Bramen zijn gezond

Bramen zijn hartstikke lekker, maar wist je ook dat ze heel gezond zijn? Met 21 mg vitamine C per 100 gram zijn bramen echte vitaminebommetjes. Met een portie van 200 gram zit je al over de helft van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine. Daarnaast zijn bramen rijk aan vezels en bevatten ze maar weinig calorieën. Ook hoef je niet bang te zijn dat je te veel suiker binnenkrijgt. Bramen bevatten namelijk in vergelijking met andere fruitsoorten maar heel weinig suiker. Voor een beter beeld: bosbessen bevatten wel twee keer zoveel suiker als bramen. Bramen uit het vuistje eten is dus een hele gezonde manier om te snoepen. Daarnaast kun je bramen verwerken in heel veel heerlijke zoete recepten.

Wanneer zijn bramen in het seizoen?

Bramen zijn rijp vanaf eind augustus en hangen aan de struiken tot begin oktober. Omdat het een natuurproduct is, is de oogst ieder jaar afhankelijk van het weer. In de winkel zijn bramen jaarrond beschikbaar, omdat ze geïmporteerd worden uit warmere landen of geteeld worden in een kas. Zongerijpte bramen smaken wel het allerlekkerst als je het ons vraagt.

Is bramen plukken verboden?

Dit is een heikel punt als het op bramen plukken aankomt. Want mag je überhaupt zomaar tijdens een wandeling bramen plukken en naar huis meenemen? Wildplukken is in Nederland verboden en bij een overtreding kun je een fikse boete krijgen. Máár een kleine hoeveelheid plukken voor eigen gebruik wordt meestal gedoogd. Pluk dus nooit meer dan ongeveer een champignonbakje vol per persoon en wees altijd respectvol voor de natuur. Stoor geen wilde dieren, loop niet buiten de aangegeven paden en laat geen rommel achter.

Bramen plukken bij de boer

Wil je geen risico lopen? Veel boeren bieden de mogelijkheid aan om tegen betaling op hun terrein fruit zoals bramen, aardbeien of blauwe bessen te plukken. Zoek hier een boer bij jou in de buurt of bekijk hier de lijst met alle pluktuinen in Nederland. Ga je toch voor het wildplukken? Download de app van de Wildplukwijzer en zoek een locatie bij jou in de buurt.

Tips voor bramen plukken

Pluk alleen bramen die een donkere kleur hebben en makkelijk loslaten van het steeltje, anders zijn ze nog niet rijp. Pluk ook geen aangetaste of beschimmelde vruchten. De bramenplant heeft scherpe stekels, dus het is aan te raden om een oude trui met lange mouwen en eventueel tuinhandschoenen te dragen tijdens het plukken.

Bramen bewaren

Verse bramen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Verwijder geplette vruchten en laat de bramen eventueel eerst goed droog worden op keukenpapier, want vocht zorgt ervoor dat de bramen gaan schimmelen. Eet de bramen zo snel mogelijk, in ieder geval binnen 3 dagen, of verwerk ze in een lekker recept. Je kunt bramen ook zelf invriezen. Verspreid de bramen over een schaal en zet ze ca. 2 uur in de vriezer. Leg de bramen dan in een afsluitbare bak of zak in de vriezer. Op die manier gaan ze niet aan elkaar plakken en zijn ze 9 tot 12 maanden houdbaar bij -18 graden.

Lekkerste recepten met bramen

Kun je niet wachten om met dit heerlijke fruit aan de slag te gaan? We hebben de lekkerste recepten met bramen voor je op een rijtje gezet!

Bramencruffins

bramencruffins cruffins

Tompouce met bramen

Bramentompouche weekendbaksels

Mascarpone-bramentartelette

mascarpone-bramentartelette

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: