Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
truffels Nederland

Lekker lokaal met Laura: truffels uit Nederland

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Op haar elektrische motor scheurt Laura de Grave het hele land door, op zoek naar de lekkerste producten van eigen bodem. Spring je achterop? Deze keer jaagt ze op truffels in Nederland.

Truffels uit Nederland

Het is de droom van Italië: truffels zoeken. Urenlang struinen truffeljagers er met hun dure Lagotto Romagnolo honden door de bossen, tot ze de aardse schat vinden die je pasta, risotto en spiegelei een ongekend aroma en exclusieve smaak geeft. Nu heb ik goed nieuws! Je kunt deze droom ook in Nederland najagen. Sinds enkele jaren wordt hier namelijk ook dit fel begeerde zwarte goud gevonden.

Iedere week de leukste verhalen en lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Dexter

“Ha, Laura!” Terwijl ik truffeljager Martijn Burgers een “elleboog” geef, springt zijn hond Dexter tegen me op. Kwispelend geeft de Amerikaanse Staffordshire terriër me een natte lik over mijn wang. “Geen Lagotto Romagnolo?”, vraag ik. De truffeljager lacht. Normaal gesproken smeren ze in Italië de tepels van deze moederhonden in met truffelolie. Doordat de kleintjes al op jonge leeftijd de link leggen tussen truffelgeur en eten, sporen ze de truffels later vaak op. “Ik heb een andere methode gebruikt om Dexter te trainen”, legt Martijn uit. “Vrijwel dezelfde als die wordt gebruikt voor honden om bommen, cocaïne en geld op te sporen. Daarmee kan iedere hond truffels vinden, zelfs een vuilnisbakkenras.”

In de Nederlandse duinen

’s Ochtends is het truffelaroma het beste te ruiken voor Dexter, vandaar dat we vandaag om negen uur ’s ochtends op pad gaan in het Zuid-Hollandse duinengebied. “In Nederland zijn er drie gebieden waar je truffels kunt vinden”, legt Martijn uit. “Langs de rivieren in Gelderland, in de kalkrijke gronden van Limburg en hier in de duinen langs de kust. De eerste voorwaarde voor het vinden van truffels is namelijk dat de grond kalk bevat. Dat kan uit een gebergte via rivieren of van schelpjes vanuit zee komen. Daarnaast doen ze het goed aan de rand van het bos, waar het bos zich vernieuwt. Specifiek bij bepaalde boomsoorten zoals de eik, de hazelaar en de beuk.”

Dezelfde smaak als in Italië

De boswandeling voert ons, met Dexter snuffelend voorop, langs kleine boompjes. Vogels fluiten, de zon schijnt tussen de takken op de grond. Martijn wijst richting de wortels van een jonge eik. “Truffelsporen en jonge bomen groeien samen op in natuurlijke symbiose”, legt hij uit. “Ze voeden elkaar. De boom krijgt via zijn wortels kalk, ijzer en magnesium van de truffel en de truffel krijgt suikers van de boom.” Op de witte zomertruffel na hebben Martijn en Dexter in Nederland tot nu toe al dezelfde truffels gevonden als in Italië. Grappig is dat het terroir, ofwel de aarde waarin ze groeien, niet van belang is voor de smaak. “In Nederland smaken truffels dus exact hetzelfde als in Italië.”

truffels Nederland

Teamwork makes the dream work

Op iedere plek waarvan Martijn denkt dat er truffels kunnen liggen, nodigt hij zijn hond met een handgebaar uit om te gaan zoeken. Ik stel me zo voor dat er onder de grond een soort metronetwerk aan  truffelsporen loopt met truffels erin verstopt en voel dezelfde opwinding die ik vroeger had als ik op kinderfeestjes naar een schat zocht. Na een goede work-out van twee uur “bevriest” Dexter plots twee seconden boven de wortels van een eikenboom. “Yes”, zegt Martijn. “Dat is voor mij het teken dat hij wat heeft gevonden.” Met een schepje graaft hij een witte voorjaarstruffel (bianchetti) ter grootte van een grote knikker uit. Blij geef ik Dexter een knuffel. “Goed gedaan jongen!” Als antwoord krijg ik een lik op mijn wang terug.

truffels Nederland

Truffels uit Nederland

Truffels uit Nederland zijn helaas nog niet te koop. Wel kun je je hond via Martijn Burgers (truffelhond.nl) laten opleiden om truffels te vinden en er zelf naar op zoek gaan. Let wel op: je moet toestemming hebben van de landeigenaar. Je kunt ook via Judith Evenaar (truffelgaard.nl) 3, 5 of 10 bomen met truffelsporen bestellen. Zo kun je zelf je eigen truffelgaard of -paradijs beginnen! Een jonge boom met truffelsporen geeft na 7 jaar truffels. Dat blijft hij vervolgens tussen de 25 en 50 jaar doen.

Nederland truffels

Lekker lokaal

Laura de Grave is culinair journalist, kookboekenschrijfster en presentator. Ze schreef diverse boeken, waaronder het Amsterdam kookboek en haar kookboek Lekker Lokaal. Ook presenteerde ze de video-serie Lekker Lokaal voor 24Kitchen.

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!