Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
de leukste kookboeken van 2020

Recap: Dit zijn de leukste kookboeken van 2020

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Mijn postbezorger vroeg nog net niet of ik zelf een bibliotheek was begonnen, toen de pakketjes met nieuwe kookboeken aan mijn huisadres maar bleven komen. Door de lockdown werden ze thuis bezorgd en dat gaf mij de kans om ze eens extra goed te bekijken. Dit vond ik de leukste kookboeken van dit jaar:

7x anders van Jamie Oliver

Jamie, wie houdt niet van ‘m? Zoals ik urenlang kan wegdromen bij zijn televisieprogramma’s, zo kan ik ook eindeloos door zijn boek blijven bladeren. Hoewel ik nog lang niet uitgekookt ben uit VEG, wat vorig jaar verscheen, wil ik zo’n beetje alles maken uit dit nieuwste boek. Ik vind de insteek, 7 recepten met 18 alledaagse ingrediënten, ontzettend boeiend. Het leert je weer creatief omgaan met de ingrediënten die je al jarenlang in je mandje stopt.

Zoals deze quiche van avocadodeeg

quiche van avocadodeeg

Home made basics van Yvette van Boven

Tja, om Yvette kan ik in dit lijstje van leukste kookboeken van 2020 echt niet heen. Alles wat zij maakt wil je gewoon. Haar boeken lees ik niet alleen op het moment dat ik een nieuw recept wil maken, maar ook gewoon ’s avonds op de bank met een kopje thee. De combinaties die Yvette maakt, de huiselijke sfeer in haar boek en natuurlijk haar foolproof recepten maken dat dit boek een absolute favoriet van afgelopen jaar is. Al zal ik er in 2021 ook nog vaak uit koken…

Zó zenuwachtig was Yvette over haar nieuwe boek 

De wereldse bakplaat van Rukmini Iyer

Soms heb je zin om urenlang achter het fornuis te staan, maar soms wil je ook gewoon een makkelijke maaltijd die niet teveel tijd en energie kost. In zulke gevallen grijp ik altijd terug op de boeken van Rukmini Iyer. Haar recepten zijn zo ontzettend makkelijk en toch lekker en verrassend. Je mengt wat ingrediënten op de bakplaat, stopt de bakplaat in de oven en haalt 30 minuten later een heerlijke maaltijd eruit. Ik ben vooral fan van de spruitjes met prei, feta en tijm, het gerecht dat Rukmini maakte tijdens het eerste foodies online-event!

Flavour van Yotam Ottolenghi

Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik een haat-liefde-verhouding heb met Ottolenghi. Liefde, omdat ik hem inmiddels al drie keer heb mogen interviewen en het echt een van de meest aardige en sympathieke mensen op aarde is, en haat omdat ik stiekem altijd een beetje buikpijn krijg van zijn recepten. Niet omdat ze niet lekker zijn, integendeel, maar omdat ze vaak bést ingewikkeld zijn. Daarom was ik zo blij met het boek SIMPEL, dat vorig jaar verscheen. Zijn nieuwste boek Flavour krijgt met recht een plaatsje in dit lijstje met leukste kookboeken van 2020, omdat het een mix is van makkelijke én wat moeilijkere recepten.

Ik sprak Yotam over zijn nieuwste boek en vroeg hem of zijn inspiratie nou nooit eens opraakt. Zijn antwoord lees je in het januarinummer van Foodies.

Dit was ‘m dan: mijn top 4 leukste kookboeken van 2020! Wil je nog meer boekeninspiratie? Bekijk dan ook eens:

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!