Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Sinaasappelbiscuit met wittechocoladeganache en frambozencoulis

Sterrendessert

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Wil je een superchic taartje op tafel zetten deze kerst? Met de handige tools van Plate-it maak je – net als een echte chef – zélf zo’n sterrendessert.

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Maak een sterrendessert met de tools van Plate-it

Met de kerstdagen wil je vast extra uitpakken. En hoe doe je dat nu beter dan met een écht spektakelstuk als dessert. Plate-it heeft de leukste uitsteekvormen, stencils én handige spatels om zo’n kunstwerk op tafel te zetten. Kijk zelf maar!

Tip!

Uitsteekvorm hexagon

€ 25,99
Deze set is ideaal om vormen mee uit te steken of ingrediënten in hexagon vorm op je bord te plaatsen. Met behulp van de pusher druk je de vulling stevig in de garneerring en op het bord. Met de opvallende hexagonvorm zet je écht iets origineels op tafel.
Plate-it garneerringen hexagon

Bordstencils

€ 21,99
Deze bordstencils vormen de basis voor de opmaak van je bord. Gebruik ze in combinatie met allerlei soorten kruiden, specerijen, poedersuiker of cacaopoeder. Zelfs met een stevig sausje creëer je de vormen eenvoudig op het bord. Tip: met hulp van de Plate-it knikspatels kun je de saus netjes glad strijken.
Plate-it hexagon stencil

Spatel

€ 27,95
De off-set spatels van Plate-It hebben een handige knik, waardoor je je taart perfect glad kunt afstrijken of een taartje perfect op een bord kunt leggen. Zo kun je overal handig bij zónder dat je hand in de weg zit.
Plate-it grote knikspatel

Precisie pincet

€ 19,95
Een precisie-pincet is het ideale accessoire voor het opmaken van gerechten met kleinere elementen. Van kruiden tot cress en van granaatappelpitjes tot eetbare bloemen – met de keukenpincetten van Plate-it maak je van elk gerecht een meesterwerk.
Plate-it precisie pincet

Bak het beslag in een bakplaat, strijk de ganache erover uit, steek er hexagon vormpjes uit..

..strijk met een paletmes frambozencoulis over een stencil, zet er een taartje op en maak af met de garnering.

Recept voor sterrendessert met sinaasappelbiscuit met ganache en frambozencoulis

Wil je zelf dat feestelijke kerstdessert maken? Bekijk dan hier het volledige recept:

Sinaasappelbiscuit met wittechocoladeganache en frambozencoulis

Sinaasappelbiscuit met wittechocoladeganache en frambozencoulis

Wil je een superchic taartje op tafel zetten deze kerst? Met de handige tools van Plate-it maak je – net als een echte chef – zélf zo’n sterrendessert.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 1 bio sinaasappel (alleen de schil, geraspt)
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 140 g zelfrijzend bakmeel
  • zout
  • een paar geroosterde amandelen (om te garneren)
  • een paar takjes munt (de blaadjes geplukt, om te garneren)
  • wittechocoladeschaafsel (om te garneren)

Voor de wittechocoladeganache

  • 1 vanillestokje
  • 100 g slagroom
  • 200 g witte chocolade
  • zout

Voor de frambozencoulis

  • 100 g frambozen
  • 100 g suiker
  • 0.5 citroen (alleen het sap)
  • 1 tl maizena
  • 2 tl koud water

Benodigdheden

  • bakpapier
  • Knikspatels van Plate-it
  • Garneerringen hexagon van Plate-it
  • Bordstencils hexagon van Plate-it
  • Precisiepincet van Plate-it
  • bakblik (30 x 40 cm)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C). Bekleed een bakblik (30 x 40 cm) met bakpapier. Klop de eieren met het sinaasappelrasp en de suiker in ca. 10 minuten luchtig.

  2. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het eimengsel, voeg het zout toe en spatel het er voorzichtig doorheen. Strijk het beslag met een knikspatel glad uit in het bakblik. Bak de biscuit in ca. 15 minuten gaar in de oven. De biscuit is gaar als de bovenkant droog is. Hij mag niet bruin kleuren, dus let goed op! Neem de biscuit uit de oven en laat afkoelen.

  3. Splijt voor de wittechocoladeganache het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng de room aan de kook. Breek de witte chocolade in een kom en giet de hete room eroverheen. Voeg het vanillemerg en een snuf zout toe. Laat ca. 2 minuten staan en roer tot een glad mengsel. Zet in de koelkast om helemaal af te koelen.

  4. Breng ondertussen voor de frambozencoulis de frambozen met de suiker en het citroensap in een pannetje aan de kook en laat koken tot het helemaal zacht is. Meng de maizena met het water en voeg dit al roerend toe aan de kokende frambozenpuree. Blijf goed roeren en laat ca. 1 minuut goed doorkoken tot een dikke saus. Neem van het vuur en druk de puree direct door een fijne zeef. Laat afgedekt afkoelen.

  5. Klop de afgekoelde ganache luchtig en stevig. Bestrijk met een knikspatel de afgekoelde biscuitplaat met de ganache. Steek met de hexagonstekers plakjes uit de biscuit. Leg op elkaar zodat je een mooi gestapelde taartjes hebt. Leg op een bord het hexagonstencil en strijk er met een paletmes wat frambozencoulis in. Neem voorzichtig het stencil van het bord, maak hem schoon en herhaal met de overige borden.

  6. Zet de taartjes met de knikspatel midden op het bord. Versier de desserts met nog wat frambozencoulis. Zet eventueel met een pre cisiepincet een paar geroosterde amandelen en muntblaadjes op de taartjes. Bestrooi met wittechocoladeschaafsel.

Receptuur en fotografie: Willem van Santen

Over Plate-it

Wil je meer weten over Plate-it? Kijk voor meer info en alle producten op plate-it.com/meesterwerk

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!