Advertentie
Kaasfondue schiften
Kaasfondue maken lijkt zo makkelijk maar soms gaat het toch mis. Want hoe goed je ook je best doet, helaas kan het af en toe gebeuren dat je kaasfondue gaat schiften. Geen paniek, het kan de besten overkomen. Met de juiste tips is jouw kaasfondue binnen no time zoals ‘ie moet zijn.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Schiften kaasfondue
Ten eerste moet jezelf afvragen of de kazen die je aan het smelten bent wel de juiste smeltcapaciteit hebben. De ene kaas smelt namelijk beter dan de andere kaas. Gebruik je alleen maar harde kazen voor je fondue? Dan is het heel goed mogelijk dat de kaas niet goed kan binden waardoor je een grote kleverige klont kaas krijgt. Dit kan je oplossen door er zachtere kaassoorten aan toe te voegen. De meest klassieke combinatie is Emmentaler met Gruyère, maar kies vooral wat jij lekker vindt! Wij stelden hiervoor een handig overzicht voor je samen waarmee je naar hartenlust kan mixen & matchen: dit zijn de beste kazen voor kaasfondue. Daarnaast kan je de kaas het beste raspen voordat je het aan de fondue toevoegt. Zo smelt de kaas makkelijker én sneller.
Zuurgraad
Heb je de ‘juiste’ kaassoorten samengevoegd en is je kaasfondue gaan schiften of klonteren? Dan is de zuurgraad van je kaasfondue hoogstwaarschijnlijk niet in orde. Kaas heeft namelijk de juiste zuurgraad nodig om te kunnen smelten. Niet voor niets wordt er wijn aan kaasfondue toegevoegd. Wijn heeft namelijk een hoge zuurgraad en bevat vocht. Twee zaken die ervoor zorgen dat je kaasfondue lekker smeuïg wordt.
Geschifte kaasfondue
Is je kaasfondue gaan schiften? Geen paniek! Door er wat maizena toe te voegen bindt het geheel vanzelf. Los hiervoor een halve theelepel maizena op in dezelfde hoeveelheid water of wijn. Zorg ervoor dat de maizena goed is opgelost en voeg dit papje vervolgens toe aan de geschifte fondue. De maizena bindt het vocht weer met het vet. Heb je geen maizena in huis? Geen paniek! Met wat bloem of aardappelzetmeel lukt het ook.
Klonten in kaasfondue
Is je kaasfondue gaan klonteren? Dan kan je proberen de zuurgraad van het mengsel te verhogen door wat citroensap aan je kaasfondue toe te voegen. Voeg het zuur beetje bij beetje toe terwijl je door de fondue roert. Het zuur van het citroensap zal de klontjes afbreken waardoor je een glad mengsel krijgt.
Of volg een recept
Wil je zeker zijn dat jouw kaasfondue niet mislukt? Volg de volgende keer dan simpelweg een recept stap-voor-stap op. Zo kan het haast niet misgaan. Wat denk je bijvoorbeeld van ons basisrecept voor kaasfondue? Zo maak je de fondue gelijk met de juiste kazen, wijn, citroensap en een beetje maizena!
Kaasfondue
Traditioneel prikt iedereen een stukje brood aan een vork en dompelt dit onder in de kaasfondue. Degene die zijn stukje brood verliest is volgens de gewoonte een fles wijn schuldig aan zijn tafelgenoten.
Naar het receptLees ook: Wat eet je bij kaasfondue? 33 ideeën
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.