Advertentie
Mozzarella vocht
Het is misschien wel een van de meest gebruikte kazen in onze keuken: mozzarella. Giet je het welbekende zakje ook altijd af boven de gootsteen? Niet meer doen! Het vocht van mozzarella zit namelijk boordevol smaak. Klinkt gek, maar het is echt zo. Wij leggen je uit waar dit vocht van mozzarella precies uit bestaat en wat je ermee kunt doen.
Ook iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Italiaanse kaas
De Italiaanse kaas wordt gemaakt door stremsel toe te voegen aan (buffel)melk. Hierdoor klonteren de eiwitten samen en scheiden ze zich af van het melkvocht (ook wel wei genoemd). De wrongel die hierdoor ontstaat, wordt vervolgens in kokend water gelegd en met een stok gevormd tot een dikke, elastische massa. Als laatste leggen de kaasmakers de kaas in koud water en wordt hij goed gekneed. Even in stukken snijden en klaar is de witte bol die we zo goed kennen! Hetgeen wat overblijft is het melkvocht dat boordevol smaak zit. Vaak wordt hier nog extra zout aan toe gevoegd voor een langere houdbaarheid.
Let op: dit is niet bij elk zakje mozzarella het geval. Alleen de betere mozzarella’s worden nog in het natuurlijke melkvocht bewaard. Mozzarella die je in de supermarkt koopt zit vaak in een zakje met zout pekelwater, dit vocht kun je beter niet gebruiken. Wanneer je het vocht als smaakmaker wil gebruiken, kun je het beste dus eerst goed de verpakking checken om te kijken of de mozzarella in wei of pekelwater wordt bewaard.
Smaakmaker
Niet meer weggooien dus, die smaakmaker. Het vocht van mozzarella heeft een subtiele, zachte roomsmaak die eenvoudig verwerkt kan worden in diverse pastasauzen. Bijvoorbeeld in dit heerlijke recept voor paccheri met tomaat, basilicum en buffelmozzarella. Het idee is simpel: je giet het vocht niet af boven de gootsteen maar boven de pan. Door het door je saus te roeren, krijgt de pasta een heerlijke kazige smaak. Pas wel op met zout toevoegen aan de saus, het vocht geeft de saus al flink wat zout qua smaak.
Paccheri met tomaat, basilicum en buffelmozzarella
Francesco Mutti: “Dit recept bestaat uit simpele ingrediënten die tegelijkertijd zoveel zeggen over de Italiaanse keuken. Het is wat mij betreft dan ook geen toeval dat de Italiaanse vlag bestaat uit de kleuren van tomaat, basilicum en mozzarella. Deze drie ingrediënten geven elk gerecht een prachtige smaak, mits je de juiste balans weet te vinden. In dit recept vind je de juiste balans. Paccheri is een pastasoort die de saus volledig absorbeert, zo proef je de rijke smaak van tomaat in elke hap.”
Naar het receptLees ook:
Onze tips
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Aspergesoep maken: basisrecept, variaties en tips
Maiskolf bereiden: zo doe je dat
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.