Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Hier moet je op letten bij het aanschaffen van een broodbakmachine

Hier moet je op letten bij het aanschaffen van een broodbakmachine

In samenwerking met Panasonic.

Advertentie

Elke dag wakker worden met de geur van vers gebakken brood uit je eigen keuken en het enige wat je ervoor hoeft te doen is de ingrediënten afwegen en één druk op de knop. Klinkt het je als muziek in de oren? Dan is een broodbakmachine het apparaat van jouw dromen. Wij vertellen jou alles over het bakken met een broodbakmachine en waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuw exemplaar.

Temperatuur

Bakken is niets anders dan een aaneenschakeling van verschillende chemische reacties. Het is een nauwkeurig proces waarbij ieder detail precies moet kloppen en elk foutje tot een misbaksel kan leiden. De verhouding van de ingrediënten, de volgorde waarin je ze aan het deeg toevoegt en het kneden zijn allemaal van invloed op het resultaat. Daarnaast is het belangrijk dat alles precies op de juiste temperatuur gebeurt. Als je bakt zonder broodbakmachine, is het soms lastig om de temperatuur goed te regelen. Zo is het waarschijnlijk iedereen wel eens overkomen dat het deeg niet goed gerezen is. De temperatuur was dan waarschijnlijk te laag of juist te hoog is. Een goede broodbakmachine is zo ingesteld dat de temperatuur bij iedere stap – het kneden, het rijzen en het bakken – ideaal is. Dit zorgt iedere keer voor goed gerezen deeg en perfect afgebakken brood. Broodbakmachines met 2 sensoren werken het nauwkeurigst; deze meten zowel de temperatuur binnen in de broodbakmachine als de omgevingstemperatuur en passen zich hierop aan.

Kneedtechnieken

Het kneden is heel belangrijk zodat alle ingrediënten goed gemengd worden en het deeg de juiste structuur krijgt. De juiste kneedtechniek is per product verschillend; zo moet je het deeg voor een brioche anders kneden dan het deeg voor volkorenbrood. Bij brooddeeg zorgt grondig kneden ervoor dat er sterke glutenketens ontstaan en het deeg mooi elastisch wordt, waardoor het goed kan rijzen en lekker luchtig wordt. Bij een brioche is het belangrijk om eerst stevig deeg te vormen en vervolgens zorgvuldig stukjes boter erdoorheen te kneden. En de ingrediënten voor een cake moeten juist niet te lang gemengd worden, daarvoor geldt less is more. Een geavanceerde broodbakmachine beschikt over verschillende programma’s die precies afgesteld zijn op specifieke soorten deeg. Jij kiest het juiste programma en de machine doet het juiste kneedwerk op maat. Zo krijg je zonder enige inspanning altijd het perfecte deeg.

Meer dan alleen maar brood

Lekker vers brood bakken is vaak de belangrijkste motivatie om een broodbakmachine aan te schaffen, dat zit tenslotte in de naam. Toch kunnen veel broodbakmachines veel meer dan dat. Wist je dat je in sommige broodbakmachines ook pizza- en pastadeeg, zoete cakes en zelfs jam, compote of confituur kunt maken? Niet alle broodbakmachines beschikken over al deze functies, dus bedenk goed van tevoren welke functies jij belangrijk vindt en zoek een machine die aan jouw wensen voldoet. Volg je een glutenvrij dieet? Kies dan voor een broodbakmachine met speciale bakprogramma’s voor glutenvrij brood, cake, pizza- en pastadeeg. Wil je graag af en toe zelf het deeg of beslag maken? Of wil je juist het machinaal geknede deeg een ambachtelijke vorm geven en afbakken in de oven? Veel machines kun je handmatig instellen, zodat ze alleen het deeg kneden of juist alleen bakken. Informeer naar de verschillende functies van de machine die je op het oog hebt, zodat je er alles uit kunt halen wat je graag wil.

Uit het boek

Broodbakmachine SD-YR2550 van Panasonic

€ 239,99
Cover voor Broodbakmachine SD-YR2550 van Panasonic

Dispensers

De modernste en meest geavanceerde broodbakmachines beschikken over dispensers voor gist en extra smaakmakers zoals rozijnen, noten, zaden en pitten of bijvoorbeeld olijven en zongedroogde tomaatjes. Als je het juiste programma uitkiest, worden deze ingrediënten tijdens het proces precies op het juiste moment aan het deeg toegevoegd, voor een nog beter resultaat. Deze functie geeft jou de ruimte om met je eigen creativiteit aan de slag te gaan en om eindeloos te kunnen variëren met verschillende smaken en soorten brood.

Perfecte timing

Stel je voor dat je lekker ligt te dromen, terwijl je broodbakmachine druk bezig is met het maken van vers brood. Heerlijk, toch? Let goed op of de broodbakmachine die je hebt uitgekozen, voorzien is van een timer en hoeveel uur van te voren je deze kunt instellen. Zo kun je iedere ochtend van kraakvers brood bij het ontbijt genieten.

Onderhoud

Zit je hele keuken altijd vol met plakkerige stukjes deeg en onder een laagje bloem, nadat je lekker aan het bakken bent geweest? Dat is verleden tijd als je aan de slag gaat met een broodbakmachine. Niet alleen jouw handen maar ook je werkblad komen niet eens in aanraking met het plakkerige deeg, omdat je alle ingrediënten direct in het bakblik van je machine doet. Daarin wordt vervolgens het deeg gekneed, gerezen én afgebakken. Het onderhoud is bij de meeste machines een fluitje van een cent. Je hoeft alleen maar het bakblik uit de machine te halen en af te wassen met een zacht sponsje. Even afdrogen en je broodbakmachine is weer schoon en klaar voor gebruik!

Ruimte

Heb je een kleine keuken? De meeste broodbakmachines nemen vrij veel ruimte in beslag, maar laat je daardoor niet afschrikken en bedenk hoeveel werkruimte je nodig hebt wanneer je handmatig aan het bakken gaat. Er is een grote kans dat een broodbakmachine je nog steeds veel voordeel kan bieden. Kijk wel goed naar de afmetingen en bedenk vooraf waar je de broodbakmachine zal plaatsen. Zeker als je de machine regelmatig wilt gebruiken, is een vaste plaats op een geschikte plek in de keuken aan te raden. Houd er rekening mee dat de meeste broodbakmachines op een recht, stevig en hittebestendig oppervlak moeten staan, met voldoende vrije ruimte eromheen en erboven en uit de buurt van warmtebronnen.

Kun je niet wachten om wakker te worden met de geur van vers brood? Met de broodbakmachine SD-YR2550 van Panasonic heb je 31 automatische programma’s tot je beschikking om vrijwel ieder soort brood te kunnen maken dat je kunt bedenken: van volkoren, rogge en zuurdesem tot zoet rozijnen- en briochebrood en nog veel meer.

 

 

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!