Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Sabine Konings

Tips & tricks voor foodfotografie van Sabine Koning

In samenwerking met Nikon

Advertentie

Iedereen maakt weleens foto’s van zijn eten. Wanneer jij je uren hebt staan uitsloven in de keuken of een heerlijk gerecht krijgt voorgeschoteld in een restaurant, wil je dit het liefst met de hele wereld delen. Maar hoe maak je nou van die mooie foodfoto’s waarvan het water je in de mond loopt? Sabine Koning, bekend van haar blog ohmyfoodness, deelt haar tips & tricks over fotografie!

Tip 1: gebruik een goede camera voor de fotografie

Naast een lekker uitziend gerecht heb je natuurlijk een camera nodig. Sabine tipt over fotografie: “Je kunt natuurlijk je telefoon gebruiken om eten op de foto zetten. Maar wanneer je wil dat je eten er echt uitspringt, kun je het beste een goede camera te gebruiken. Zelf gebruik ik de Nikon Z 6II-systeemcamera omdat deze de voordelen van een compact- met een spiegelreflexcamera combineert. Dit toestel is licht van gewicht en gemakkelijk mee te nemen, maar biedt wel de mogelijkheid om van lenzen te wisselen. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik dit laatste haast nooit doe omdat ik altijd een 50mm lens gebruik. Deze lens is zo fijn in gebruik dat ik niet meer anders wil. Het is wat mij betreft perfect voor foodfotografie, omdat je er haarscherpe foto’s mee krijgt en goed kunt spelen met de scherpte. Met een goed toestel kunnen je foto’s haast niet mislukken.”

Tip 2: bereid je voor

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook bij fotografie. Sabine raadt je daarom aan om vooraf te bedenken hoe je het gerecht op de foto wilt zetten. Ze legt uit: “Vaak bedenk ik als ik aan het koken ben al hoe ik het gerecht daarna op de foto ga zetten. Welk servies ga ik gebruiken? Wat voor achtergrond past er mooi bij? Vanuit welke hoek is de lichtinval het best? Zo vormt het plaatje vanzelf in mijn hoofd en kan ik daarna een stuk sneller aan de slag. Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar oefening baart kunst.”

Sabine vertelt verder: “Wat je ook kunt doen is van tevoren foto’s opzoeken van vergelijkbare gerechten. Zo heb je een voorbeeld en kun je vanuit daar bepalen wat je juist wel of niet wilt. Of maak gewoon eens een foto na! Dat is een hele fijne oefening voor beginnende foodfotografen.”  

Tip 3: licht is het allerbelangrijkste

Sabine benadrukt: “Het allerbelangrijkste voor goede foto’s is goed licht. Lampen en reflectieschermen kunnen je met de belichting helpen. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld een flitsset. Hiermee kun je zelf het licht manipuleren en schaduwen plaatsen daar waar jij wil. Hierdoor hebben externe lichtomstandigheden (bijv. de zon schijnt of het al donker is buiten) geen invloed.”

Thuis kun je natuurlijk gebruik maken van dit soort hulpmiddelen, maar hoe je dat nou in een restaurant? Sabine vertelt lachend: “Maak vooral snel een foto en ga genieten van het eten. Zonde als het koud wordt! Wil je toch echt een foto maken, kijk dan goed waar de lampen hangen. Hangt het peertje bijvoorbeeld net boven je bord? Maak de foto dan vanaf de zijkant zodat je geen last hebt de schaduw.”

Trick 1: maak gebruik van diepte

De truc voor een interessante foto is gebruik maken van diepte. “Het beeld is al snel een stuk spannender wanneer je naar meer dan een gerecht kijkt. Zo zet ik vaak een glas, kaars of plant op de achtergrond voor wat hoogte. Dit kan thuis maar ook in een restaurant kun je de boel verbouwen. Maar wees dan wel snel…”,

Sabine lacht en vertelt verder: “Styling en servies maken zoveel verschil. Leg bijvoorbeeld eens meerdere borden op elkaar of gebruik een servet of borrelplank als ondergrond. Je zult zien dat je foto er ineens heel anders uitziet. Op het bord zelf maak ik ook graag gebruik van diepte. Bijvoorbeeld met garnering of door een stuk van het gerecht af te snijden.”

Trick 2: kies voor kleur bij fotografie

De laatste trick om in je achterhoofd te houden, is om te kiezen voor kleur. “Sommige gerechten blijven lastig om op de foto te zetten. Denk bijvoorbeeld aan risotto of stamppot. Doordat ze weinig structuur hebben, is het lastiger om diepte te creëren in de foto. Mijn truc is dan om de kleuren eruit te laten springen. Bij een boerenkoolstamppot kun je bijvoorbeeld wat extra bladgroen toevoegen, of leg er een rookworst bij voor het contrast. Een stuk makkelijker is om gerechten te fotograferen die van zichzelf al veel kleur hebben, zoals een pokébowl. Dan knalt je foto vanzelf al van kleur!“, aldus Sabine.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!