De oudste wijnroute van Frankrijk

…oftewel La route des vins d’Alsace, bestaat dit jaar 70 jaar. Deze wijnroute is 170 kilometer lang en loopt dwars door de regio van het noordelijke dorpje Marlenheim naar het zuidelijkste dorpje Thann.

Wijnfestival

En om te vieren dat de route zo lang bestaat, wordt er van 23 april t/m 30 juli 2023 iedere zondag tussen 10.00 en 19.00 uur een wijnfestival georganiseerd in een wijngaard van één van de meer dan 100 deelnemende producenten. Er vinden verschillende workshops en proeverijen plaats, waardoor je de regio en hun wijnmakers goed leert kennen. De route is zowel met de auto als de fiets te volgen. Een overzicht van de locaties van de festivals kun je vinden op latourneedesterroirs.fr. Toegangskaartjes voor de festivals kosten € 5,- per persoon en zijn hier te boeken.

Vakantie in de Elzas

Zo’n bezoek aan de oudste wijnroute van Frankrijk is meteen een goed excuus om er een lang weekend of midweek weg van te maken. Vanaf Utrecht ben je met de auto al binnen 6 uur in Straatsburg. En wist je dat de Elzas de op twee na zonnigste streek in Frankrijk is én de meeste sterrenzaken van het land heeft? Des te meer reden om een trip te plannen dus!

Wijnen uit de Elzas

De Elzas doet misschien Duits aan, met de typische huizen en flammkuchen die overal op het menu staan. Dat komt omdat het gebied in de historie meerdere keren van ‘eigenaar’ is gewisseld. De Elzassers zelf noemen hun regio het liefst vooral uniek, net als hun wijnen. De stuk voor stuk zeer aromatische wijnen worden vernoemd naar de druiven waar ze van gemaakt zijn, met elk een eigen herkenbare smaak. Van strak droog tot uitgesproken zoet: tussen de vins d’Alsace zit voor ieder wat wils. Herkenbaar voor de wijnen zijn de lange, slanke flessen, die ook wel Flûtes d’Alsace worden genoemd. Ga je die kant op, neem dan zeker een doosje (of twee) mee naar huis om nog lekker lang na te genieten van je bezoek!

Recept: flammkuchen met geitenkwark, mosterd en spek

Wil je thuis alvast genieten van een beetje Elzas? Duik dan gelijk de keuken in met dit heerlijke flammkuchen recept.

> naar het recept: flammkuchen met geitenkwark, mosterd en spek

recepten voor flammkuchen

Lees ook: zo organiseer je thuis een wijnproeverij in 5 stappen