Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Rudolph van Veen

Must see: Rudolph Loopt Stage

Advertentie

Rudolph van Veen keert terug op 24Kitchen. In zijn nieuwe programma ‘Rudolph Loopt Stage’ neemt hij een kijkje in diverse keukens. Marieke sprak hem over de show, stages én 40-jarige jubileum.

Rudolph van Veen

Rudolph van Veen, wie kent hem niet? De Meesterkok en Meester Patissier is jaren te zien op tv, van het programma ‘Life & Cooking’ tot de vele bakprogramma’s in zijn bakery. Dit jaar komt hij wel met een héél speciaal programma op de buis: eentje ter ere van zijn jubileum.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Rudolph Loopt Stage

Rudolph zit namelijk al 40 jaar (!) in het vak. Om dat te vieren daagt zijn vaste tv-zender 24Kitchen hem uit om zijn comfortzone te stappen en stage te gaan lopen in diverse keukens met de nodige uitdagingen. Zo zien we hem in ‘Rudolph Loopt Stage’ onder andere aan het werk voor de crew van een varend marineschip, tussen de topsporters in het Papendalhuis met Lieke Klaver, bij het studentencorps in Rotterdam met Jaap Reesema en gaat hij koken voor een vrouwendiner bij het Leger Des Heils met zangeres Do. Kan hij al deze keukens aan?

In gesprek over Rudolph Loopt Stage

Natuurlijk waren we ontzettend benieuwd. Niet alleen naar het programma, maar ook naar zijn carrière, de hoogtepunten en toekomstdromen van Rudolph van Veen:

Je zit al 40 jaar in het vak, een jongensdroom?

Rudolph: “Ja zeker! Ik kan mij nog heel levendig herinneren dat ik met mijn ouders op de bank televisie zat te kijken en dat er bij een avondshow met Mies Bouwman een kok te gast was. Het was een hele imposante man met een smetteloos pak en zo’n hoge muts op. Toen hij vertelde hoe hij de maaltijden van koningin Juliana bereidde, draaide ik mij naar mijn moeder om en zei: dat wil ik ook! Ik was een jaar of tien maar wist vanaf dat moment dat zeker dat ik kok zou worden.”

En zo geschiedde?

Rudolph vertelt verder: “Als klein mannetje wist ik wel wat ik wilde worden, maar ik ben tegen heel wat vooroordelen aangelopen. Want wanneer je het goed op school doet, heerst de gedachte dat het zonde is om wat met je handen te gaan doen. Dat vind ik zo ontzettend jammer! Vanwege mijn Cito-score ben ik toch maar naar de Havo gegaan in plaats van gelijk naar de vakschool maar de middelbare voelde voor mij echt als een wachtkamer. Gelukkig hebben mijn ouders mij altijd gesteund en kon ik daarna doorstromen en kok worden.”

Ben jij altijd zo enthousiast gebleven?

“De gastronomie heeft zo waanzinnig veel te bieden en wie erin werkt kan een heel afwisselend leven leiden. Zo kan je vaak van baan wisselen, verschillende stijlen ontdekken en zelfs in het buitenland werken. Ik vind het een hele dynamische tak om in te vertoeven en zou het iedereen aanraden”, aldus Rudolph. “Dat ik er na veertig jaar nog steeds met zo veel passie over praat is zo’n rijkdom. Die sprankeling hoop ik altijd te blijven behouden!”

Hoe heb jij Rudolph Loopt Stage ervaren?

Rudolph: “Als een groot avontuur. Ik wist namelijk helemaal niet waar ik op stage ging. Op de dag van opnames werd ik opgehaald en moest ik maar raden waar we heen zouden gaan. Ik probeerde natuurlijk aan de hand van borden en plaatsnamen de ontcijferen wat de bestemming zou zijn. Best lastig! Ter plekke werd ik bij elke stage door een bekende Nederlander opgewacht die me een dag meenam in zijn of haar leven, of me naar een plek bracht waarvan ze onder de indruk waren. Dit heeft me in de meest uiteenlopende situaties gebracht, van de rituelen bij het studentencorps tot de gaarkeuken van het Leger des Heils.”

Bij welke stage had je wel wat langer willen blijven?

Rudolph: “Ik vond de Marine wel echt heel cool. Ik mocht er meehelpen op het schip Michiel de Ruyter. De Indische rijsttafel op woensdag is er heilig en die heb ik in de keuken helpen bereiden. Dat klinkt een stuk lastiger dan het is want terwijl je in de kombuis aan het werk bent, kan het schip zo zonder waarschuwing 45 graden kantelen. Potten, pannen en messen kun je nooit zomaar ergens laten liggen. Dat vraagt een hele andere werkwijze dan je gewend bent, maar ik houd wel van de discipline die erbij hoort. Alles is er goed opgeruimd en netjes. Dat vind ik fijn. Toch is de Marine heus niet meer zoals het decennia geleden was en het is alles behalve kil en onpersoonlijk te noemen. Zo drinken de gezagvoerder en jongste matroos ’s avonds gewoon een biertje met elkaar. Een kijkje in deze wereld is uniek.”

Ben jij benieuwd hoe het Rudolph van Veen vergaat? Rudolph Loopt Stage is vanaf 1 maart om 19:00 wekelijks te zien op 24Kitchen.

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!