In zijn nieuwe boek Smokey Goodness – Burgers & BBQ Bites neemt pyro-culinair avonturier Jord Althuizen je mee op BBQ-avontuur naar de States. Van de deli’s van New York tot aan de taco stands in Californië: op zoek naar a full serving of Smokey Goodness flavour maar voor half the time.
In het boek vind je genoeg inspiratie om je vrienden of gezin op de vrijdagavond spontaan te trakteren op burgers en BBQ bites. Van de spectaculaire Elvis Burger, taco’s met garnalen en ananas, een vegetarische Paddo Dog tot aan een S’mores Shake: deze recepten passen perfect in het repertoire van iedereen die liever de barbecue bedient dan het fornuis.
Heb je een heerlijk avondje grillen de planning staan? Probeer dan eens een van deze barbecue recepten van Jord Althuizen.
1. Pork Carnitas Nacho’s
Jord: “Carnitas betekent in het Mexicaans ‘Little meats’en staat voor vlees dat op lage temperatuur gestoofd is in olie of reuzel en vervolgens uit elkaar is getrokken. Dat klinkt al goed, maar het wordt nog beter als we gaan smoke-braisen in rook en bier. Vul je ice bucket maar vast met bier en nodig vrienden uit. Het is tijd voor serious snacken!”
2. Grilled Shrimp & Pineapple Taco’s
Jord: “Hot & fast is the way to go. Kleine gamba’s op de grill wil je namelijk heet en kort grillen. Zo heb je wel dat lekkere gegrilde randje, maar slaan ze niet door met een taai resultaat als gevolg. De lichtzoete gegrilde ananas en pistachecrumble maken er samen met de sweet & spicy gamba’s een serious taco van. Dus get grilling, cabron!”
3. Chili Cheese Dogs van de barbecue
Jord: “Denk je aan een zomerse vrije dag in New York, dan verschijnt al snel het iconische beeld van een dag aan het stand met een hotdog in de hand struinend over de Coney Island Boardwalk. Deze associatie is vooral te danken aan Nathan’s hot dogs, die als sinds 1916 vanaf deze locatie hotdogs verkoopt en inmiddels geroemd is voor zijn chili loaded variant. Deze smokey versie is duidelijk wat rokeriger dan zijn Yankee cousin, maar doet het qua pit net zo goed. Wil je de kids mee laten genieten? Laat dan het chilipoeder zeker achterwege. Oh, en het bier natuurlijk.”
