ze me een stapel flinterdunne crêpes voorzette begreep ik het gelijk: je bakt ze in de pan perfect krokant. Zelfs de eerste lukt en ik kan me voorstellen dat menig Franse huisvrouw daar jaloers op is.”

Pannenkoekenpan

€ 22,99
pannenkoekenpan

Rijsmand

Bas: “Als ik terugdenk aan vakanties in Frankrijk denk ik als eerste aan de geur van vers brood. ’s Ochtends in alle vroegte naar de boulangerie in het dorp om brood te halen. Thuis bak ik dan ook graag brood, zeker in het weekend. Daarbij is een rijsmandje mijn grote vriend.”

Rijsmand

€ 18,99
rijsmand

Botervloot

Martina: “Net als in Frankrijk zijn we thuis niet zuinig met boter. Integendeel, we smeren erop los, het liefst op knapperig stokbrood en verse croissantjes. Een botervloot en een botermesje komen bij ons dan ook eigenlijk standaard op tafel. Deze set van Pebbly gemaakt van glas en bamboe is handig en staat bovendien heel gezellig.”

Botervloot

€ 29,75
botervloot

Kaasmesjes

Yvonne: “Ik tel maar liefst 8 borrelplanken in mijn keuken, van groot tot klein. Meestal gebruik ik ze om de lekkerste kazen op uit te stallen. Ik vind van die grote messen erbij altijd zo’n doorn in het oog, dus zorg dat je een mooie set kaasmesjes hebt, zoals deze leukerds. Maakt je kaasplank helemaal af!”

Kaasmessen

€ 24,95
kaasmesjes

Springvorm

Bas: “Wat mij betreft mag een springvorm niet ontbreken in je keuken, zeker niet als je van bakken en Frans koken houdt. Zowel voor zoet als hartig, ik haal de springvorm vaak tevoorschijn. Ondertussen heb ik er zelfs een stuk of acht, allemaal in verschillende formaten. Ideaal voor tarte tatin of quiche!”

Springvorm

€ 13,95
springvorm

Lees ook: Waanzinnig weekendmenu: Frans koken

Onze tips

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograaf

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!