Advertentie
In de winter is er weinig wat ons zo verblijd als kaasfondue maken. De pan vol smeuïge kaas tovert gelijk een glimlach op ons gezicht. Helaas is het schoonmaken van de kaasfondue pan een hele klus. Want op de een of andere manier blijven er altijd restjes kaas aan de binnenkant van de pan kleven. Die aangekoekte stukjes zijn hardnekkig en lastig uit de pan te krijgen.
Ook iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Kaasfondue pan schoonmaken
Heb jij ook altijd zo’n moeite met het schoonmaken van de kaasfondue pan? Wanhoop niet. Wij leggen je uit hoe je jouw fonduepan het beste schoon kan krijgen. Lees dus maar snel verder!
Schoonmaken kaasfondue pan: met water
Ben je klaar met de kaasfondue? Was de fonduepan met kaasresten dan nooit met heet water. Door de hitte smelt de kaas opnieuw en krijg je een kliederboel. Het beste kan je de fonduepan laten weken in koud water. Door de kou zal de kaas gaan stollen en schep je de restjes er eenvoudig uit. Laat de pan gerust een nachtje in ijskoud water weken, zo maak je het jezelf extra makkelijk. De volgende dag giet je het water uit de pan en kan je de restjes met een stuk keukenpapier uit de pan vegen. Daarna was je de pan met een sopje en hij is weer blinkend schoon.
Aangebrande fonduepan schoonmaken
Is je fonduepan flink aangebrand? Geen zorgen, ook dat is zo opgelost. Het enige wat je nodig hebt is baking soda en azijn. Giet een beetje van allebei in je pan en laat het intrekken. Je zult zien dat dit goedje gauw gaat bruisen. Na een halfuur veeg je de pan eenvoudig schoon met een sponsje. Was de fonduepan vervolgens af met een sopje.
Wil je het aanbranden voortaan voorkomen? Smeer je fonduepan dan voor gebruik in met een teentje knoflook en wat olie. Dit voegt niet alleen extra smaak toe aan je kaasfondue maar zorgt er ook voor dat de kaas niet aan de pan blijft kleven.
Basisrecept voor kaasfondue
Kaasfondue
Heb je trek gekregen en kan je niet wachten om weer kaasfondue te maken? Gebruik dan vooral ons basisrecept voor kaasfondue. In dit recept zijn de kazen voor een kaasfondueEmmentaler en Gruyère. Beide kazen hebben een goede smeltcapaciteit. Emmentaler is wat zachter van smaak, Gruyère geeft de kaasfondue wat pit. Als je het ons vraagt is deze klassieke combinatie onweerstaanbaar lekker. Zeker in dit recept waar ingrediënten zoals witte wijn, kirsch, peper en nootmuskaat het helemaal af maken!
Naar het receptMeer kaasfondue? Lees ook:
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.