We krijgen regelmatig vragen van lezers die willen weten waarom hun cake of taart droog is. Het is natuurlijk ontzettend jammer als je harde werk aan een van onze recepten een resultaat oplevert wat tegenvalt. Met de volgende tips voorkom jij droge cake en hoef je dus niet een glas water bij iedere taartpunt te serveren. Het recept van de absolute chocolade-unit hierboven vind je trouwens hier.

1. Oventemperatuur

Als je je cake of biscuit bakt in de oven, verdampt er onvermijdelijk vocht uit het beslag. Logisch natuurlijk. Het klinkt misschien tegenstrijdig maar een te lage temperatuur zorgt voor een droger resultaat omdat je misschien wat langer zult bakken om het geheel op kleur en gaar te krijgen. Dit leidt ons meteen naar punt 2.

2. Baktijd

Zoals gezegd verdampt er vocht uit je beslag tijdens het bakken. Controleer altijd tijdens het bakken de gaarheid (bv. met de houten-prikkertest). De verleiding is er misschien om ‘voor de zekerheid’ het nog even in de oven te laten. Niet doen. Gaar is gaar en daarna bak je het beslag alleen maar nodeloos droog.

3. Serveertemperatuur

De meeste taarten worden opgebouwd met cake(meer vet, minder lucht) of biscuit(meer ei, meer lucht). Vooropgesteld dat bijna alles beter smaakt als het niet ijskoud is, kan met name cake door het hoge vetgehalte nogal droog aandoen als hij uit de koelkast komt. Het vet in de cake stolt immers. Cakes met olie i.p.v. boter blijven daarom sappiger dan met boter. Maar de smaak van botercake is natuurlijk ongeëvenaard dus zorg gewoon dat je de cake niet direct uit de koelkast serveert.

4. Tremperen

Dit wordt vooral gedaan bij taarten op biscuit-basis maar het kan ook uitstekend bij cake. De gebakken en afgekoelde biscuit wordt besprenkeld met bijvoorbeeld likeur of een siroop. Staat het niet in het recept maar heb je toch het idee dat je biscuit of cake aan de droge kant is? Dan kun je dit tijdens het opbouwen van je taart alsnog doen. Gebruik een neutrale likeur of siroop of gebruik er een die goed aansluit bij de smaak van de taart.