Mozzarella vocht

Het is misschien wel een van de meest gebruikte kazen in onze keuken: mozzarella. Giet je het welbekende zakje ook altijd af boven de gootsteen? Niet meer doen! Het vocht van mozzarella zit namelijk boordevol smaak. Klinkt gek, maar het is echt zo. Wij leggen je uit waar dit vocht van mozzarella precies uit bestaat en wat je ermee kunt doen.

Ook iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Italiaanse kaas

De Italiaanse kaas wordt gemaakt door stremsel toe te voegen aan (buffel)melk. Hierdoor klonteren de eiwitten samen en scheiden ze zich af van het melkvocht (ook wel wei genoemd). De wrongel die hierdoor ontstaat, wordt vervolgens in kokend water gelegd en met een stok gevormd tot een dikke, elastische massa. Als laatste leggen de kaasmakers de kaas in koud water en wordt hij goed gekneed. Even in stukken snijden en klaar is de witte bol die we zo goed kennen! Hetgeen wat overblijft is het melkvocht dat boordevol smaak zit. Vaak wordt hier nog extra zout aan toe gevoegd voor een langere houdbaarheid.

Let op: dit is niet bij elk zakje mozzarella het geval. Alleen de betere mozzarella’s worden nog in het natuurlijke melkvocht bewaard. Mozzarella die je in de supermarkt koopt zit vaak in een zakje met zout pekelwater, dit vocht kun je beter niet gebruiken. Wanneer je het vocht als smaakmaker wil gebruiken, kun je het beste dus eerst goed de verpakking checken om te kijken of de mozzarella in wei of pekelwater wordt bewaard.

Smaakmaker

Niet meer weggooien dus, die smaakmaker. Het vocht van mozzarella heeft een subtiele, zachte roomsmaak die eenvoudig verwerkt kan worden in diverse pastasauzen. Bijvoorbeeld in dit heerlijke recept voor paccheri met tomaat, basilicum en buffelmozzarella. Het idee is simpel: je giet het vocht niet af boven de gootsteen maar boven de pan. Door het door je saus te roeren, krijgt de pasta een heerlijke kazige smaak. Pas wel op met zout toevoegen aan de saus, het vocht geeft de saus al flink wat zout qua smaak.

Francesco Mutti: Paccheri met tomaat, basilicum en buffelmozzarella

Lees ook:

Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata?