Mozzarella uit de supermarkt getest

We hebben ons geconcentreerd op mozzarella uit de supermarkt met deze test. Het winkelwagentje vulden we bij zes verschillende supermarkten: Aldi, Lidl, Jumbo, COOP & Plus (zelfde assortiment) en Albert Heijn. Dit resulteerde in vijftien verschillende soorten mozzarella uit de supermarkt, allemaal van verschillende merken. De mozzarella is blind geproefd door de redactie van Foodies en een aantal vrijwilligers, zonder de kaas te verwerken in gerechten of te combineren met andere ingrediënten.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is mozzarella?

Mozzarella wordt gemaakt door stremsel toe te voegen aan (buffel)melk. Hierdoor klonteren de eiwitten samen en scheiden ze zich af van het melkvocht. De wrongel die hierdoor ontstaat, wordt vervolgens in kokend water gelegd en met een stok gevormd tot een dikke, elastische massa. Als laatste leggen de kaasmakers de kaas in koud water en wordt hij goed gekneed. Even in stukken snijden en klaar is de witte bol die we zo goed kennen.

De oorspronkelijk Italiaanse variant is mozzarella di bufala, vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later (en zeker buiten Italië) is men ook mozzarella uit koemelk gaan vervaardigen. Er zit niet alleen verschil in smaak, ook is de kleur anders. Mozzarella van koemelk heeft vaak een licht gelige kleur, terwijl de variant van buffelmelk spierwit is.

mozzarella

Beschermde naam?

Ondanks dat veel Italiaanse kaassoorten zoals Gorgonzola en Grana Padano beschermd zijn, is dat bij mozzarella niet het geval. Dit betekent dat in principe alles wat er maar een beetje op lijkt mozzarella mag heten, ongeacht of het met koe- of buffelmelk is gemaakt. De naam Mozzarella di Bufala Campana is dan wel weer beschermd, alleen mozzarella gemaakt van 100% buffelmelk mag deze naam dragen. Vaak staat er DOP of AOP achter de naam, dit geeft aan dat het gecertificeerde kaas is.

15x mozzarella: veel verschil

Er staan maar liefst vijftien genummerde borden op tafel, elk met in stukjes gesneden mozzarella. Het testpanel proeft blind en weet niet waar de mozzarella vandaan komt of om welk merk het gaat. Direct valt op dat sommige mozzarella uit de supermarkt hard en rubberig is, en andere soorten juist zacht en romig. Ook in kleur verschilt de kaas, al komt dit waarschijnlijk doordat bij de ene variant koemelk wordt gebruikt en bij de andere buffelmelk.

De beste mozzarella uit de supermarkt

De winnaar van onze test is de mozzarella van Galbani (verkrijgbaar bij COOP, Plus, Jumbo en Albert Heijn) met een gemiddelde score van een 7,1. Je betaalt € 1,99 tot € 2,26 voor deze Italiaanse kaas, afhankelijk van waar je hem koopt. Eén van de panelleden vertelt: “De mozzarella is goed op smaak en romig, zonder direct uit elkaar te vallen.” Een ander panellid beschrijft de mozzarella van Galbani als volgt: “Goede textuur en prima smaak.” Deze variant wordt overigens gemaakt met koemelk.

De tweede plaats is voor buffelmozzarella, namelijk Zanetti mozzarella di bufala campana. Deze kreeg van ons panel een 6,7 en koop je voor € 3,39 bij Albert Heijn.

De derde plaats is voor de Italiaanse mozzarella van Albert Heijn (gemaakt van koemelk). Deze koop je voor € 1,89 en kreeg een 6,4 van ons panel.

mozzarella uit de supermarkt getest

Mozzarella uit de supermarkt

Benieuwd hoe mozzarella uit de supermarkt bij jou om de hoek scoort? Dit is de totale uitslag van de vijftien verschillende soorten mozzarella die we hebben getest:

 1. Galbani (€ 1,99 tot € 2,26 – diverse supermarkten): 7,1
 2. Zanetti mozzarella di bufala campana (€ 3,39 – Albert Heijn): 6,7
 3. Albert Heijn Italiaanse mozzarella (€ 1,89 – Albert Heijn): 6,4
 4. Albert Heijn mozzarella di bufala campana (€ 1,95 – Albert Heijn): 6,0
 5. Zanetti mozzarella di bufala campana DOP (€ 4,89 – Albert Heijn): 5,9
 6. La Place buffelmozzarella (€ 2,49 – Jumbo): 5,7
 7. Jumbo mozzarella (€ 1,89 – Jumbo): 5,5
 8. d’Antelli (€ 0,99 – Aldi): 5,1
 9. Milbona mozzarella di bufala campana DOP (€ 1,69 – Lidl): 4,9
 10. Castelli (€ 1,35 – COOP & Plus): 4,8
 11. Cammino d’Oro (€ 0,99 – Jumbo): 4,6
 12. Fresca d’Oro (€ 1,04 – COOP & Plus): 4,3
 13. AH mozzarella (€ 0,99 – Albert Heijn): 3,8
 14. Milbona (€ 0,99 – Lidl): 3,4
 15. Goldsteig light (€ 0,99 – Albert Heijn): 3,1

mozzarella

Mozzarella of burrata?

Ze worden vaak in één adem genoemd, maar er zit verschil tussen beide soorten. Burrata is namelijk een verse Italiaanse kaas die bestaat uit mozzarella, room en wrongel (gestremde en uitgelekte kaas). Dit gaat als volgt: eerst wordt er als het ware een ‘zakje’ van mozzarella gemaakt en dan wordt de room toegevoegd. Hierdoor is burrata zachter en romiger dan zijn bekende broertje en loopt de witte kaas er mooi uit als je hem opensnijdt.

> lees hier alles over het verschil tussen mozzarella en burrata

mozzarella

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Meer over Italië? Bestel Foodies Italië

Lees ook: