Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Krokante zalm teriyaki met zoetzure komkommer

Zo bak je vis keer op keer perfect

Advertentie

Lekker krokant gebakken huid en zacht, sappig visvlees. Ontrafel met onze tips het geheim van perfect gebakken vis. We beginnen met zalm, maar als je de techniek eenmaal onder de knie hebt, kun je hem ook toepassen bij delicate vissoorten zoals schelvis of heilbot.

1. Droogdeppen

Zorg ervoor dat de huid van de vis heel droog is door hem zorgvuldig droog te deppen met keukenpapier. Vocht gaat het proces van karamellisatie tegen, dus krijg je een natte huid niet mooi bruin en krokant.

2. Chemische reactie

Wanneer je de droge huid met olie bestrijkt en in de hete pan legt, kan hij mooi karamelliseren. De technische naam hiervoor is de Maillard- reactie, een chemische reactie tussen aminozuren en suikers waardoor de huid bruin en knapperig wordt en een heerlijke smaak krijgt.

3. Aandrukken

Druk de vis met een spatel tegen de bodem van de pan direct nadat je hem in de pan hebt gelegd. Door de hitte zal de huid de neiging hebben om te gaan opbollen. Door de vis voorzichtig aan te drukken, zorg je dat de huid goed in contact blijft met de pan en lekker krokant bakt.

4. Huidverzorging

Laat de vis na het bakken even rusten op een bord. Door de vis met de huidzijde naar boven op het bord te leggen, voorkom je dat de sappen in de huid trekken en de huid zacht wordt.

Ben je er klaar voor? Ga dan aan de slag met dit recept voor krokante zalm teriyaki met zoetzure komkommer.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur en foodstyling: Adam Bush Foto’s: Alex Luck Styling: Morag Farquhar

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograaf

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!