Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
homemade margarine vegan chewy chocolate chip cookies

Margarine met Sabine

In samenwerking met Becel.
Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Waar in foodies ‘boter’ staat, grijpen we zelf vaak naar de roomboter. Maar wat zijn eigenlijk plantaardige alternatieven en kun je die ook zelf maken? Sabine Koning van Oh My Foodness verdiepte zich in margarine van Becel en deelt haar ervaringen.

Volg je foodies al lang? Dan kun je je misschien nog herinneren dat Oh My Foodnessvoorgesteld werd in foodies, want deze enthousiaste foodie had een mooi verhaal. Al acht jaar schrijft Sabine inmiddels onder de naam Oh My Foodness, maar ze blogt al sinds haar twaalfde – al gebruikte je de term bloggen op dat moment nog niet eens. Als blogger vond ze zichzelf uit in de keuken en deelt ze de verhalen achter haar recepten. Met inmiddels ook drie kookboeken op haar naam zet ze menigeen aan het koken en bakken. Haar ervaringen, blunders en successen, deelt ze nog steeds online. Zo ook haar onderzoek naar margarine voor Becel.

Sabine: “De vraag om vegan alternatieven of recepten die lactosevrij waren kwam steeds vaker voorbij en Becel bood me een kijkje in hun keuken. Ik gebruikte zelf bijna nooit margarine, maar ben het als plantaardig alternatief gaan waarderen.”

Homemade margarine

Bij roomboter denkt iedereen direct aan de koe, maar bij margarine denk je niet direct aan gele velden vol bloeiend koolzaad. Sabine: “Die gele bloemen die je vaak langs de weg ziet bloeien in de lente, zijn een van de drie belangrijkste ingrediënten van Becel. Die link heb ik vroeger nooit gelegd, maar na een middagje met een Groningse boer die koolzaad levert aan Becel, kan ik het niet meer anders zien.” De drie hoofdingrediënten van  margarine zijn de olie geperst uit koolzaad, zonnebloempitten en lijnzaad. “Eigenlijk is margarine zelf maken heel eenvoudig.” legt Sabine uit. “Maar in de praktijk pak ik toch sneller een kuipje uit het schap.”

Het maken van margarine kan op meerdere manieren. Het verschil zit hem in de ingrediënten die je gebruikt om de olie met het wortelsap en citroensap te laten mengen. Net zoals je bij het maken van mayonaise een emulgator nodig hebt. Sabine: “Als je dat thuis doet, kan dat met gepasteuriseerd eigeel. Voor een plantaardig resultaat kies je voor een beetje mosterd of mosterdzaad. Met het recept op de volgende pagina kun je zelf aan de slag. Je zelfgemaakte  margarine of een kuipje Becel kun je vervolgens oppimpen tot een kruidenspread met verse kruiden en wat zeezout.”

Zij aan zij in de koelkast

In de koelkast van Sabine staan margarine en roomboter nu zij aan zij. “Wanneer er een goed plantaardig alternatief is voor dierlijke producten, vind ik het fijn om die keuze te hebben.” Overigens is Sabine zelf geen veganist. Maar de koekjes en baklavarolletjes op de volgende pagina’s zijn gewoon ontzettend lekker.” Waar ze de margarine daarnaast nog het meest voor gebruikt? “Op een plak ontbijtkoek, dat deed ik vroeger al. En de cake zoals mijn moeder hem altijd bakte met margarine, zo vind ik hem het lekkerst. Een cake bakken hoeft tegenwoordig niet meer met een blok margarine uit een wikkel, met een kuipje margarine voor op brood kun je prima bakken.  Heerlijk, zo’n cake met krokante korst. Waar je vette vingers van krijgt die je na het eten van een plak echt even moet schoonmaken.”

Homemade margarine maken

Sabine: “Met deze homemade margarine kun je ook lekkere plantaardige spreads maken voor op je stokbroodje. Maak de kruidencrèmes de avond van te voren al, dan kunnen de kruiden in de margarine trekken en worden de spreads extra goed van smaak. Zet ze alle drie op tafel zodat je iets te kiezen hebt of maak gewoon je favoriet.”

margarine maken

Ingrediënten voor ca. 80 g

3 el vloeibare plantaardige olie
bijv. zonnebloemolie
2 el kokosolie
1 tl wortelsap
paar druppels citroensap
1⁄4 tl mosterd
kom met ijswater

homemade margarine

Bereiden

  1. Zet een metalen kom in ijswater zodat hij goed afkoelt. Verwarm de olie in een pannetje en smelt er de kokosolie in. Schenk het in de metalen kom en begin direct met kloppen.
  2. Klop tot de heldere olie troebel wordt.
  3. Voeg al kloppend het wortelsap, citroensap en de mosterd toe.
  4. Blijf kloppen tot een egale crème ontstaat; homemade margarine.

Frisse knoflook

80 g margarine
1 teentje knoflook geraspt
1/2 el verse bieslook fijngesneden
1/4 tl witte peper

Sweet chili met sesam

80 g margarine
1 tl zwarte sesamzaadjes geroosterd
1 tl zoetzure chilisaus

Pittige kerrie

80 gr margarine
1 teentje knoflook geraspt
1/2 tl kerriepoeder
1/4 tl kurkuma
1/4 tl chilivlokken

margarine met sabine

Benieuwd geworden naar de vegan recepten van Oh My Foodness?

 

Onze tips

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!