Advertentie
Misschien heb je er wel eens een in de supermarkt bij de verse pizza’s in het schap zien liggen: pinsa. Eigenlijk is het een grote ovalen pizza, maar wat is pinsa precies en hoe verschilt het van klassieke pizza?
Wat is pinsa?
Pinsa wordt gemaakt van verschillende soorten bloem (waaronder ook rijstbloem), veel water en het heeft een lange rijstijd. Daardoor is de pinsa knapperig van buiten en superzacht en luchtig van binnen. Vaak kom je ‘m in Italië tegen als pinsa romana.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Het verschil tussen pizza en pinsa
Los van het verschil in deeg door de verschillende bloemsoorten, de rijstijd en de hoeveelheid water, bevat pinsa vaak ook minder zout en calorieën dan pizza. Daarnaast is de vorm natuurlijk een groot verschil. Daar waar pizza’s vaak rond zijn, zie je pinsa vooral in ovalen vorm verschijnen.
Eigenlijk is het een beetje een kruising tussen pizza en focaccia, al laat het de Italianen niet horen. De pinsa romana stamt uit de tijd van de Romeinen, en is dan ook een product waar Italianen trots op zijn.
Hoe smaakt pinsa?
Omdat het een vrij lange rijstijd heeft en meer water bevat dan pizza (en dus minder bloem) is het deeg een stuk luchtiger en lichter dan pizzadeeg. Dit gerecht is daarom een stuk lichter verteerbaar.
Het deeg is verder overigens vrij neutraal (zoals bijvoorbeeld pizzadeeg), waardoor je verschillende smaakmakers als topping kunt gebruiken.
Hoe maak je pinsa?
Pinsadeeg is lastig zelf te maken, helemaal omdat de Italianen het recept misschien wel het liefst voor zichzelf houden. Wat we wel weten is dat het meestal wordt gemaakt van deels tarwebloem, deels rijstebloem en deels sojabloem.
Daarnaast bevat het veel meer water dan ‘gewoon’ pizzadeeg en daardoor is het een stuk slapper, en wellicht ook wat lastiger om mee te werken.
Waar kun je het kopen?
Heb je geen pinseria om de hoek? Dan kun je tegenwoordig bij de meeste supermarkten allerlei verschillende soorten vinden in het koel- of vriesvak. Van margherita tot oesterzwammen, voor ieder wat wils.
Meer inspiratie? Lees dan ook:
Onze tips
Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?
Alles over aardappelsoorten: van kruimig tot vastkokend
6x de lekkerste puree met of zonder aardappel
Zo kun je perfect gebakken aardappelen maken
Zoete aardappelfriet krokant bakken: tips & tricks
Zo kan je het beste zoete aardappels koken en bereiden
Zelf pompoenpitten roosteren: zo doe je dat
Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd
Zelf maken voor de kerst: homemade cranberrycompote
Zalmbonbons maken: tips & recept
Dit zijn dé tips tegen gekke geurtjes in de keuken
Kaasfondue maken: zo doe je dat
In een handomdraai de lekkerste traybakes maken? Zo doe je dat!
Recepten met yuzu: dit is waarom je de Chinese citrusvrucht in huis wil halen
Zo kun je zelf verse pastasaus maken
Wanneer gebruik je welke pastasoort?
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?