Een droge cake, wat te doen?

Allereerst, het overkomt de beste. Hoeveel liefde en tijd je ook in een taart of cake stopt, soms valt het resultaat een beetje tegen. Stel; je haalt een droge cake uit de oven, wat te doen? Wij verzamelden de beste tips & tricks voor je!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten en beste tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Droge cake: de juiste oventemperatuur

Als je je cake of biscuit bakt in de oven, verdampt er onvermijdelijk vocht uit het beslag. Logisch natuurlijk. Het klinkt misschien tegenstrijdig maar een te lage temperatuur zorgt voor een droger resultaat omdat je misschien wat langer zult bakken om het geheel op kleur en gaar te krijgen. Dit leidt ons meteen naar het volgende punt om een droge cake te voorkomen.

2. Baktijd

Zoals gezegd verdampt er vocht uit je beslag tijdens het bakken. Controleer altijd tijdens het bakken de gaarheid (bijvoorbeeld met de houten-prikkertest). De verleiding is er misschien om ‘voor de zekerheid’ de cake nog even in de oven te laten. Niet doen. Gaar is gaar en daarna bak je het beslag alleen maar nodeloos tot een droge cake.

3. Serveertemperatuur

De meeste taarten worden opgebouwd met cake (meer vet, minder lucht) of biscuit (meer ei, meer lucht). Vooropgesteld dat bijna alles beter smaakt als het niet ijskoud is, kan met name cake door het hoge vetgehalte nogal droog aandoen als hij uit de koelkast komt. Het vet in de cake stolt immers. Cakes met olie in plaats van boter blijven daarom sappiger dan mét boter. Maar de smaak van botercake is natuurlijk ongeëvenaard, dus zorg gewoon dat je de cake niet direct uit de koelkast serveert.

4. Tips tegen droge cake: tremperen

Dit wordt vooral gedaan bij taarten op biscuit-basis, maar het kan ook uitstekend bij cake. De gebakken en afgekoelde biscuit wordt besprenkeld met bijvoorbeeld likeur of een siroop. Staat het niet in het recept maar heb je toch het idee dat je biscuit of cake aan de droge kant is? Dan kun je dit tijdens het opbouwen van je taart alsnog doen. Gebruik een neutrale likeur of siroop, of gebruik er een die goed aansluit bij de smaak van de taart.

> naar het recept: bloedsinaasappel-polentacake

Droge cake, wat te doen? Bloedsinaasappel-polentacake

Lees ook: