Inmaken of wecken?

Inmaken wordt ook wel wecken genoemd, maar waarom eigenlijk? De originele weckpotjes zijn afkomstig van de firma Weck, die omstreeks 1900 begon met de productie ervan. Vandaar dat we ‘inmaken’ ook wel ‘wecken’ noemen. Het idee om levensmiddelen in te maken, kwam overigens niet van Weck. De Franse legerkok Nicolas Appert ontdekte het. Via via is de uitvinding toen aan de firma Weck verkocht. Door verhitting van de levensmiddelen en de potten, worden schadelijke bacteriën gedood en ontstaat er een vacuüm in de pot. Hierdoor blijft de inhoud jarenlang goed. Zelf proberen? Dit zijn onze tips & tricks voor inmaken!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Kies de juiste potjes

Waar je allereerst aandacht voor moet hebben zijn de potjes. Glazen potjes met metalen schroefdeksel of weckpotjes zijn voor ingemaakte groente en fruit het beste. Deze potjes moeten nog helemaal heel zijn en goed schoongemaakt worden. Gebruik daarvoor heet sodawater of leg de potjes in een pan met kokend water.

Zorg ervoor dat de potjes goed droog zijn voordat je ze gaat gebruiken. Om ervoor te zorgen dat ze écht goed droog zijn kun je ze even in de oven zetten, op 100 graden.

2. De juiste temperatuur

Bij het inmaken van warme producten moet het mengsel kokend heet in de potjes gegoten worden. Vul de potjes tot aan de rand, en sluit de potjes direct goed af terwijl ze nog heet zijn. Wanneer de dichte potjes langzaam afkoelen trekt de deksel vacuüm en kun je de ingemaakte producten langer bewaren. Zet de glazen potjes niet op een koud oppervlak, een te groot temperatuurverschil kan ervoor zorgen dat de potjes springen.

Koude producten inmaken kan ook. Vul de gesteriliseerde potten met de koude ingrediënten. Nu kook je niet de ingrediënten maar de dichte potten inclusief inhoud. Zorg ervoor dat de gevulde potten goed dicht zijn en leg ze in een pan met minimaal vijf centimeter lauwwarm water. Breng het water aan de kook en laat de potten er zo’n dertig minuten in koken. Haal de potten uit het water en zet ze op een theedoek zodat ze kunnen drogen en afkoelen.

3. Inmaken: goed bewaren

Voor een langere bewaartijd moet je de potjes niet meer openen, maar afgesloten bewaren op een koele, donkere en goed geventileerde plaats. Bonustip: Plak etiketten op de potjes waarop de inhoud van de pot beschreven is en de datum waarop het gemaakt is. Ingemaakte producten kunnen, wanneer er geen lucht bijgekomen is, over het algemeen zo’n negen maanden bewaard worden.

inmaken en wecken

Lees ook: