Advertentie
Column van Sabine
Ze stelt zich graag aan je voor: “Hi! Mijn naam is Sabine, 33 jaar en mama van twee jongens van bijna 4 en 6. 12 jaar geleden startte ik de foodblog Ohmyfoodness.nl en inmiddels deel ik daar en op alle social media kanalen, dagelijks inspiratie op het gebied van (écht lekker) eten en af en toe wat reisinspiratie.
In 2015 verscheen mijn eerste boek: Het Guilty Pleasures Kookboek en in september ’23 werd alweer mijn vijfde boek gelanceerd: Het Slowcookerboek. In het Slowcookerboek neem ik je aan de hand van 80 recepten mee in de wereld van slowcooken. Ik laat je zien dat je met een slowcooker véél meer kunt dan alleen stoofschotels maken. Sterker nog, je kunt er zelfs je favoriete AGV’tje in klaarmaken!
De komende weken vertel ik je bij Foodies meer over het koken met een slowcooker en hoop ik iedereen te overtuigen zo’n apparaat aan te schaffen. Want geloof mij: dit keukenmaatje wil je in huis hebben!”
Eerste hulp bij slowcooken
Deze week helpt Sabine je uit de brand door oplossingen te geven voor de meest voorkomende problemen bij slowcooken.
Heb je haar vorige columns gemist? Lees hier wat ze vertelt over slowcookers en welke je het beste kunt kiezen, lees hier wat ze vertelt over de (energie)kosten van slowcookers en lees hier hoe je gerechten kunt aanpassen naar de slowcooker. Sabine beantwoordt niet alleen de meest gestelde vragen, ze deelt ook één van haar favoriete recepten uit haar nieuwe boek.
Wil jij haar tips en trucs gelijk toepassen? Bekijk dan snel onze winactie want we mogen samen met Sabine een Russell Hobbs Satisfry Multicooker weggeven!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Veelgemaakte fouten
Slowcooken is iets dat iedereen zou kunnen doen. Je hoeft nou eenmaal niet zoveel zelf te doen. Ingrediënten snijden, alles in de pot mikken en de slowcooker doet de rest voor je.
Toch zijn er een aantal veel gemaakte fouten, komen gerechten niet altijd uit de pot zoals je het voor je had gezien… En ook hoor ik vaak dat slowcookgerechten snel smakeloos zijn. Tijd voor een stukje eerste hulp bij slowcooken dus, want neem van mij aan: ook met de slowcooker kun je gruwelijk lekkere dingen maken!
Basis van slowooken
Even een kleine terugkoppeling. In een eerdere column schreef ik al over de werking van een slowcooker. In een slowcooker sluit je als het ware alle ingrediënten voor een gerecht op en de slowcooker gaart deze gedurende langere tijd op lage temperatuur.
Alle ingrediënten, voedingsstoffen en sappen blijven dan ook in de pot. Dat brengt mij op de grootste uitdaging: het vochtgehalte.
Gerechten worden waterig
Een slowcooker is hermetisch afgesloten. Er is geen vochtverlies en dit betekent dat al het vocht in de pot blijft zitten. Waar de meeste mensen echter niet bij stil staan, is dat ingrediënten zelf tijdens het kookproces óók vocht verliezen.
Maak je bijvoorbeeld hachee en houd je daarbij hetzelfde recept aan als je ook altijd doet in een pan, dan heb je dus uiteindelijk zowel de bouillon, als al het vocht van het vlees en de uien in de pot zitten. En ja, dan wordt het inderdaad soepig gerecht.
Gerechten in de slowcooker bereid je doorgaans dan ook met veel minder vocht. De AGV’tjes in mijn Slowcookerboek hebben bijvoorbeeld vrijwel geen vocht nodig omdat dit al door de aardappels en de groenten wordt afgegeven. En weet je nog: gerechten kunnen niet aanbranden in de slowcooker vanwege de lage temperatuur!
Er is helaas geen leidraad of algemene regel voor de hoeveelheid vocht die je nodig hebt in slowcooker recepten. Het is een kwestie van vallen en opstaan. Soms betekent dit meer vocht halverwege toevoegen, soms betekent dit aan het einde afgieten. Maar hé, daar leer je van hè!
Gerechten binden
Voortbordurend op het vochtgehalte in een slowcooker: moet je gerechten dan niet altijd binden? Nee, dit hoeft zeker niet! Ik zei het net al even: maar met de juiste hoeveelheid vocht maak je een perfect gerecht.
Wil je het gerecht toch wat steviger/minder vochtig hebben, dan zijn er in principe twee dingen die je kunt doen:
- Het gerecht binden met een maïzenapapje, deze methode wordt veel gebruikt maar het is tevens ook een veelgehoorde klacht van slowcookerfans. Het beïnvloedt immers wel lichtjes de smaak van het gerecht.
- Het laatste uur – anderhalf het deksel van de slowcooker af laten zodat het gerecht voorzichtig aan inkookt. Ja, dit kan echt!
Gerechten op smaak brengen
Dan komen we tot slot aan bij het op smaak brengen van slowcooker gerechten. Wees rijkelijk met het gebruik van kruiden en specerijen! Slowcookergerechten kunnen al gauw wat flauw worden van smaak en dit heeft weer alles te maken met, jawel, het vocht dat vrijkomt uit alle ingrediënten.
Op een kookplaat kun je gerechten inkoken waardoor vocht verdampt en smaken intenser worden. Met een slowcooker gaat dat dus wat lastiger, dus gebruik rustig anderhalf tot twee keer de hoeveelheid kruiden en specerijen als je normaal gesproken zou doen. Dat is bij mijn recept voor bao’s met sticky buikspek zeker geen probleem!
Met al mijn tips van de afgelopen weken, weet ik zéker dat je (opnieuw) verliefd wordt op de slowcooker!
Lees ook:
Column van Sabine: (energie)kosten van slowcooken
Wat is het verschil tussen een slowcooker en een stoofpan?
Column van Sabine: alles over slowcookers en welke je het beste kunt kiezen
Onze tips
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Redactie