
Misschien heb je er wel eens een in de supermarkt bij de verse pizza’s in het schap zien liggen: pinsa. Eigenlijk is het een grote ovalen pizza, maar wat is pinsa precies en hoe verschilt het van klassieke pizza?
Lees verder na de advertentie
Wat is pinsa?
Pinsa wordt gemaakt van verschillende soorten bloem (waaronder ook rijstbloem), veel water en het heeft een lange rijstijd. Daardoor is de pinsa knapperig van buiten en superzacht en luchtig van binnen. Vaak kom je ‘m in Italië tegen als pinsa romana.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Het verschil tussen pizza en pinsa
Los van het verschil in deeg door de verschillende bloemsoorten, de rijstijd en de hoeveelheid water, bevat pinsa vaak ook minder zout en calorieën dan pizza. Daarnaast is de vorm natuurlijk een groot verschil. Daar waar pizza’s vaak rond zijn, zie je pinsa vooral in ovalen vorm verschijnen.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Eigenlijk is het een beetje een kruising tussen pizza en focaccia, al laat het de Italianen niet horen. De pinsa romana stamt uit de tijd van de Romeinen, en is dan ook een product waar Italianen trots op zijn.
Hoe smaakt pinsa?
Omdat het een vrij lange rijstijd heeft en meer water bevat dan pizza (en dus minder bloem) is het deeg een stuk luchtiger en lichter dan pizzadeeg. Dit gerecht is daarom een stuk lichter verteerbaar.
Het deeg is verder overigens vrij neutraal (zoals bijvoorbeeld pizzadeeg), waardoor je verschillende smaakmakers als topping kunt gebruiken.
Hoe maak je pinsa?
Pinsadeeg is lastig zelf te maken, helemaal omdat de Italianen het recept misschien wel het liefst voor zichzelf houden. Wat we wel weten is dat het meestal wordt gemaakt van deels tarwebloem, deels rijstebloem en deels sojabloem.
Daarnaast bevat het veel meer water dan ‘gewoon’ pizzadeeg en daardoor is het een stuk slapper, en wellicht ook wat lastiger om mee te werken.


Waar kun je het kopen?
Heb je geen pinseria om de hoek? Dan kun je tegenwoordig bij de meeste supermarkten allerlei verschillende soorten vinden in het koel- of vriesvak. Van margherita tot oesterzwammen, voor ieder wat wils.
Meer inspiratie? Lees dan ook:

Wat eet je op een pizza? Meer dan 100 toppings
Onze tips

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Dit is de perfecte temperatuur voor je barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”

Picanha grillen als een pro? Zó doe je dat op de BBQ of kamado

Dit zijn de seizoensgroenten in juni

Nooit meer naar de koffietent: zo kun je zelf ijskoffie maken

Dit is waarom jij je rijst zou moeten wassen

Witlof koken: dat doe je zo

Aspergesoep van schillen: zo maak je het!

Wat is piccalilly en wat kun je ermee?

10x de meest gezonde oliën en hoe je ze gebruikt

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?