
Iedereen maakt deze fout bij het bewaren van eten in de koelkast
Wist je dat veel mensen eten verkeerd bewaren in de koelkast? Daardoor bederft het vaak sneller dan je denkt. Zonde! Daarom delen wij hoe lang je eten wél kunt bewaren en welke fout bijna iedereen maakt…
Lees verder na de advertentie
Eten bewaren in de koelkast
Veel mensen leggen kliekjes en pas gekochte producten gedachteloos in de koelkast, maar wist je dat dat vaak verkeerd gaat? De temperatuur is niet altijd ideaal, restjes worden te warm opgeborgen of liggen op de verkeerde plek. En hoe lang kun je dat bakje pasta eigenlijk bewaren? In dit artikel over eten bewaren in de koelkast ontdek je alles over de juiste koelkastindeling, hoe lang je eten vers blijft, waarom je restjes eerst moet laten afkoelen en wanneer de vriezer een betere optie is.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Ideale koelkasttemperatuur
De perfecte temperatuur is tussen de 3 en 4 graden Celsius. Dit is de ideale koelkasttemperatuur waarbij je producten lekker koel blijven en je de bacteriën geen kans geeft om te groeien. Bij hogere temperaturen gaan de bacteriën namelijk sneller vermenigvuldigen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Check daarom altijd goed op welke temperatuur jouw koelkast staat ingesteld. Hem op de standaardinstelling laten staan is een veelgemaakte fout. Die 7 graden Celsius is echt te warm!
Er zijn op dit moment veel Black Friday deals. Dit is dus hét moment om een koelkast met korting te scoren!
Hoe lang kan je kliekjes bewaren?
Een bakje pasta, wat soep of die halve ovenschotel van gisteren: hoelang blijven die goed in de koelkast? Over het algemeen kun je kliekjes 2 dagen in de koelkast bewaren. Maar let op: het is heel erg afhankelijk waar je het eten bewaart. Zo is het onderin en achterin de koelkast kouder dan bovenin en voorin. Daarom is het verstandig om na te denken welk product je waar een plekje geeft.
Vind je dit zelf lastig in te schatten? Er zijn ook koelkasten te koop waarin jij je eten extra lang kan bewaren. Een ijskast met Optimal Fresh+-lade is multifunctioneel: je gebruikt hem als één grote lade of splitst hem in 2 zones. Een voor vlees en vis, en de andere voor groente en fruit. Ideaal om eenvoudig kliekjes in te bewaren want elke zone blijft even koel.
Eten laten afkoelen voor het in de koelkast gaat
Maar voordat je kliekjes kunt bewaren, is het verstandig om eerst je eten goed te laten afkoelen. Restjes direct uit de pan in de koelkast zetten lijkt handig, maar is niet slim. Denk er maar eens goed over na: een warm product verhoogt vanzelf de temperatuur in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat andere producten sneller bederven en dat wil je natuurlijk niet. Laat daarom restjes eten altijd eerst een uurtje afkoelen voordat het in de koelkast gaat. Je bent jezelf de volgende dag dankbaar…
Tip!

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement
Ideale koelkastindeling
De ideale koelkastindeling is voor iedereen anders. Zo wil de één een Amerikaanse koelkast en vindt de ander die veel te groot. Het formaat bepaalt natuurlijk voor een groot deel je indeling en wat je waar kan plaatsen. Maar hoe groot ‘ie ook is: het is altijd verstandig om er goed over na te denken want niet iedere plank is even koud. Bovenin is het bijvoorbeeld warmer dan onderin. Zet daarom op de onderste planken de producten die het meest bederfelijk zijn. Het is hier ongeveer tussen de 0 en 4 graden °C. Dit is de beste plek om vlees, vis en andere rauwe producten te bewaren. De planken daarboven zijn een stuk geschikter voor eieren, kaas en de restjes van de dag ervoor. Op de bovenste plank is het relatief het warmst. Bewaar hier producten als broodsalades, jam en andere open potjes.
Wanneer eten bewaren in de vriezer?
De koelkast is ideaal om je eten in te bewaren maar sommige producten kun je toch echt beter invriezen. Denk bijvoorbeeld aan brood, overgebleven porties soep, vlees en verse kruiden. Wanneer je hier wat van over hebt, blijft het ingevroren veel langer goed. vriezen stopt de bacteriegroei namelijk volledig. Zeker wanneer je een extra koele ijskast hebt…
Bewaartips
Tenslotte een paar laatste tips voor het bewaren van eten in de koelkast. Houd de temperatuur altijd goed in de gaten. Wanneer hij staat ingesteld tussen de 3 en 4 graden Celcius dan zit je goed. Gebruik de juiste plank voor elk product. Weet welke restje je waar bewaart. Laat je eten afkoelen voor het de koelkast in gaat en vries in wat je niet snel op gaat eten.
Dit artikel bevat affiliate-links. Als je iets koopt via deze link, kan Foodies een commissie ontvangen.
Onze tips

Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen

Deze 10 producten moet je nooit in de koelkast bewaren

Welk vlees voor stoofvlees? Zó kies je altijd de juiste soort

Zuurdesemstarter maken: tips en recept van de chef

Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden

Zo kan je het beste aardappelpuree opwarmen en bewaren

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?

Weet jij waar pepernoten vandaan komen? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen speculoos en speculaas

Voor eens en altijd: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Dit zijn de keukentools die jouw kerst écht makkelijker maken

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



